Recikliranje – prispevek h krožnemu gospodarstvu

Da bi ohranili omejene naravne vire in pomagali blažiti podnebne spremembe, se zavedamo naše odgovornosti do ponovne uporabe in recikliranja materialov ter sestavnih delov. Izvajamo več programov, ki nam omogočajo, da ponovno uporabljamo in recikliramo vire, s čimer zmanjšujemo vpliv na okolje in strankam ponujamo okolju prijazne izdelke.

Seznam okoljskih izrazov si lahko ogledate v glosarju.

Canon je podpisal prostovoljni sporazum Evropske unije o vplivu naprav za obdelavo slik na okolje, v katerem se zavezuje k zagotavljanju informacij o možnostih za izrabljene potrebščine.

Izdelke in materiale recikliramo in obnavljamo na več področjih.

Odpadni materiali

Stekleničke s tonerjem

Črnilne kartuše

Recikliranje kartuš s tonerjem

V tovarni izdelani novi modeli

Obnavljanje

Konec življenjske dobe

Odpadni materiali

Odpadne materiale iz naših izdelkov in postopkov predelamo ter uporabimo v novih izdelkih, s čimer varčujemo z viri. Plastiko vrnjenih naprav na primer recikliramo v nove izdelke, kot so naprave imageRUNNER ADVANCE, in ohišja naših kalkulatorjev. Ovoji naših kartuš za brizgalne tiskalnike so zdaj narejeni iz vsaj 70 % reciklirane plastike.

  Vrh

Stekleničke s tonerjem

Nimamo vseevropskega programa za vračanje in recikliranje stekleničk s tonerjem. Če želite izvedeti, ali Canon v vaši državi omogoča recikliranje stekleničk s tonerjem, se obrnite na Canonovo pisarno v vaši državi. Lahko pa se pri občinskem uradu ali komunalnem podjetju pozanimate, kateri načini odlaganja so najbolj primerni. V večini primerov je mogoče stekleničke s tonerjem reciklirati skupaj z drugo plastiko, saj ne vsebujejo nevarnih snovi, vpliv na okolje pa je pri lokalnem recikliranju manjši.

  Vrh

Črnilne kartuše

Imamo evropski program za vračanje črnilnih kartuš, ki deluje v 15 državah. Spoznajte, kako lahko reciklirate črnilne kartuše.

  Vrh

Recikliranje kartuš s tonerjem

tcrp25th_logo_c

Canon je bil prvo podjetje, ki je leta 1990 predstavilo program recikliranja kartuš z laserskim tonerjem. Vsako leto po vsem svetu zberemo okoli 20.000 ton kartuš s tonerjem. Tako zmanjšamo emisije ogljikovega dioksida za 30.000 ton in se izognemo uporabi 15.000 ton novih surovih materialov. Preberite več o 25 letih recikliranja.

Program, skladen z direktivo OEEO, smo uvedli v 18 evropskih državah. Stranke nam lahko porabljene kartuše vrnejo brezplačno. Te nato s postopkom zaprte zanke 100 % ponovno uporabimo ali recikliramo v nove kartuše. Tako lahko materiale za kartuše s tonerjem neprestano uporabljamo znova, ne da bi vplivali na kakovost plastike. Spoznajte, kako lahko reciklirate kartuše z laserskim tonerjem.

Zaprta zanka recikliranja kartuš s tonerjem

  Vrh

V tovarni izdelani novi modeli

V tovarni izdelana nova naprava (ki se je prej imenovala predelana) je nova izdaja izvirnega modela, ki je izdelana iz novih in obstoječih delov. Izvirno napravo pridobimo na tržišču, jo pošljemo v Canonovo tovarno in jo razstavimo do ohišja. Razstavljene dele temeljito očistimo in v celoti preizkusimo. Vsaka predelana naprava je podvržena enakemu postopku za zagotavljanje kakovosti kot novo izdelana naprava. Jamčimo, da je enako kakovostna in zmogljiva kot izvirna naprava.

Ponovno uporabimo do 93 % teže delov, s čimer prihranimo dragocene vire in zmanjšamo vpliv na okolje. Stare podatke izbrišemo, programsko opremo nadgradimo, dodelimo novo serijsko številko, števec pa vrnemo na nič. Naprave prodajamo v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki.

Oglejte si brošuro o v tovarni izdelanih novih napravah.

Oglejte si videoposnetek o v tovarni izdelanih novih napravah.

Oglejte si Canonovo definicijo v tovarni izdelanih novih naprav.

Naprave razreda Océ Premia, vključno z nakladnimi in širokimi tiskalniki, so podvržene podobnemu postopku, s katerim zmanjšamo količino odpadkov in omogočamo ponovno uporabo delov, s čimer napravam vdihnemo novo življenje.

  Vrh

Obnavljanje

Obnavljanje je manj strog postopek kot ustvarjanje v tovarni izdelanih novih modelov. Izvajajo ga naše organizacije v posameznih državah. Osveži napravo z zamenjavo ali čiščenjem izrabljenih delov, da je naprava pripravljena za ponovno prodajo v isti državi. Oglejte si Canonovo definicijo obnovitve.

  Vrh

Konec življenjske dobe

V Evropski uniji morajo proizvajalci strankam omogočiti, da izdelke, ki jih postavijo na tržišče, ob koncu življenjske dobe odgovorno odstranijo. To "razširjeno odgovornost proizvajalca" zahtevajo tri direktive EU, ki zmanjšujejo količino odpadkov in preprečujejo, da bi nevarne snovi, ki so lahko v izdelkih, škodovale okolju. Pridobite več informacij o direktivah, ki pokrivajo odpadno električno in elektronsko opremo, baterije in akumulatorje ter embalažo.

Poleg upoštevanja direktiv EU je Canon od leta 2011 podpisnik prostovoljnega sporazuma EU o zmanjševanju vpliva opreme za obdelavo slik na okolje. Tega je evropska komisija leta 2013 sprejela kot enakovrednega zavezujočemu predpisu in vključuje zavezo k zagotavljanju informacij o možnostih za potrošni material ob koncu življenjske dobe.

  Vrh

spacer
					image
Okolje
Proizvodnja
Uporaba
Delovanje
ISO 14001
Glosar
Trajnost
Okolje
Družba
Podjetje
Nagrade