hero

Vaše fotografije so naše najljubše: Zima pri šibki svetlobi

Ta mesec smo vas izzvali, da se toplo oblečete in posnamete neverjetne fotografije zimskih prizorov pri šibki svetlobi. Avtorje treh naših najljubših fotografij smo prosili, da nam zaupajo, kako so posneli svoje fotografije.

Crepusculo, avtor Javier Pavia Barajas

"Fotografijo sem posnel na gori Floyen nad norveškim Bergnom. To je ena najpriljubljenejših turističnih znamenitosti mesta. Ko sneži, se rad odpravim ven s Canonovim fotoaparatom, vendar se tako daleč doslej še nisem podal. Malce sem se izgubil, ko sem se s fotoaparatom vzpenjal proti soncu.

Na takšne poti se najraje odpravim sam, da se lahko povsem osredotočim na fotografijo. Izlet se je kljub hladnemu vremenu izplačal, saj sem lahko posnel čudovito fotografijo mesta v zimski svetlobi."

Wolf in de mist, avtorica Marga Straver

"Fotografijo sem posnela v parku Biotop Wildlife Park blizu nemške vasice Vehlingen. V parku ob jezeru živijo številne evropske divje živali, kot so volkovi, losi, bizoni in risi, ki domujejo v naravnem okolju.

Bil je januar in vreme je bilo slabo. Deževalo je in bilo je zelo megleno. Med drevesi je bilo pet volkov. Eden je nenadoma skočil na podrto staro drevo. Fotografijo sem posnela iz svojega skrivališča, v katerem sem ves dan čakala na pravi prizor.

Zaradi šibke svetlobe sem morala uporabiti manjšo hitrost zaslonke in višjo vrednost ISO kot običajno. Upam, da se bom lahko vrnila spomladi, ko bosta vreme in svetloba boljša. Ena od volkulj je bila breja, zato bom mogoče ob naslednjem obisku lahko videla tudi mladičke."

Mountain Church, avtor Guillermo Garcia

"Islandija je raj za ljubitelje nočne fotografije. Nikoli ne bom pozabil, da sem lahko videl in fotografiral severni sij v naravnem okolju. Fotografijo sem posnel na novembrsko noč, ko siji niso bili napovedani. Posneta je bila na vznožju gore Kirkjufell blizu mesta Grundarfjörður.

Luna je bila skoraj polna in nebo je bilo jasno. Odločil sem se za preprosto kompozicijo z razpokanim ledom v ospredju in goro v središču. Okoli enajste ure zvečer sem opazil zelen madež na nebu, ki je postopoma postajal vse vidnejši. Zelo razburljivo se mi je zdelo, ko je zora postajala intenzivnejša in daljša, kar je ustvarilo skoraj popoln lok nad goro Kirkjufell.

Gibanje sija sem zajel v ročnem načinu z 2,5-sekundno osvetlitvijo pri zaslonki f/2,8 in vrednosti ISO 3200."

Preizkusite se v izzivu tega meseca

Guillermo, Marga in Javier so na svojih fotografijah prikazali lepoto šibke svetlobe. Želimo si ogledati svet skozi vaš objektiv, zato se tudi sami preizkusite v fotografskem izzivu tega meseca. Vzemite fotoaparat, se odpravite v mesto in fotografije prenesite sem.