hero-header.jpg

Fotografija HDR

HDR pomeni visok dinamični obseg in pri fotografiji predstavlja način za snemanje podrobnih najsvetlejših in najtemnejših delov fotografije. To vključuje snemanje in kombiniranje več slik istega prizora ter uporabo najboljših elementov vsake.

Oglejte si ta videoposnetek in izvedite, kako lahko HDR izboljša fotografije

Številni prizori imajo preširok dinamični obseg, da bi fotoaparat lahko v enem posnetku zajel vse podrobnosti. Takšni prizori so na primer pokrajina na sončen dan, fotografiranje sončnega prizora z okna ali stavbe v senci pred svetlim modrim nebom.

Primerjava HDR

Pri tem prizoru pri prvem posnetku manjkajo podrobnosti oblakov na nebu, pri drugem pa temelj mlina na veter. Končna slika HDR je ustvarjena v fotoaparatu. Zdaj si lahko ogledate podrobnosti v temnih in svetlih delih slike, saj fotoaparat osvetlitev izravna tako, da je slika bližja temu, kar vidi človeško oko.

Številni kompaktni fotoaparati in pametni telefoni imajo vdelano funkcijo HDR. Običajno nimamo preveč nadzora nad rezultatom, saj preprosto izberemo funkcijo in posnamemo fotografijo. Fotoaparat morate pogosto držati povsem mirno, da posname več zaporednih posnetkov z različno stopnjo osvetlitve in jih samodejno združi, da ustvari končno fotografijo HDR.

Fotoaparat DSLR s funkcijo HDR omogoča večjo prilagodljivost. Izberete lahko, koliko slik naj fotoaparat posname in kakšna naj bo razlika med stopnjami osvetlitve. To vam omogoča, da posnamete točno želeni posnetek.

Uporabite stojalo. Upoštevati morate, da se hitrost zaslonke zniža, ko fotoaparat osvetli temne dele. Fiksni položaj fotografiranja je vedno koristen, ker fotoaparat precej lažje prilagodi stopnje osvetlitve v primeru zelo podobne kompozicije.

Ustvarite lahko svojo sliko HDR. Za to morate samo vedeti, kako prilagajati osvetlitev.

1. Izberite način fotografiranja Prioriteta zaslonke ter nastavite vrednost ISO in zaslonko.
2. Način merjenja osvetlitve nastavite na Povprečno ali Po oceni. Fotoaparat s temi nastavitvami izbere povprečno osvetlitev glede na vse odtenke prizora.
3. S tipko za izravnavo osvetlitve premalo ali preveč osvetlite prizor. Stopnja je odvisna od količine svetlih in temnih delov prizora.
4. Začnite z 1-stopenjskimi koraki. Torej posnemite fotografijo pri vrednosti izravnave osvetlitve -1, nato pa tipko obrnite na -2 in -3. Nato uporabite premočno osvetlitev +1, +2 in +3. Vseh teh fotografij verjetno ne boste uporabili za končno sliko HDR, vendar pa je dobro imeti te podatke za vsak primer.
5. Uporabite lahko tudi samodejno osvetlitev zaporednih slik (AEB), pri kateri lahko izberete stopnjo prešibke ali premočne osvetlitve, nato pa posnamete več zaporednih fotografij

S programsko opremo računalnika slike združite v eno fotografijo. Številni Canonovi fotoaparati imajo programsko opremo Digital Photo Professional (DPP), ki ima posebno orodje za HDR. Če je nimate, Adobe Photoshop nudi funkcijo za združevanje slik HDR, dobro pa se obnese tudi brezplačna programska oprema Microsoft Image Composite Editor (ICE).

Poskusite ustvariti sliko, ki je podobna tistemu, kar ste videli. Oči imajo precej širši dinamični obseg kot fotoaparati, zato lahko s to tehniko prizor približamo tistemu, kar ste videli.

Poiščite priložnosti za uporabo te tehnike. Vedeti, kdaj uporabiti HDR, je enako zahtevno kot samo ustvarjanje dobrih fotografij HDR. Vadite na enostavnih pokrajinah in prizorih na nebu, vendar tudi uporabljajte HDR kot uporabno tehniko za podrobno in makro fotografijo, pri kateri lahko poudarite skrite podrobnosti in snemate zelo zanimive fotografije.

Fotografija HDR

Slike z veliko podrobnostmi so pogosto zanimive fotografije HDR. HDR tej fotografiji izboljša globino, saj lahko vidite naravnost v mehanizem mlina na veter, kar je precej bližje od prizora, ki ga je fotograf videl na lastne oči.

HDR omogoča učinkovito dodajanje teksture slikam. Najboljše fotografije prenesite v Canonovo Galerijo.