MESTNA FOTOGRAFIJA

Namigi za kompozicijo za osupljive fotografije mest

Edinstveni koti in sveže perspektive – fotografinja Paula Stopka deli svoje namige za kompozicijo osupljivih posnetkov mestne pokrajine.
Obzorje Chicaga med zlato uro z vodo pred stavbami. Celoten prizor je obarvan z oranžnim sijem obzorja.

Od sodobne mestne arhitekture, ki se blešči po obzorjih, do zgodovinskih opečnatih struktur, ki segajo stoletja v preteklost – mesta ponujajo svet perspektiv, ki jih je vredno ujeti, vsaka pa je edinstvena za vsakega fotografa.

Londonska samouka grafična oblikovalka in fotografinja Paula Stopka prihaja iz Krakova na Poljskem in jo pogosto najdemo, ko s fotoaparatom, v zadnjem času je to Canon EOS R, v roki raziskuje mesta po vsem svetu ter išče nove perspektive in inovativne kote.

Tukaj delimo njeno navdihujoče delo skupaj z našimi najboljšimi nasveti za kompozicijo ustvarjalnih posnetkov mest in mestnih prizorov.

1. Raziskujte različne perspektive

Slika, posneta navzgor skozi votlo sredino visoke okrogle strukture. Vrste balkonov tvorijo koncentrične kroge do vrha konstrukcije, medtem ko letalo leti po odprtem nebu.

Različne izhodiščne točke lahko dajo popolnoma nov pogled na mestne stavbe. Ne bojte se spustiti in fotografirati navzgor. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 6D Mark II z objektivom Canon EF 16-35mm f/4L IS USM pri 16 mm, 1/160 s, f/8 in ISO 100. © Paula Stopka

Slika, posneta navzgor, na betonskem spiralnem stopnišču, ki tvori zavit, školjkast vzorec.

Stopnišča so lahko odlična okolja, v katerih lahko najdete teksturo, vodilne črte, krivulje in druge oblike, ki pomagajo voditi oko. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon EF 16-35mm f/4L IS USM in Canonovim nastavkom EF-EOS R pri 16 mm, 1/50 s, f/6,3 in ISO 320. © Paula Stopka

Nenavadne izhodiščne točke lahko ponudijo nov pogled na mestne znamenitosti med potepanjem s fotoaparatom. S fotografiranjem navzgor po osupljivi arhitekturi proti nebu in uvajanjem plasti z različnimi nadstropji stavbe lahko doda globino in vodi oko. Lahko pa tudi preizkusite poglede od zgoraj in si tako ustvarite osupljiv razgled na strehe in nebotičnike, pokukate skozi razgledne točke ali pa iz nizke izhodiščne točke z druge strani vode posnamete krajinski prizor za slikarske odseve. Vrtljiv zaslon na dotik vašega fotoaparata je idealen za takšne scenarije, zlasti v kombinaciji s stojalom, saj vam omogoča fotografiranje z bolj ustvarjalnih položajev.

Včasih lahko v dih jemajočih stavbah in njihovih edinstvenih strukturah uživate tudi od znotraj. Pojdite v najvišje nadstropje in pokukajte navzdol ali čez, da se osredotočite na zasnovo strehe, ko uporabljate svetlobo za dramatičen učinek. Če pa imate v mestu priljubljeno stavbo, jo obiščite ob različnih časih dneva – zlata ura tik pred sončnim zahodom lahko izboljša in spremeni prizore. Poskusite jo fotografirati z različnih točk, da najdete pogled, ki je povsem vaš.

2. Ustvarite vizualne poti skozi sliko

Običajni mestni prizori lahko oživijo, ko fotograf ustvari kompozicijo z zanimivimi vizualnimi potmi. Stopnišča s kontrastnimi krivuljami in ravnimi črtami se lahko pri uporabi te tehnike spremenijo v čudovite slike, podobne školjkam, ki posnemajo kompozicijsko orodje zlatega reza ali Fibonaccijevo spiralo, ki jo lahko fotografi uporabijo za vodenje gledalca po fotografiji.

Arhitekturni blišč ni vedno potreben, saj lahko ta učinek uporabite s tekočimi stopnicami, osvetljenimi ponoči, da ustvarite vodilne črte, ali celo s sencami na strani stavbe, ki vodijo gledalca do glavne osrednje točke.

3. Prostoru na vrhu dajte veliko prostora

Obzorje New Yorka, videno z druge strani vodnega telesa, z vrstami majhnih stebrov, ki stojijo iz vode in ustvarjajo linije perspektive proti središču posnetka. Na sliki je vključeno veliko, prazno nebo nad stavbami.

Prostor na vrhu slike lahko pomaga poudariti glavne osrednje točke, kot je osupljivo kotno obzorje. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 6D Mark II in objektivom Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM pri 24 mm, 72 s, f/16 in ISO 100. © Paula Stopka

Notranjost velike bele stavbe s pogledom na streho in vrste opornikov, ki jo podpirajo.

Linearna arhitektura lahko oživi na fotoaparatu, ko najdete edinstven kot. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 500D (ki ga je zdaj nasledil model Canon EOS 850D) z objektivom Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM pri 10 mm, 1/80 s, f/7,1 in ISO 100. © Paula Stopka

Prostor za dihanje na vrhu fotografije, zlasti ko gre za spektakularno nebo, omogoča, da slika dobi novo dimenzijo in pomaga odpraviti motnje. Razširjen prostor na vrhu je uporaben tudi, če želite posneti nočno nebo in poudariti utripajoče mestne luči z nižjo hitrostjo zaklopa za temnejše nebo.

Pri fotografiranju mestnega obzorja negativni prostor nad prizorom sliki doda ravnovesje in prepreči, da bi bila videti natrpana. Ne pozabite tudi na prostor pod mestnimi krajinami – vodni odsevi so lahko resnično ustvarjalen način za dodajanje še enega zanimivega elementa, ko želite najti novo perspektivo na priljubljenem mestu za fotografiranje.

4. Sprejmite široke kote

Širokokotni objektiv je primeren za vse obsežne mestne krajine. Canonovi objektivi RF zagotavljajo odlično kakovost slike, izboljšan stabilizator slike in hitrejši motor za samodejno ostrenje. Objektiv Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM ima širok razpon povečave z ostrenjem od blizu in zmogljivim stabilizatorjem slike – idealno za pokrajine in arhitekturo.

Za osupljive panoramske posnetke bo panoramski način v fotoaparatih Canon EOS R7 in Canon EOS R10 združil posnetke, ko premikate fotoaparat v eno smer, medtem ko pritiskate zaklop. Priporočljivo je, da fotoaparat med uporabo tega načina držite pri miru in naravnost.

Pri fotografiranju osupljivih posnetkov obzorja poskrbite, da bo vaše obzorje ravno, tako da uporabite samodejno izravnavo, če je na voljo na vašem fotoaparatu. Koristno je tudi, da mrežo prikažete v iskalu in tako zagotovite, da je kompozicija dobro uravnotežena.

Široko fotografiranje s fotoaparatom visoke ločljivosti vam omogoča tudi svobodno obrezovanje slike, s čimer odstranite robove, izboljšate okvirjanje ali celo poudarite del stavbe za edinstvene rezultate.

5. Fotografirajte v pokončnem položaju

Vogal stavbe, z vrstami ukrivljenih nadstreškov, ki štrlijo iz vsakega nadstropja.

Čiste linije s svetlobo in sencami v kombinaciji z urejenimi robovi lahko povzročijo impresivne kompozicije. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon EF 16-35mm f/4L IS USM pri 26 mm, 1/160 s, f/7,1 in ISO 100. © Paula Stopka

Vrste tekočih stopnic, ki so osvetljene v temi, odsevajo na stropu nad njimi.

Ustvarjanje vizualnih poti skozi sliko z mestnimi značilnostmi, kot so tekoče stopnice, lahko daje fotografijam estetiko v slogu grafičnega oblikovanja. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 6D Mark II z objektivom Canon EF 16-35mm f/4L IS USM pri 16 mm, 1/50 s, f/4 in ISO 800. © Paula Stopka

Stalna tema Paulinih mestnih kompozicij je pokončna usmerjenost. „Fotografiranje pri navpični poravnavi se mi zdi zabavno in zahtevno. Ko fotoaparat obrnem na stran, me prisili, da stvari vidim iz druge perspektive. To na slikah ustvarja občutek globine,“ pravi. „Zame je najpomembnejša simetrija in na to se osredotočam. Zaradi simetrije je vse vizualno zelo prijetno, uravnoteženo in privlačnejše za gledalčevo oko. Prav tako to v sliko prinaša harmonijo.“

Paula uporablja uporabne funkcije fotoaparata Canon EOS R za pokončno usmerjene slike. „V Canonovem fotoaparatu Imam vedno vklopljene mrežne črte, saj mi pomagajo bolje okviriti in sestavljati slike, včasih pa uporabljam funkcijo elektronskega izravnavanja,“ pojasnjuje.

Vsi fotoaparati sistema Canon EOS R omogočajo fotografom, da izberejo način prikaza informacij v iskalu pri fotografiranju v pokončnem položaju. Možno je preklopiti na navpični prikaz, tako da se informacije samodejno obračajo in jih je lažje brati.

6. Uporabite svetlobo, da izboljšate kompozicijo

Londonska ulica ponoči z rdečo telefonsko govorilnico v ospredju in katedralo sv. Pavla v ozadju ter dolgimi svetlobnimi sledmi rdeče, bele in rumene barve, ki potekajo po cesti med njima.

Bodite ustvarjalni s svetlobnimi sledmi in dolgo osvetlitvijo v temi za zanimiv preobrat pri fotografiranju znamenitosti in ustvarite lastne vodilne črte. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 500D z objektivom Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM pri 13 mm, 15 s, f/14 in ISO 100. © Paula Stopka

Fotografiranje ponoči lahko vsakdanje prizore spremeni v izjemne barvite prizore. Kar zadeva kompozicijo, ko delate v mraku ali temi, vam lahko pri fotografiranju znamenitosti pomaga zaslon z ogledom v živo, da lahko jasno vidite kompozicijo in spremenite osvetlitev z uporabo izravnave osvetlitve ali popolnoma ročnega načina (M) na zaslonu.

S kabelskim sprožilnikom lahko fotografirate na daljavo, kar je uporabno za neobičajne kote in dolge osvetlitve. Program Canon Camera Connect vam omogoča spreminjanje nastavitev fotoaparata in osvetlitve na vašem telefonu. V napravi si lahko ogledate tudi ogled v živo.

Dolga osvetlitev, ki traja nekaj sekund, je odlična za zajemanje gibanja vozil, ki vozijo mimo osupljive znamenitosti. Počakajte na promet, preden pritisnete zaklop za ustvarjalne svetlobne sledi zadnjih luči in žarometov. Del zabave je tudi eksperimentiranje s kompozicijo in kotom fotografiranja, da bi ugotovili, kje bodo svetlobne sledi glede na znamenitost, poleg različnih hitrosti zaklopa.

Za več namigov in nasvetov si oglejte naš video o fotografiranju mestnih pokrajin ob sončnem zahodu.

Končna misel: kako dodati GPS na fotografije

Ko se ozrete nazaj na svoje najljubše mestne znamenitosti, je lahko zelo koristno, da si zapomnite, kje točno so bile posnete, še posebej, če želite ponovno obiskati določeno lokacijo in podoživeti potovanje. Nekateri Canonovi fotoaparati imajo vgrajen GPS, zato bodo podatki o lokaciji shranjeni v slikovnih datotekah. Če fotoaparat nima te možnosti, lahko program Canon Camera Connect uporabi podatke o položaju telefona in slikam doda informacije o lokaciji.


Kot za konec pove Paula, je fotografiranje stavb in mest odličen način, da „napredujete kot fotograf“. Z našimi namigi lahko ustvarite svoje nepozabne mestne slike.


Napisala Lorna Dockerill

Povezani izdelki

  • Brezzrcalni fotoaparati

    EOS R8

    Nadgradite na fotografijo in videografijo polne velikosti ter uresničite svoje ustvarjalne ambicije.
  • Objektivi RF

    RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

    Majhen in čudovito lahek 24–50-milimetrski objektiv s povečavo serije RF, ki ga lahko uporabljate vsak dan za popotniško fotografijo, fotorgrafiranje pokrajine in drugo.
  • Brezzrcalni fotoaparati

    EOS R7

    Odkrivajte divjino s fotoaparatom, ki v prenosnem ohišju APS-C, zasnovanem za prihodnost, združuje izjemno hitrost in kakovost slike.
  • Brezzrcalni fotoaparati

    EOS R10

    Z brezzrcalnim fotoaparatom s sistemom EOS R, ki je zasnovan okoli velikosti tipala APS-C, lahko naredite naslednje korake na področju fotografije in videografije.
  • Brezzrcalni fotoaparati

    EOS R

    Brezzrcalni fotoaparat polne velikosti, ki ponuja nove kreativne priložnosti za fotografe in filmske ustvarjalce.
  • Objektiv s povečavo in izjemno širokim kotom

    RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

    Kompakten in lahek objektiv s povečavo RF 15-30mm je popoln za potovanja, vključno z fotografijami mest, pokrajin, arhitekture in vlogi na poti.
  • Širokokotni objektiv

    RF 16mm F2.8 STM

    Kompakten in cenovno ugoden 16-milimetrski objektiv polne velikosti za družino EOS R je zasnovan za ustvarjalce vlogov in ustvarjalce vsebin.
  • Objektivi za DSLR

    EF 16-35mm f/4L IS USM

    Visokozmogljiv objektiv z izjemno širokim kotom serije L z vgrajeno tehnologijo stabilizatorja slike.

Povezani članki