Eden najbolj ekstremnih zimskih športov

Nekoč je bil to način potovanja po oddaljenih krajih v zimskih mesecih, danes pa je skijoring eden najbolj ekstremnih zimskih športov. Oseba na smučeh drži vajeti posebej dresiranega dirkalnega konja brez jezdeca. Udeleženci dosegajo osupljive hitrosti do 50 km/h.

Skijoring je bil kot športna disciplina predstavljen na zimskih olimpijskih igrah leta 1928, danes pa tekmovanja prirejajo v mnogih državah, kot so ZDA, Kanada, Francija, in v nekaterih delih Skandinavije. Večina dirk je dolgih med 5 in 20 km. V vseh primerih so konji vzrejeni in dresirani tako, da ostanejo mirni v dirkalnih razmerah in da so navajeni na vajeti in na smučarja, ki ga vlečejo.

Da bi od blizu doživeli vznemirjenje in adrenalin, ki ju nudi skijoring, smo sledili 55-letnemu Francu Moru - aktualnemu svetovnemu prvaku, ljubitelju hitrosti in snega - med treningom v Argentini. Že 31 let je obseden s skijoringom in zaradi strasti do te športne discipline najhladnejši čas v letu doživlja na drugačen način, in sicer tako, da uživa v izrednih snežnih razmerah namesto v zimskem spanju. Pridite in si oglejte.

Slike © Richard Walch. Canonov ambasador