Samodejno ostrenje CMOS z dvojnimi slikovnimi pikami

Samodejno ostrenje CMOS z dvojnimi slikovnimi pikami je tehnologija samodejnega ostrenja s tipalom in zaznavanjem faze, ki je zasnovana za priročno in zmogljivo sledenje ostrenju pri videoposnetkih in hitro samodejno ostrenje pri fotografiranju v načinu Live View.

Je edinstvena tehnologija, ki jo je razvil Canon, in je popolna za ustvarjanje profesionalnih učinkov s spreminjanjem ostrenja ter zagotavljanje ostre slike predmeta, ki se premika proti uporabniku, na zamegljenem ozadju – značilne lastnosti videoposnetkov EOS.

Zahvaljujoč temu izjemnemu mejniku je zajemanje predmeta in ohranjanje ostre slike lažje kot kadar koli prej.

Zakaj je bilo samodejno ostrenje CMOS z dvojnimi slikovnimi pikami razvito?

Možnost poudarjanja predmeta z omejeno globino polja prinaša s seboj zahtevo po nadzoru nad ostrenjem, če se glavni predmet premika ali se točka ostrenja spremeni. Samodejno ostrenje CMOS z dvojnimi slikovnimi pikami je bilo razvito zato, da je nadzor ostrenja med snemanjem videoposnetkov preprostejši in priročnejši. S tem želimo odpraviti prepričanje, da je način videoposnetkov pri fotoaparatih DSLR uporaben samo za profesionalce. Poleg tega je bilo samodejno ostrenje CMOS z dvojnimi slikovnimi pikami razvito za izboljšanje uporabnosti načina Live View, za korak bližje isti učinkovitosti, ki je značilna za uporabo iskala.

Kako deluje

Vse dejanske slikovne pike na površini slikovnega tipala CMOS so sestavljene iz dveh ločenih fotografskih diod, ki se preberejo ločeno pri samodejnem ostrenju z zaznavanjem faze in skupaj za ustvarjanje slik. Samodejno ostrenje CMOS z dvojnimi slikovnimi pikami je mogoče po 80 odstotkih višine in širine okvirja pogleda v živo ter je izjemno natančno in brez izgub pri kakovosti slike.

Za razliko od drugih načinov samodejnega ostrenja s tipalom, ki funkcije samodejnega ostrenja ali ustvarjanja slike dodelijo določenim slikovnim pikam na tipalu, je mogoče slikovne pike na tipalu, ki omogoča samodejno ostrenje CMOS z dvojnimi slikovnimi pikami, uporabljati za ustvarjanje slike in samodejno ostrenje z zaznavanjem faze. Zaradi tega okoli slikovnih pik, namenjenih samodejnemu ostrenju, ni potrebna dodatna obdelava slike, kar zagotavlja hitro ostrenje in najvišjo kakovost slike med zajemanjem fotografij in videoposnetkov.

Če želite na ravnini slike izvajati zaznavanje faze, se leva in desna fotografska dioda prebereta neodvisno, razlika v fazi pa se izračuna iz paralelnih slik.

Z uporabo tega načina samodejnega ostrenja je mogoče izračunati položaj objektiva za ostrenje.


Nasprotno od tega pogosteje uporabljan način kontrastnega samodejnega ostrenja išče položaj ostrenja med premikanjem objektiva naprej in nazaj, zato samodejno ostrenje ni tako hitro in gladko.

Z vključenim sledenjem obrazov in predmetov servo samodejno ostrenje za videoposnetke sledi izbranemu predmetu med premikanjem ali ko ponovno postavite posnetek. Namesto tega lahko tudi izberete različna območja ostrenja tako, da se med snemanjem preprosto dotaknete zaslona na dotik.

Ob predstavitvi je bilo samodejno ostrenje CMOS z dvojnimi slikovnimi pikami združljivo z 103 objektivi EF, ki obsegajo objektive EF in EF-S, objektive z nespremenljivo goriščno razdaljo ter širokokotne in telefoto objektive. S precej hitrejšim delovanjem predstavlja sistem občutno izboljšavo samodejnega ostrenja.