Exposure Header

Kako nadzorovati osvetlitev

Osvetlitev je meritev količine svetlobe, ki pride do tipala fotoaparata, in določa, kako svetla ali temna je fotografija. Upravljati jo je mogoče s hitrostjo zaklopa, z zaslonko in nastavitvijo ISO. S prilagoditvijo katere okoli od teh ne vplivate le na osvetlitev, temveč tudi na videz fotografije. 

V tem videoposnetku je prikazano, kako uporabiti zaslonko, hitrost zaklopa in nastavitev ISO za želeno osvetlitev in učinek fotografije.

Običajno lahko vse, kar želite glede osvetlitve, dosežete s samodejnimi načini. Če pa se boste poučili o tem, kako različni elementi vplivajo na fotografije, boste pridobili samozavest za ročno upravljanje. Slike, ki bodo tako nastale, bodo izstopale od drugih.

Zaslonka je velikost odprtine v objektivu, skozi katero potuje svetloba. Vsak objektiv ima razpon nastavitev zaslonke, od velike do majhne. Način prioritete zaslonke (Av) uporabite, če želite imeti nadzor nad zaslonko, medtem ko za skupno osvetlitev poskrbi fotoaparat.

Zaslonka se meri z f-številko. Velike zaslonke so izražene z majhnimi številkami, kot je f/2,8, ter prepustijo več svetlobe in ustvarijo majhno globino polja (večja zamegljenost onkraj točke izostritve). Majhne zaslonke so označene z večjimi številkami, kot je na primer f/16, ter prepustijo manj svetlobe in ustvarijo velika izostrena območja od ospredja do ozadja prizora.

Primerjava zaslonk0,4 s, f/16, ISO 100
Primerjava zaslonk1/250 s, f/1,8, ISO 100

Posnetka sta podobno osvetljena, vendar z različnima zaslonkama. Na levi sliki lahko vidite, kako majhna zaslonka ustvari večjo globino polja z veliko izostrenimi območji. S povečanjem zaslonke na desni sliki se globina polja zmanjša, tako da je izostreno manjše območje.

Hitrost zaklopa pomeni, koliko časa sme svetloba padati na tipalo. Izražena je v sekundah. Način prioritete zaklopa (Tv) uporabite, že želite imeti nadzor nad hitrostjo zaklopa, medtem ko za skupno osvetlitev poskrbi fotoaparat.

Visoke hitrosti zaklopa, kot je 1/1000 s, se uporabljajo za zamrznitev hitrega dogajanja, kot je na primer tekoča voda. Nizke hitrosti zaklopa se uporabljajo za dodajanje gibanja, na primer za zameglitev vode, ki teče v potoku.

Primerjava hitrosti zaklopa1/1000 s, f/5, ISO 2000
Primerjava hitrosti zaklopa1/2 s, f/16, ISO 50

Primerjajte fotografiji, posneti z zelo podobnima osvetlitvama, a različnima hitrostma zaklopa. Viden je učinek uporabe nizke hitrosti zaklopa pri tekoči vodi. Za dolge osvetlitve boste morali uporabiti stojalo ali podporo, da boste preprečili tresenje fotoaparata.

ISO določi občutljivost tipala na svetlobo. Tako lahko z njim ojačate svetlobo, ki pride do tipala, kar omogoča večjo prilagodljivost hitrosti zaklopa in zaslonke. ISO se običajno začne pri številki 100 in raste z višanjem občutljivosti.

ISO lahko tudi zniža kakovost slike v obliki zrnatosti ali šuma in pridušenih barv. Na splošno velja, da je bolje uporabiti nižje nastavitve ISO, če je to mogoče.

Primerjava nastavitve ISO1/20 s, f/5,6, ISO 400
Primerjava nastavitve ISO1/20s, f/5,6, ISO 1250

Desni prizor je veliko temnejši od levega. Da bi ohranili hitrost zaklopa dovolj visoko, da bi bilo mogoče fotografirati brez stojala, morate zvišati ISO. Tokrat na 1250, kar ne vpliva preveč na kakovost slike.

Nadzor osvetlitve pomeni poigravanje s temi tremi nastavitvami. Na primer, pri zvišanju hitrosti zaklopa z namenom zamrznitve hitrega dogajanja lahko pride do podosvetlitve slike. To izravnate s povečanjem zaslonke. Podobno je pri zmanjšanju zaslonke za večjo izostritev od ospredja do ozadja treba znižati hitrost zaklopa. Osvetlitev lahko ohranite tudi z uporabo nastavitve ISO. Ta odnos je pogosto ponazorjen s trikotnikom osvetlitve.

S tipko za izravnavo osvetlitve lahko sliko posvetlite ali potemnite. Negativna številka zmanjša osvetlitev in potemni sliko, pozitivna pa poveča osvetlitev in sliko posvetli.

Primerjava osvetlitve1/15 s, f/5,6, ISO 400, osvetlitev – 2
Primerjava osvetlitve1 s, f/5,6, ISO 400, osvetlitev + 2

Očitno je, da sta posnetka različno osvetljena, kljub enaki količini svetlobe v prizoru. Levi posnetek je pretemen ali z drugo besedo podosvetljen, desni pa presvetel ali preosvetljen. To bi bilo mogoče popraviti z izravnavo osvetlitve.

Ta način prilagajanja osvetlitve lahko uporabite za umetniški učinek. Sliko potemnite, da poudarite vzdušje in poglobite barve, še posebej pri pokrajinski fotografiji. S povečanjem osvetlitve posvetlite temne dele in ustvarite sodobnejši pridih.

Izravnava osvetlitve za zajemanje zaporednih posnetkov omogoča zajem prizora z več različnimi osvetlitvami, med katerimi lahko pozneje izberete najprimernejšo. Izberite med 1 in 3 koraki na merilu osvetlitve, da bo lahko fotoaparat ustrezno prilagodil vaše nastavitve.

Ko boste naslednjič šli ven s fotoaparatom, eksperimentirajte z različnimi nastavitvami in si sami oglejte, kako lahko to spremeni fotografije. Ko boste posneli nekaj fotografij, na katere boste ponosni, jih ne pozabite deliti: prenesite jih v Canonovo Galerijo.


Upoštevajte, da so v nekaterih primerih vrednosti, navedene za fotografije, reprezentativne, z namenom prikaza različnih posnetkov.