hero header

Zvezdnato nebo: pet nasvetov za fotografiranje zvezdnatega neba

Opazovanje zvezdnatega neba je izjemno čaroben dogodek. Napredek v fotografski tehnologiji je končno omogočil, da boste lahko posneli čudovite fotografije tega pojava. Tukaj so naši najboljši nasveti, kako najbolje zajamete lepoto zvezdnatega neba.

Lichtshow der Natur avtorja Bernharda Stolla

1. Lokacija je pomembna

Za najboljše posnetke se morate odpraviti v naravo, kjer ni svetlobnega onesnaženja. Luči v mestu oddajajo močnejšo svetlobo od zvezd; enako je pri polni luni in celo polmesecu. Na svetu je nekaj zelo znanih mest, kjer lahko posnamete čudovite fotografije rimske ceste (na primer Dolina smrti v Arizoni), vendar bo dovolj že, če se zapeljete iz mesta in poiščete območje brez umetne svetlobe. Pomagajte si s priročnim orodjem podjetja Blue Marble in poiščite najtemnejšo lokacijo v vašem območju.

Honeymoon Starlights avtorja Christopha Justena

2. Preverite vremensko napoved

Preden se odpravite fotografirat, ne pozabite preveriti vremenske napovedi, saj za dobre fotografije potrebujete jasno noč. Delna oblačnost pa lahko poskrbi za dodatno vzdušje na fotografijah nočnega neba, zato bodite ustvarjalni in oblake poskušajte dobro izkoristiti. Če se oblaki premikajo počasi, boste pri fotografiranju z izjemno dolgo osvetlitvijo imeli z njimi manj težav, saj na fotografiji ne bodo zamegljeni. Tako kot vedno pri fotografiranju z izjemno dolgo osvetlitvijo je ključnega pomena, da fotoaparat držite pri miru in preprečite neželene svetlobne linije ali zamegljenost fotografije. Uporabite stojalo, da bodo fotografije zvezdnatega neba ostre in jasne. Pazite tudi na veter, saj lahko premakne oblake in tako pokvari fotografijo.

Look at the stars avtorice Marte Diarra

3. Poskusite z različnimi nastavitvami

Pri fotografiranju zvezdnatega neba morate imeti fotoaparat popolnoma pod nadzorom, zato preklopite v ročni način in preizkusite nekatere spodaj opisane nastavitve.

Ostrenje: nastavite ostrenje objektiva na neskončno. To lahko naredite ročno tako, da s stikalom na objektivu preklopite na ročno ostrenje. Nato uporabite indikator razdalje (če ga objektiv ima) ali poglejte skozi optično iskalo in obračajte obroč za ostrenje, da se bo določen oddaljen predmet izostril. Ko je objektiv izostren na več kot šest metrov, bo njegova zelo velika goriščna razdalja projicirala v neskončnost in zvezde bodo izostrene.

Zaslonka: če želite, da bodo zvezde prikazane kot pike in ne kot črte, morate nastaviti večjo odprtost zaslonke. Tako boste v fotoaparat spustili čim več svetlobe ter ohranili dokaj kratek čas osvetlitve. Ker bo široka zaslonka povzročila majhno globino polja, predmeti v neposredni bližini ne bodo izostreni.

Hitrost zaslonke: kot veste, zvezde ves čas migljajo. Da bodo fotografije zvezd ali rimske ceste čim bolj statične, nastavite hitrost zaslonke na največ 20 sekund. Če je hitrost zaslonke daljša, bodo zvezde prikazane kot utrinki. Če se želite preizkusiti v fotografiranju premikanja zvezd, berite naprej.

ISO: tretji dejavnik, ki vpliva na osvetlitev fotografij, je nastavitev ISO. Pri višjih nastavitvah ISO je tipalo občutljivejše na vstop svetlobe skozi zaslonko. Ko ste zadovoljni z nastavitvijo zaslonke in hitrostjo zaklopa glede na učinek, ki ga želite doseči, lahko začnete preizkušati ustrezno nastavitev ISO.

Začnite pri ISO 1600 in skušajte ugotoviti (oglejte si svoje slike), ali fotoaparat prejema dovolj svetlobe z nastavitvijo zaslonke in časom osvetlitve, da boste lahko posneli želene fotografije. Raven ISO lahko zvišujete (do 3200 ali do najvišje nastavitve, ki jo zmore vaš fotoaparat) in si oglejte, kakšni so rezultati.

Escape avtorice Jackie Tran

4. Ustvarite kompozicijo

Nebo, posuto z zvezdami, je eden izmed najosupljivejših prizorov za fotografiranje. Vendar boste morda želeli v svoj posnetek dodati tudi druge elemente, da bodo fotografije zanimivejše; na primer zgradbe, gore, pokrajino ali odsev v jezeru. Včasih je fotografija samo zvezd brez prave perspektive ali osebnosti, zato vedno skušajte v fotografijo dodati še nekaj edinstvenega.

Old barn under the galaxy avtorice Jackie Tran

Lost in the wild avtorja Maria Castra Gómeza

5. Fotografiranje utrinkov

Fotografije utrinkov so lahko izjemno osupljive in zanimive. Potrebovali boste veliko časa in potrpljenja ter stojalo in nadzor zaklopa na daljavo. Učinek utrinkov povzroči vrtenje Zemlje, zvezde pri tem mirujejo.

Fotografiranje teh čudovitih linij je pravi izziv, ki lahko prispeva k nastanku osupljivega rezultata. Najprej morate poiskati severni tečaj. To lahko naredite s pametnim telefonom in z eno izmed številnih aplikacij z zvezdno karto. Pri fotografiranju postavite severni tečaj v središčno točko fotografije in uporabite dolgo osvetlitev, da boste dobili krožni vzorec okoli osrednje lokacije, kot je prikazano na sliki.

Ker zvezde ne oddajajo veliko svetlobe, uporabite visoko nastavitev ISO (800, 1600 ali višjo), da boste zajeli njihovo premikanje. Pri uporabi dolge osvetlitve bodite pazljivi in opravite nekaj preizkusov, saj je pri višjih nastavitvah ISO možnost nastanka šumov na fotografiji zelo visoka.

Pri večini fotoaparatov je najvišja razpoložljiva hitrost zaklopa 30 sekund, zato morate za daljšo osvetlitev uporabiti osvetlitev z žarnico v ročnem načinu. Tako bo zaslonka odprta tako dolgo, kot boste želeli; odprete in zaprete pa jo le s pritiskom gumba. Ostrenje nastavite na neskončno. Opravite nekaj preizkusih posnetkov in si jih oglejte, preden fotografirate z daljšo osvetlitvijo, npr. 30 minut. Nato ponovno preglejte svoj posnetek. Morda boste morali nekajkrat poskusiti in potrpežljivo prebedeti nekaj noči, preden boste zadovoljni s posneto fotografijo.

Rotate Earth avtorja Michala Krawieca

Delite svoje zvezdnate fotografije

Ko vam bo uspelo narediti čudovito fotografijo zvezdnatega neba, jo naložite v našo . Veliko sreče.