Shooting a vignette with Nehemias Colindres

Snemanje kratkega filma z Nehemiasom Colindresom

Fotograf in filmski ustvarjalec Nehemias Colindres je delil svoje tri najboljše vadnice za snemanje filmov: snemanje kratkega filma, nasvet filmskega ustvarjalca in skozi objektiv.

Za snemanje prizora ali "vinjete", kot je izraz znan v komercialnem svetu, sta potrebna skrbno načrtovanje in znanje, ki ga pridobite s prakso.

Ko ste ustvarili razpoloženjske table (vizualni primeri, ki predstavljajo, kaj želite doseči) in osnutke scenarija (pisni opis, kaj se bo dogajalo v kratkem filmu), bi vam moralo biti jasno, kaj želite doseči.

Zamislite si vsak posnetek z izdelavo zgodborisa, pri tem pa imejte v mislih objektiv, ki ga želite uporabiti za posnetek. Naj vas ne skrbi, če ne znate risati, že če narišete samo grobo skico, si boste lažje predstavljali končan kratki film.

Tudi posnetki iz drugih filmov, za katere mislite, da so primerni, so lahko dobra opora. Vendar pa to ni kraja; konec koncev, vsi vplivamo drug na drugega. Ne boste na novo odkrili umetnosti filma, lahko pa dodate svoje poglavje njegovi zgodbi.

Preden kar koli posnamete, je dobro, da preučite premikanje kamere in ga razčlenite na oznake ter veste, kaj želite doseči v prizoru.

Nato morate vaditi prizor z igralci. Odvisno od kakovosti igralcev, običajno poenostavim nalogo ali sodelujem z njimi in jih izzovem, naj tudi sami kaj prispevajo k filmu. Ne glede na izkušenost jim morate zastaviti čustveni ali umski cilj.

Razumeti morajo, v kakšnem stanju morajo biti. Rad vodim igralca skozi prizor, vendar dopuščam tekoče opazovanje prek kamere. Nato se načrtno lotim iskanja določenih posnetkov in včasih naletim celo na nepričakovan zaklad, ki ga nisem predvidel. 

Po snemanju prizora v enem poskusu naredim izboljšave določenih podrobnosti posnetkov, ki lahko prizoru dajo drugačno bistvo. Izbira je odvisna od vašega sloga in vrste filma, ki ga snemate. 

Nato pripravim portret. Portreti lahko vdahnejo življenje vašemu delu, vendar morate poskrbeti, da se igralec ali portretiranec počutiti udobno. Dajte jim drobne nasvete; sam običajno igralcu naročim, naj pogleda stran, globoko vdihne in se obrne proti fotoaparatu ter izdihne. Če s tem ne dobim želenega videza, zamenjam njihov položaj in jim naročim, naj poskusijo z različnimi videzi. Če na določeni točki ne dobite želenega rezultata po nekaj poskusih, je najbolje, da se sprijaznite z neuspehom. 

Nazadnje morate kratki film dovolj razčleniti, tako da imate več možnosti, ko začnete s fazo montaže. Morda vam bo všeč kot en posnetek, če pa ste že bolj izkušen montažer, pa lahko dodate tudi svoj slog. 

Pomembno je imeti nadzor nad vsemi vidiki, vendar pa je pomembno tudi, da znate odnehati in dati nekaj svobode ljudem okoli vas, od vaših subjektov do naključnih dogodkov, ki se zgodijo.

Dober filmski ustvarjalec je dober le toliko kot njegov miselni proces in načrtovanje, ki ga vloži v svoje filme.