Your photos, our favourites: Patterns and Textures

Vaše fotografije so naše najljubše: Hitro dogajanje

Prosili smo vas, da z nami delite svoje fotografije hitrega dogajanja – od bliskovito hitrih divjih živali do hitro minljivih poletnih trenutkov. Tukaj so fotografije, ki smo jih izbrali iz galerije.

Polet z vrtiljakom avtorja Sergeya Yevstafyevega

Polet z vrtiljakom avtorja Sergeya Yevstafyevega

"To fotografijo sem posnel med sprehodom v čudovitem lokalnem parku v mestu Aktobe v Kazakhstanu. Bilo je prelepo poletno popoldne, eden tistih dni, ki ga nujno želiš preživeti na prostem. Na vrtiljaku sem opazil dve nasmejani dekleti in zaželel sem si, da bi ta vesel brezskrbni trenutek ujel s svojim zvestim digitalnim fotoaparatom Canon EOS 400D in skoraj novim objektivom Canon EF 70-300 L IS USM.

Znašel sem se pred zapleteno izbiro – kako naj zaprem zaslonko in pridobim večjo globino polja. Stativa nisem imel pri sebi in sonce je že začelo zahajati. Dočakal sem zlato uro – čudovit trenutek, ki pa je hkrati tudi zelo zahteven za fotografiranje.

Izbral sem način oblike zapisa datoteke RAW, preklopil v "Prioriteto zaslonke" z vrednostjo f/10 in nastavil goriščno razdaljo za boljše okvirjanje. Prizor sem ročno izostril in počakal, da se dekleti približata. Izbral sem način neprekinjenega zaklopa, da bi ujel čim boljši posnetek. Z rezultatom sem zelo zadovoljen."

Vodomec med ribolovom avtorja Davida Watkinsa

Vodomec med ribolovom avtorja Davida Watkinsa

"Fotografijo sem posnel južno od Birminghama v bližini Droitwicha v Worcestershiru v Združenem kraljestvu. Vodomci živijo ob potoku, ki se izliva v reko Severn, jaz pa sem poiskal zatočišče v dobro zakriti uti. Ta fotografija je nastala spomladi leta 2016.

Za ta posnetek sem potrpežljivo čakal približno deset ur. Opazoval sem okolico in preskušal nove tehnike fotografiranja. Poleg tega sem potreboval šest mesecev za raziskovanje, načrtovanje in rezervacijo ute, dokler nisem dočakal dneva fotografiranja. Vse to čakanje se je izplačalo, ko sem si končno lahko ogledal te ptice, kako sedijo na vejah v vodi, lovijo ribe in uživajo v svojem kosilu.

Kot pravega ljubitelja fotografije so me vodomci popolnoma navdušili. Zaradi svoje barve, plahosti in hitrega premikanja so idealni fotografski subjekt. Na sprehodih sem jih zagledal že večkrat, vendar nikoli nisem bil dovolj hiter, da bi jih ujel v objektiv.

Ob 8. uri zjutraj sem prispel v uto in hitro zagledal številne samce in samice vodomce. Bili so zaposleni s hranjenjem svojih mladičev. Neprestano so letali sem ter tja. Še preden sem jih zagledal, sem zaslišal njihovo visoko žvrgolenje.

Prve štiri ure sem imel veliko priložnosti za fotografiranje ptic med lovljenjem rib. Tako hitre so, da sem le s težavo ujel dober posnetek. Veliko slik je bilo zamegljenih, na nekaterih posnetkih sem ujel le rep ali glavo, izostrene slike cele ptice pa ni bilo nikjer!

Običajno fotografiram v ročnem načinu in enak pristop sem ubral tudi tistega dne. Izbral sem visoko hitrost zaklopa 1/3200 sekunde pri vrednosti f/10, ISO sem imel nastavljen na 2000, fotografiral pa sem v neprekinjenem načinu. Zjutraj, ko so bile ptice zelo dejavne, sem imel dovolj priložnosti za preskušanje različnih tehnik in nastavitev, da bi ujel ta izmuzljiv posnetek.

Čez čas sem začel bolj razmišljati o posnetkih in jih tudi načrtovati. Osredotočil sem se na mesto, kjer sem pričakoval, da se bo vodomec med lovom ribe potopil ali dvignil iz vode. To je bilo malce tvegano, ker nisem želel ničesar zamuditi. Minile so dodatne tri ure, preden se mi je končno posrečilo posneti ta prizor. Od navdušenja sem bil čisto iz sebe, a vseeno nisem nehal fotografirati, da ne bi zamudil še kakšne priložnosti!

Deset ur sedenja na istem mestu je res veliko, vendar je bilo vreme prijazno do mene. Imel sem neverjetno srečo in užival sem v vsaki sekundi dneva. Moja velika prednost je bila odlična oprema z izjemnim objektivom, ki sem ga izbral prav za to potovanje. Če dobro pomislim, je bil to resnično uspešen dan. Uspelo mi je posneti sliko, ki v meni vzbuja navdušenje in veselje."

Jake med igro z žogo avtorja Pietra Bezuijena

Jake med igro z žogo avtorja Pietra Bezuijena

"Pes na sliki je Jake (border collie). Ko sem posnel te fotografije, je bil star šele osem mesecev. Žal smo malo pred tem izvedeli, da ima epilepsijo. Ko je začel prejemati zdravila, sta si njegova lastnika (moja prijatelja Ingrid in Michiel) zaželela nekaj lepih fotografij Jaka, preden bi se mu začeli pojavljati stranski učinki zdravil. Fotografije sta želela posneti nekje, kjer bi njegova barva resnično prišla do izraza (Jake je tribarvni border collie). Odpravili smo se na obalo za pse med mestoma Domburg in Oostkapelle.

Kot vsi mladi kužki je bil tudi on poln energije. Ko smo na hitro posneli nekaj portretov, smo se lotili Jakovega najljubšega opravila: teka! Na plažo smo prišli zgodaj, zato je bila skoraj prazna in Jake je lahko prosto tekal naokrog. Ko smo iz torbe vzeli žogo, Jake ni več umaknil pogleda z nje. Prijatelja sem prosil, naj vržeta žogo naravnost proti meni, nato pa se hitro umakneta v levo, da bo ozadje popolno.

Fotoaparat (EOS 70D) sem nastavil na ročni način z visoko hitrostjo zaklopa (1/2500 s), da bi dogajanje na sliki povsem obstalo, s široko zaslonko (f/4, kar je tudi največja nastavitev pri mojem objektivu) pa sem poudaril izostritev. Pri trenutni svetlobi sem moral ISO nastaviti na 400.

Kljub odličnemu samodejnemu ostrenju fotoaparata je bilo najtežje, da sem Jaka, ko je divjal proti meni, dovolj izostril. Pogosto zajamem nekaj slik navpično ali prečno, ker je to običajno najlažje, vendar take fotografije nikoli niso popolne. V takem primeru vedno izberem samo eno točko ostrenja in AI servo ter si s tem pridobim več nadzora nad območjem ostrenja. Fotografijo sem posnel z zelo nizke točke, malo nad peskom. Zaradi vrtljivega iskala lahko uporabljam fotoaparat tudi na najnižjih točkah. Pri fotografiranju psa je treba ohraniti majhen kot, običajno največ do višine pasjih oči."

Preizkusite se v izzivu tega meseca

Pokažite nam svoje fotografije in povejte, kaj vas navdihuje. Obiščite našo galerijo in si oglejte fotografski izziv tega meseca. Pograbite fotoaparat in delite svoje fotografije z nami.

Pošljite fotografije