Wilder Story by Loraraine Poole

Vaše fotografije so naše najljubše: ljudje in portreti

Ta mesec smo od vas prejeli kopico mojstrskih portretov, ki odstirajo pogled na zanimive ljudi z vseh koncev sveta, od zamišljenega obraza na obalah Baltika do rokodelca ob morju, ki je zatopljen v svoje delo. Tukaj so fotografije, ki smo jih izbrali iz galerije.

Dreams of the Sea avtorja Nikolaja Pogodina

"Fotografijo sem posnel na Vislanskih sipinah – najzahodnejši točki sodobne Rusije in Vzhodne Prusije. Zgodovino je tu občutiti na vsakem koraku, kot se območja sploh še ne bi dotaknilo sodobno življenje.

Ko sem se sprehajal ob obali zaliva, mimo delno uničenih ostankov nemških zračnih sil, sem zagledal dečka, ki je sedel na opečnem zidu ob robu vode. Strmel je v turkizno morje, kot bi premišljeval o preteklosti območja in tehtal svojo prihodnost. Všeč mi je ta kontrast in kako je fotografija po eni strani zasanjana, po drugi pa zasidrana v realnost. Spominja me na moje otroštvo.

Posnel sem jo s fotoaparatom Canon EOS 6D in objektivom EF 24-105 L IS USM. Največkrat fotografiram v obliki zapisa RAW v načinu Aperture Priority (prioriteta zaslonke). Uporabil sem zaslonko f/9, ISO 100 in goriščno razdaljo 35 mm."


Mr Potter avtorice Lorraine Poole

"V avgustu sem obiskala mestece Lyme Regis v grofiji Dorset v Angliji, kjer naj bi bila ena od mojih fotografij uvrščena na razstavo. Ko sem prispela, sem izvedela, da so fotografijo že prodali, tako da navsezadnje ni bila na ogled. Ker sem imela dovolj časa, sem se odločila, da to čudovito pristaniško mestece raziščem ter izkoristim priložnost za fotografiranje prebivalcev in turistov. Sprehodili smo se mimo stavbe, ki je bila videti kot majhna temna lopa s široko odprtimi vrati, in ker sem po naravi radovedna, sem vstopila. Lokalni lončar je dokončeval nekaj skodelic, ki jih je ravno izdelal. S predpasnikom z madeži gline, obrazom, na katerem sta svoje sledi pustila sonce in veter, in bujno brado je bil izrezana podoba starega primorskega mojstra. Popolnoma je bil zatopljen v delo, obkrožen le z glino, skledami, posodami in lončarskimi pripomočki, ki so s starih beljenih zidov viseli od vsepovsod. Nekaj časa sem ostala pri njem, ga opazovala pri delu ter posnela serijo fotografij, na katerih sem želela ujeti njegovo mirno naravo in spretnost.

Da bi posnela kontrastno fotografijo z veliko podrobnostmi, sem uporabila ISO 800. Ker nisem želela uporabiti bliskavice, sem morala čim bolj izkoristiti svetlobo v prostoru. Uporabila sem zaslonko f/4,5. Pri tem portretu mi je najbolj všeč, da prikazuje lončarja v naravnem okolju. Zdi se mi, da daje lep okvir njegovi osebnosti in poklicu.

Fotografijo sem posnela s fotoaparatom Canon EOS 6D in objektivom Canon EF 24–105 mm L."

Pošljite nam svoje fotografije

Bi radi imeli priložnost, da vašo fotografijo predstavimo tukaj? Tema naslednjega meseca je igra s svetlobo. Posnemite sončni vzhod, ujemite čarobnost somraka ali pa se lotite česa novega in eksperimentirajte z bliskavico. Poigrajte se s svetlobo in objavite svoje fotografije v naši galeriji.

Pošljite fotografije