A person stands in front of a building with triangular windows larger than them, leaning diagonally. Photo by Daniel Rueda and Anna Devís.

FOTOGRAFIRANJE ARHITEKTURNIH MOTIVOV

Spoznajte "iskalca geometrije", Daniela Ruedo in Anno Devís.

Pridružite se nam pri klepetu z živahnima in ustvarjalnima arhitekturnima fotografoma Anno Devís in Danielom Ruedo.

Odkrijte, kaj se skriva za njunim domiselnim in abstraktnim pripovedovanjem zgodb ter kako je ljubezen do zgradb in potovanja iz njiju naredila zvezdi Instagrama (kjer objavljata pod imenoma @anniset in @drcuerda).

Kako se je za vaju vse skupaj začelo? Kaj vaju je pripeljalo v fotografijo?

Daniel: "Med odraščanjem sem bil doma ves čas obdan s fotoaparati, tako da sem s fotografijo lahko začel eksperimentirati že v mladih letih. Učil sem se s poskusi in napakami, že od nekdaj pa sem posnete fotografije tudi rad objavljal na spletnih mestih, kot sta MySpace in Flickr. Tako sem laže ugotovil, kakšen osebni slog razvijam, saj sem med objavljenimi fotografijami počasi zaznal neko tematiko."

Anna: "Sem edinka, zato sem vedno iskala ustvarjalne načine, s katerimi bi se zaposlila. Ko sem se malce naveličala slikanja, sem začela podobe ustvarjati s fotografijo in tako sem kmalu spoznala, da lahko s fotoaparatom počnem še veliko več."

Arhitektura je v vaših slikah močno zastopana. Kolikšen vpliv pa je imela na vajin slog fotografiranja?

D: "No, oba sva arhitekta, zato se nama zdijo vsi vidiki arhitekture zanimivi in mikavni. Do arhitekture gojiva strast, ni pa nujno, da bodo najine fotografije cenili tudi ljudje, ki niso arhitekti ali oblikovalci. Prav zato rada ustvarjava fotografije, ki izražajo nekakšno naivnost ali igrivost in, najpomembneje, povedo neko zgodbo."

V vajini fotografiji nam je zelo všeč človeški element. Kakšne zgodbe skušata s tem povedati?

D: "Ko fotografiraš arhitekturo, je zelo pomembno, da podaš nek občutek za merilo, in prav tu je prvič prišel na plano človeški element. Potem sva začela preskušati prikazovanje ljudi na bolj abstrakten način. Če merilo ali enoličnost stavbe abstrahiramo na naiven, človeški način, lahko med gledalcem in arhitekturo do neke mere ustvarimo empatijo."

A: "Vse, kar ustvariva, skušava prikazati na čim bolj minimalističen, a še vedno domiseln način. Najbrž bi lahko rekli, da je to postal najin pripovedovalni slog, domiselni minimalizem. Najino strast želiva z drugimi deliti na preproste in lepe načine, ki jih lahko vsi razumejo in cenijo. Pomembno je, da je vse dostopno."

Vajine zgodbe so prav pikolovsko dodelane. Kako se pripravita na posamezen posnetek?

D: "Jaz sem bolj perfekcionist. Vedno razmišljam, kako bom posnetek zajel: kakšen je ISO, ali so nastavljene prave ravni in podobno. Anna je bolj ustvarjalna. Manj jo zanimajo številke, k vsemu pristopi na inteligentnejši način, s konceptualnega vidika. Mislim, da so najine fotografije tako uspešne, ker sva si tako različna."

A: "Doma že pred samim potovanjem načrtujeva približno 90 odstotkov posnetkov. Vse, kar ustvariva, nastane na podlagi nečesa, kar sva si že prej zamislila. Vselej veva, katere pripomočke bova za posamezen posnetek potrebovala. Nekateri elementi so sicer bolj spontani, a kljub temu vedno potujeva po vnaprej pripravljenem načrtu."

"Najbolje je, da raziskujete kraje, ki niso omenjeni v vodnikih. Tam boste posneli najlepše fotografije."

Povezani članki
Get creative with portable printers

HITRI FOTOAPARATI

Prebudite ustvarjalnost s prenosnimi tiskalniki

Preberite si najboljše nasvete vplivnika in s tiskanjem razvijte svoj slog.

10 tips for better travel photography

POPOTNIŠKA FOTOGRAFIJA

10 namigov za boljšo popotniško fotografijo

10 načinov za zajemanje boljših popotniških fotografij, vključno z najboljšimi nastavitvami fotoaparata za počitniške fotografije, ter snemanje neobičajnih fotografij.

Two young people skateboard down a city street at night.

POPOTNIŠKA FOTOGRAFIJA

Kako lahko najbolje izkoristite svoj fotoaparat med oddihom v mestu

11 nasvetov in namigov, ki vam bodo pomagali zajeti vzdušje urbane džungle

Vama je kateri od posnetkov, ki sta jih skupaj ustvarila, najljubši?

A: "Prepričana sva, da najboljši posnetek šele pride. Sicer pa so nama vedno najbolj všeč najnovejši posnetki, saj se nama zdi, da se nenehno učiva in izboljšujeva."

D: "V ustvarjanje sleherne fotografije je vloženega zelo veliko časa, načrtovanja in tudi neuspehov. Ko končno posnameš posnetek, ki si si ga želel in ga lahko deliš z drugimi, hipoma postane tvoj novi najljubši. Saj si ne moreš pomagati, to bo vedno posnetek, ki ti je v tistem trenutku najbolj blizu."

Portrait of photographers Daniel Rueda and Anna Devís, taken by Francesc Planes.

Kaj pa najljubša lokacija?

D: "Veliko jih je, nekatere so zelo insta-slavne, na primer La Muralla Roja [kjer so posneli rožnato fotografijo zgoraj]. To je ogromen labirint iz čudovitih pastelnih barv, ki se nahaja prav v Španiji, v Calpeu. Na žalost je to zasebna stanovanjska stavba, v katero dandanes ni več dostopa."

A: "Spet druge lokacije so preprosto dobro skriti dragulji sredi mesta, ki kar čakajo na to, da jih odkriješ, na primer L'Atrium de Jussieu [kjer so posneli zgornjo fotografijo z večbarvnimi okni]. To je pisana stavba Univerze Pierra in Marie Curie, ki sva jo odkrila med potjo v Pariz.

S kakšnim nasvetom bi postregla nekomu, ki si to poletje želi zajeti prvo mestno zgodbo?

A: "Mislim, da je najbolje, da raziskujete kraje, ki niso omenjeni v vodnikih. V bližini glavnih turističnih znamenitosti ne boste našli ničesar, česar ni še nihče poprej opazil, zato se že pred odhodom lotite raziskave, da ugotovite, kje se skrivajo zanimivejši kraji. Tam boste posneli najlepše fotografije."

D: "In naj bodo čim bolj preproste!"


Avtor: Donna Williams

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse zgodbe