Igra, ki lomi kosti, znana tudi kot Calcio Fiorentino ali Calcio Storico (zgodovinski nogomet), se igra samo v Firencah v mesecu juniju ter poteka med štirimi moštvi, ki predstavljajo štiri četrti v mestu.

Igra izvira iz 15. stoletja in so jo izvirno igrali aristokrati ter včasih celo vladajoči papež. Nasilna igra je nastala v nasilnih časih. Rivalstvo med družinami v srednjeveških Firencah (ki so bile dom zloglasne družine Medici) je pogosto pripeljalo do kaosa.

Sodobno tekmovanje – dva polfinala, ki jima sledi finale – na s peskom pokritem trgu (piazza) cerkve Santa Croce iz 14. stoletja.

Pravila so preprosta. Petdeset minut po strelu iz topa se dve moštvi, sestavljeni iz sedemindvajsetih igralcev, trudita spraviti žogo čez ograjo, visoko 1,2 m, na obeh koncih igrišča in tako doseči gol (caccia): če zgrešijo, nasprotniki dobijo pol gola (caccia).

Igralci lahko za podajanje uporabljajo obe roki in nogi ter lahko nasprotnika onemogočijo z rokoborskimi prijemi – ali kako drugače, ker je dovoljeno skoraj vse. Kri je neizogibna. Jeza je prisotna. Vendar se dostojanstvo in spoštovanje nekako ohranita.

Zmagovito moštvo ne dvigne srebrnega pokala, ampak dobi za nagrado kravo.

Igra Calcio Storico je samo ena izmed presunljivih, nenavadnih in razburljivih priložnosti, ki vam jih ponuja svet okoli vas, če ste pripravljeni raziskati malo dlje, zaviti levo namesto desno. Canon vas vabi, da jih odkrijete in ujamete na fotografijah ali filmskih posnetkih. Pridite in si oglejte.