N1 header

Primerjava: Canonovi fotoaparati proti fotoaparatom pametnih telefonov

Med snemanjem Mestnih deskarjev smo zagnanega amaterskega fotografa prosili, naj primerja fotografije, ki so bile posnete z najnovejšimi Canonovi fotoaparati, in tiste, ki so bile posnete s fotoaparatoma vodilnih pametnih telefonov, Apple iPhone 6S in Samsung Galaxy S7. Rezultate si oglejte spodaj.

Da bo izziv pravičen, so bile fotografije posnete le z nekaj minutnim zamikom, v enakih svetlobnih pogojih in z uporabo ročnih nastavitev, tako fotoaparat kot pametni telefon pa sta imela nameščen nosilec (prikazano spodaj). Za primerjavo smo uporabili serijo najnovejših Canonovih fotoaparatov.

Povečava

Tukaj lahko vidite prednosti optične povečave fotoaparata PowerShot G3 X v primerjavi z digitalno povečavo fotoaparata na pametnem telefonu. Ko pri fotoaparatu z digitalno povečavo (kakršen je pri obeh preizkušenih pametnih telefonih) razmaknete prsta za povečavo, v resnici samo obrežete tisto, kar je pred vami. Fotografija zato morda ne bo ujela vseh podrobnosti ali pa bo meglena. Subjekta ne boste videli jasno, fotografija pa prizora ne bo ujela tako, kot si ga želite zapomniti.

Kot je razvidno s slike, posnete s fotoaparatom PowerShot G3 X, kakovosten objektiv z optično povečavo ponuja več podrobnosti, jasnosti in ostrejše barve v primerjavi z digitalno povečavo pametnih telefonov.

Canon PowerShot G3 X

Apple iPhone 6S

Canon PowerShot G3 X

Samsung Galaxy S7

Fotografiranje pri šibki svetlobi

Preizkušena fotoaparata pametnih telefonov pri šibki svetlobi nista ponudila zadovoljivih rezultatov. Njuna slikovna tipala (del fotoaparata, ki se odziva na svetlobo in ustvari sliko) se pri šibki svetlobi slabše izkažejo kot pa tipalo, ki ga boste našli v Canonovih naprednih kompaktnih fotoaparatih, brezzrcalnih fotoaparatih in fotoaparatih DSLR. Poleg tega preizkušena fotoaparata pametnih telefonov ne ponujata nadzora nad nastavitvami ISO (stopnja občutljivosti fotoaparata na razpoložljivo svetlobo), zato so slike temne.

Slike, postavljene druga ob drugo, kažejo, kako veliko tipalo in možnosti višje nastavitve ISO fotoaparatu PowerShot G7 X Mark II omogočajo, da ustvari vrhunske slike, ki so vidno svetlejše, s točnejšimi barvami in ostrejšimi podrobnostmi.

Canon PowerShot G7 X Mark II

Apple iPhone 6S

Canon PowerShot G7 X Mark II

Samsung Galaxy S7

Zajemite hitro dogajanje pri šibki svetlobi

Iz te primerjave je razvidno, kako je dogajanje na fotografiji, posneti s fotoaparatom PowerShot G7 X Mark II, ostro zamrznjeno, medtem ko fotografije, posnete s preizkušenima pametnima telefonoma, niso tako ostre in barvite. Canonovi fotoaparati pri šibki svetlobi prilagodijo hitrost zaklopa, sistem ISO in druge nastavitve, da zagotovijo jasne in podrobne fotografije, ki jih boste želeli natisniti in deliti.

S to fotografijo smo želeli zamrzniti reko in deskarja. Hitrost zaklopa preizkušenih fotoaparatov pametnih telefonov ni bila dovolj hitra. Poleg tega se fotoaparata nista odzvala na razpoložljivo svetlobo, da bi lahko ustvarila dovolj ostro sliko.

Canon PowerShot G7 X Mark II

Apple iPhone 6S

Canon PowerShot G7 X Mark II

Samsung Galaxy S7

Fotografiranje portretov

Ena izmed prednosti fotoaparata z velikim tipalom, kakršen je EOS 80D, ki smo ga uporabili tukaj, je možnost ustvarjanja majhne globine polja (del slike za glavnim subjektom). Na fotografiji, posneti s fotoaparatom EOS 80D, je razvidno, da je ozadje lepo zamegljeno, subjekt pa iz slike izstopa. Fotografija, posneta s fotoaparatom pametnega telefona, je v sencah brez teksture in temnejša, saj pametni telefon kontrasta v svetlobi ne prenese tako dobro kot EOS 80D. Fotoaparat pametnega telefona se osredotoča na celo sliko, zato je ozadje na fotografiji pomembno toliko kot oseba. Poleg tega je bil na fotoaparat EOS 80D nameščen objektiv s povečavo. Perspektiva je zato boljša, obrazne poteze pa so videti naravnejše. Objektivi preizkušenih pametnih telefonov so širši, zato so obrazne poteze popačene. Če želite ujeti dober portret s širšim objektivom, kakršen je ta, se morate torej subjektu bolj približati. Če pa uporabljate DSLR in objektiv s povečavo, ste lahko od subjekta bolj oddaljeni. Obe fotografiji sta bili posneti z bliskavico in pri naravni svetlobi. Fotografija, posneta s fotoaparatom DSLR, ima tudi globlje, točnejše in bolj uravnotežene barve.

Canon EOS 80D

Apple iPhone 6S

Canon EOS 80D

Samsung Galaxy S7

Primerjava rezultatov

Kot je razvidno iz rezultatov, so Canonovi fotoaparati v podanih pogojih ponudili bolj podrobne in bolj osvetljene slike kot pa preizkušeni fotoaparati pametnih telefonov.

Če smo vas navdušili, da izboljšate fotografije, ki jih delite s prijatelji in sledilci, preverite naše najnovejše fotoaparate in izberite tistega, ki je za vas najprimernejši.

Oglejte si našo izbiro fotoaparatov

Našo interaktivno izkušnjo o mestnih deskarjih lahko raziščete tukaj.