burano-italia-estelle-moreau.jpg

Zgodba vala

Polnoč je in ste v središču mesta. Čas je za deskanje.

Prevzame vas nenavaden občutek, ko se prvič znajdete pri reki Eisbach v Münchnu. Zvoke nočnega mestnega življenja nenadoma preglasi neverjetno šumenje deroče vode, nakar opazite gručo ljudi, ki z mosta opazujejo dogajanje, in takoj vas premami. Pokukate čez most in opazite deskarje.

Nemško mesto München je dom deskanja na reki vse od leta 1972, ko je Arthur Pauli prvič deskal na odseku reke, ki se imenuje Floßlände. V Münchnu je več deskarskih točk, vendar Eisbach (nemško "Ledeni potok") privabi največ deskarjev, ki vsak dan očarajo gledalce z vsega sveta. Sem smo prišli, da bi predstavili najnovejšo zgodbo iz razdelka "Pridite in si oglejte" o mestnih deskarjih.

Ta 2-kilometrski rečni rokav reke Isar teče skozi Angleški vrt, največji münchenski park. Stalni val je bil ustvarjen z natančnim nameščanjem betonskih blokov po rečnem dnu. Deskarji lahko s pomožnim sistemom desk in vrvi dejansko oblikujejo val. Kot pravi eden naših deskarjev Alex: "Razlika med deskanjem na morju in na reki je, da te val na morju potiska, na reki pa te vleče, zato je razporeditev teže na deski drugačna". Ali zveni nevarno? Saj je. To ni kraj za deskarje novince. Pravzaprav je bilo deskanje na reki Eisbach do leta 2010 nezakonito, za val pa je bilo načrtovano rušenje, dokler se lokalna skupnost ni zavzela za njegovo ohranitev.

Tukajšnja skupnost je tesno povezana in jasno je, da si vsi ljubitelji deskanja po tem valu silovito prizadevajo za njegovo zaščito. Novincev ne sprejmejo, dokler se ne izkažejo na manjšem valu, ki je nekaj sto metrov navzdol po reki. Naša deskarka Karina sceno opiše s temi besedami: "Ko si enkrat del tega, to tudi ostaneš, vendar je to izjemno težko doseči".

Neverjetno je opazovati nenapisana pravila, ki veljajo na reki Eisbach, tj. demokratična in urejena postavitev deskarjev v vrsto in tiha napetost med tekmovanjem, ki jo prekine samo zvok teptanja po deskah v potrditev dobre vožnje. Kljub temu, da se mora z valom vedno znova spopasti vsak deskar zase, jih ta vseeno povezuje.

Našo interaktivno izkušnjo o mestnih deskarjih lahko raziščete tukaj.