hero-header.jpg

Skozi objektiv z Nehemiasom Colindresom

Fotograf in filmski ustvarjalec Nehemias Colindres je delil svoje tri najboljše vadnice za snemanje filmov: snemanje kratkega filma, nasvet filmskega ustvarjalca in skozi objektiv.

Že ko sem začel razmišljati o tem projektu, sem bil v trenutku navdušen. 24 ur v Berlinu za odražanje samega bistva mesta skozi objektiv kamere.

Že prej sem si želel preizkusiti kamero Canon EOS C300, o kateri sem veliko slišal. Oglaševali so jo kot nadgradnjo fotoaparata Canon EOS 5D Mark III, zato sem se želel sam prepričati, a ne samo prek običajne vadnice na strani Vimeo. Zanimalo me je, če bo primerna za moj slog snemanja.

In tako smo uporabili kamero Canon EOS C300 in fotoaparat Canon EOS 5D Mark III ter komplet starejših prvovrstnih objektivov Canon K-35. Običajno raje uporabljam starejše objektive, zato smo bili resnično navdušeni nad kakovostjo stekla in slikami, ki smo jih ustvarili.

Pri snemanju prizora koncerta nismo mogli kaj bistveno vplivati na potek dogajanja, zato smo morali biti pripravljeni na vse. Posneli smo nekaj ključnih portretov s člani, ki so mu dodali veliko bolj osebno noto.

Posebej pozorni smo morali biti tudi pri snemanju plesalke, saj je njen ples prej plod interpretacije kot koreografije. Uspelo mi jo je posneti v različnih perspektivah, da sem lahko ujel določene posnetke in gibe, vendar pa smo se morali ves čas premikati okoli nje in ji slediti – in kamera se je pri tem odlično izkazala.

Pri tem prizoru nam je neizmerno pomagalo, da kamera snema s hitrostjo 50 sličic na sekundo, saj so bili nekateri njeni gibi tako hitri, da jih gledalci sicer ne bi mogli občudovati. Dobro se sklada tudi z njenim slogom in v montaži smo lahko prikazali več čustev.

Celoten film smo posneli v teku enega dneva. Na začetku sem se pogovarjal s Stevom Elleryjem, poslovnežem iz končnega prizora, ki sem mu zadal izziv. Nisem mu razkril, kakšen konec sem želel.

Vedno rad pustim prostor za čudovite napake, ki lahko filmu vdihnejo nekaj več. Za pankerje nismo najeli profesionalnih igralcev in naročil sem jim, naj počnejo svoje vsakdanje reči. Običajno strižejo drug drugega, zato sem se odločil posneti to; na splošno sem želel opazovati njih in njihov način življenja brez preveč režiranja in mislim, da so se resnično dobro odzvali.

Če povzamem, menim, da je kamera Canon EOS C300 vsekakor nadgradnja. Če potrebujete prilagodljivost, pa vam priporočam tudi snemanje z modelom Canon EOS 5D Mark III, saj je ta izjemno prilagodljiv pri šibki svetlobi.