Ozaveščanje o ponarejenih izdelkih

Canon je eno od mnogih svetovnih podjetij, na katera vpliva ponarejanje izdelkov. Na trgu so ponaredki ali kopije potrošnega materiala in baterij, ki so pakirane tako, da so videti kot pristni Canonovi izdelki. Canon jemlje to kriminalno dejavnost zelo resno in se skupaj s policijo, carinskimi organi, organizacijami za preprečevanje ponarejanja in oblastmi po vsej Evropi, Bližnjem vzhodu in Afriki trudi preprečevati trgovino s ponarejenimi izdelki.

Spodaj si lahko preberete več o nevarnostih uporabe ponarejenih Canonovih izdelkov, kako jih prepoznate in kaj lahko naredite, če menite, da ste tak izdelek kupili.

Zakaj bi se morali izogibati ponarejenim Canonovim izdelkom?

Nakup pristnih izdelkov

Kako prepoznati ponarejene Canonove izdelke

Kaj lahko naredite, če menite, da ste kupili ponarejen izdelek

Kako Canon ščiti svoje stranke

Naši uspehi

Druge koristne povezave

Zakaj bi se morali izogibati ponarejenim Canonovim izdelkom?

Varnostna tveganja

Ponarejeni Canonovi izdelki niso bili izdelani in preizkušeni v skladu s strogimi kakovostnimi standardi za pristne Canonove izdelke in lahko pri uporabi poškodujejo osebe ali izdelke. Ponarejene baterije se lahko pri uporabi prekomerno segrejejo, puščajo ali eksplodirajo in tako povzročijo resne telesne poškodbe ali nepopravljivo škodo na izdelkih.

Za več informacij o nevarnostih ponarejenih baterij obiščite spletno mesto organizacije CIPA (Camera & Imaging Products Association).

Kakovost

Ponarejena Canonova črnila in kartuše s tonerjem lahko puščajo, blokirajo tiskalno glavo tiskalnika ali povzročijo natis zamegljenih barv in neželenih prog na papirju. S temi kartušami boste verjetno lahko tudi natisnili veliko manj strani kot s pristnimi izdelki. Canon je preizkusil ponarejene kartuše in ugotovil, da lahko z njimi v primerjavi s pristnimi kartušami natisnete od 28 do 69 % strani.

Vpliv na okolje

Vsi Canonovi pristni izdelki ustrezajo evropskim zakonom, kot so direktiva WEEE glede odpadne električne in elektronske opreme, direktiva RoHS (omejevanje uporabe nekaterih nevarnih snovi v električni in elektronski opremi) in direktiva REACH. Ponarejeni izdelki tem zakonom verjetno ne ustrezajo, saj njihove izvorne sestavine in način proizvodnje niso znani, zato predstavljajo večje tveganje za okolje.

Preberite več o Canonovih dejavnostih za varovanje okolja.

Povezave z organiziranim kriminalom

Izdelava in prodaja ponarejenih izdelkov sta kaznivi dejanji. Osebe, odgovorne za proizvodnjo in prodajo ponarejenih izdelkov, so pogosto povezane z drugimi nezakonitimi dejavnostmi, kot je financiranje zločinov, na primer preprodajo mamil, trgovino z ljudmi, tihotapljenje orožja, krajo identitet, pranja denarja in terorizma.

  Vrh

Nakup pristnih izdelkov

Nepopoln seznam pooblaščenih prodajalcev Canonovih izdelkov si lahko ogledate na naši strani Kje kupiti.

  Vrh

Kako prepoznati ponarejene Canonove izdelke

• Na embalaži vseh Canonovih črnilnih kartuš*, laserskih tonerjev, tonerjev za kopirne stroje ter baterij za fotoaparate in kamere je natisnjen edinstven Canonov hologram. Hologram ima edinstveno lastnost, da spreminja barvo. Ko ga gledate s sprednje strani je prelivajoče se zlate barve, ko pa ga nagnete v vodoraven položaj, se zlata barva spremeni v temno prelivajočo se zeleno barvo. Če je hologram ponarejen, se ta sprememba barve ne zgodi ali pa je sprememba zelo majhna.

(* Na evropski plastični embalaži za brizgalne tiskalnike ali pretisnjeni kartonski embalaži za več kartuš edinstvenega holograma morda ni.)

Slika__Hologram

• Lažni hologrami so na lažni embalaži pogosto natisnjeni razmazano in so videti poškodovani, zamegljeni ali napačne barve ali velikosti.

• Canonovi logotipi na ponarejeni Canonovi embalaži in izdelkih so lahko zamegljeni, napačne barve ali velikosti ali napisani z napačno pisavo.

Slika_canonov logotip

• Embalaža ponarejenih izdelkov je morda videti tako, kot da je bila ponovno zapečatena, ponovno uporabljena ali prirejena.

• Na ponarejenih izdelkih ali embalaži so morda tipkarske napake.

Na trgu so bili odkriti tudi ponarejeni izdelki Speedlite. Več informacij o teh izdelkih najdete tukaj.

Slike pristnih in ponarejenih Canonovih baterij si lahko ogledate na spletnem mestu organizacije CIPA (Camera & Imaging Products Association).

Drugi znaki ponarejenih izdelkov

• Cena: bodite pozorni na prodajalce z nenavadno nizkimi cenami.

• Kraj nakupa: bodite pazljivi pri nakupih na straneh s spletnimi dražbami. Vsi izdelki, kupljeni na teh spletnih mestih, niso ponarejeni, vendar pa ponarejevalci uporabljajo taka spletna mesta zaradi njihove hitrosti, anonimnosti in dosega po vsem svetu.

  Vrh

Kaj lahko naredite, če menite, da ste kupili ponarejen izdelek

Če dvomite v pristnost kupljenega potrošnega materiala ali baterije, se obrnite na Canonovega pooblaščenega prodajalca ali pišite na elektronski naslov ipr.info@canon-europe.com.

Okvarjenega ponarejenega izdelka žal ne moremo zamenjati ali popraviti. Lahko pa potrdimo, ali je izdelek pristen, in vam pošljemo pisno potrdilo, če je izdelek ponarejen.

  Vrh

Kako Canon ščiti svoje stranke

Zaščita

Canonovo ime in logotip sta uradno registrirana kot blagovni znamki. To carinskim organom v več kot 30 državah v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki omogoča uradni nadzor in zaseg ponarejenih izdelkov, ko vstopijo v državo.

Tehnologije

Canon je uvedel varnostne ukrepe, ki pomagajo strankam prepoznati pristne izdelke.

Sodelovanje

Canon sodeluje z državnimi in mednarodnimi organi ter organizacijami, kot so policija, carinski organi in inštitut za trgovske standarde. Pomaga jim prepoznati ponarejene Canonove izdelke in jih odstraniti s trga.

Promocija učinkovitih zakonov

Canon želite izboljšati ozaveščenost o nezakoniti trgovini s ponarejenimi izdelki na uradni ravni in sodeluje pri javnih razpravah o uveljavljanju pravic intelektualne lastnine.

Canon je dejaven član različnih organizacij, kot so skupina za preprečevanje ponarejanja, ICCE, REACT, in programa VeRO družbe eBay.

Izobraževanje

Canon policiji ter carinskim in vladnim organom zagotavlja usposabljanje in izobraževalne seminarje, ki jim pomagajo pri prepoznavanju ponarejenih Canonovih izdelkov. Canon je tudi ustvaril in razposlal priročen pregledovalnik, s katerim lahko ustrezni organi odkrijejo ponarejene izdelke.

Slika_Priročen_pregledovalnik

  Vrh

Naši uspehi

Canon je s pomočjo vladnih organov zasegel ponarejene izdelke v mnogih državah v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki.

Še več, od leta 2010 je Canon opravil več kot 200 preiskav in 660 carinskih zasegov, kjer je bilo odkritih okoli 550.000 ponarejenih izdelkov.

  Vrh

Druge koristne povezave

Spodaj je seznam uporabnih povezav z več informacijami glede preprečevanja ponarejanja:

React – Evropsko omrežje za preprečevanje ponarejanja
Poslovna pobuda za preprečevanje ponarejanja in piratstva
Skupina za preprečevanje ponarejanja
Urad za intelektualno lastnino
Združenje za potrošni material za zajem slik v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki

  Vrh

spacer
					image

O Canonu

Filozofija
Canon po svetu
Canon Europe
Counterfeit