The Northern lights illuminate the sky, casting green reflections in the lake below.

FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

Pripravljeni, pozor, snemamo: življenjsko potovanje in lepota severnega sija ...

Avstrijski fotograf Markus Morawetz je najbolj poznan po svojih poročnih fotografijah, a ga že zelo dolgo privlačijo dogodivščine. Marca 2019 se je odločil, da bo to strast delil z ženo Carino in 10-mesečno hčerko Fanni. Družina je z avtodomom odpotovala iz predmestja domačega Dunaja v Avstriji, da bi si ogledala in fotografirala enega najveličastnejših naravnih spektaklov, severni sij, na severu Norveške.

Po nekaj zimskih tednih potovanja po Avstriji, Nemčiji, Danski, Švedski in Norveški si je trojica popotnikov to čudo lahko ogledala ne le enkrat, temveč kar dvakrat. "Stali smo na obali Norveške in razmere so bile popolne – čudovito jasno nebo, brez sapice vetra – oba dneva je severni sij razsvetljeval nebo skoraj eno uro, osupljivi valovi svetlo zelene in vijolične obrobe so nam poplesavali nad glavami," pripoveduje Markus.

"Če se odpravljate na fotografiranje severnega sija ali imate v načrtu le obisk Norveške, se ustavite v Rambergu na Lofotenu," pove Markus. "Pogled na to obalo s skoraj čisto belim peskom in ledeno modro vodo vam bo v vsakem letnem času vzel dih. Sveže zapadli sneg je bil idealen, saj smo lahko Fanni vlekli za seboj na saneh."

"Veliko ljudi nama je dejalo: Z dojenčkom se ne moreta odpraviti na tako dolgo pot, premrzlo je in preveč je odmaknjeno od civilizacije," a Markus in Carina sta poskrbela za dobro zaščito pred vplivi okolja in se odpravila na dogodivščino. "Eden od najinih glavnih ciljev je, da hčerko vzgojiva tako, da bo znala resnično ceniti naravo," pove. "Vedela sva, da se odpravljamo daleč in da bo mrzlo, a marec je najboljši čas za ogled severnega sija.

"Celo popoldne lahko uživaš v prečudoviti zlati svetlobi, po sončnem zahodu pa pride "modra ura", ko je sij najspektakularnejši. Tudi če se severni sij ne prikaže, ta čas ponuja ogromno fotografskih priložnosti." Markus rad potuje z malo prtljage, zato je na poti fotografiral z modelom Canon EOS R z vmesnikom EF-EOS R, na katerega je lahko pritrdil svoje najljubše objektive EF.

Povezani članki
A landscape image of pine trees, a lake and snow-dusted mountains under a starry sky.

NOČNA FOTOGRAFIJA

Fotografiranje nočnega neba

Najboljše tehnike za nočno fotografiranje zvezd, vključno s časovnimi presledki in slikami utrinkov.

A child, shot from behind, dressed in a hooded coat and beanie hat, watches fireworks light the sky pink.

FOTOGRAFIRANJE POKRAJINE

Fotografiranje v hladnem vremenu

Temperature pod lediščem slabo vplivajo na vaš fotoaparat, zato pri fotografiranju v snegu in ledu upoštevajte te strokovne namige.

10 tips for capturing fireworks

FOTOGRAFIRANJE OGNJEMETOV

10 nasvetov za fotografiranje ognjemetov

Komplet, tehnike in kompozicija – najboljši nasveti za fotografiranje ognjemetov.

"Vedeli smo, da bomo tisti večer najverjetneje videli severni sij. Nastanjeni smo bili na obali Unstada na norveškem otoku Lofoten," razloži Markus. "In nato se je pojavil! To je bil vsekakor en od vrhuncev potovanja; če ga ne bi zagledali, bi se domov vrnili zelo razočarani. Takrat smo prvič zagledali sij. Kako čaroben trenutek – zame kot fotografa je bil verjetno še lepši."

Najboljši namigi Markusa Morawetza za fotografiranje severnega sija

1. Poiščite najboljše mesto

Profesionalni fotograf Markus Morawetz se je s svojo družino odpravil na potovanje svojega življenja, da bi fotografiral severni sij in delil svoje namige o fotografiranju tega pojava s fotoaparatom Canon EOS R. Markus in Carina sta s Fanni hodila na pohode in si ogledovala najrazličnejše elemente, ki bi jih lahko pri fotografiranju uporabila za subjekte v ospredju. Ti bi fotografijam dodali posebno noto in prikazali razmerje velikosti. Istočasno sta iskala alternativna mesta za fotografiranje, če bi se sij premaknil ali bi bil videti bolje z drugega kraja. "Bodite pozorni na lepo kamenje, vodo, drevesa ali morda koče," predlaga Markus.

2. Pripravite se na mraz

Za to fotografijo je Markus uporabil daljšo osvetlitev in s pomočjo vrtljivega zaslona modela EOS R ustvaril sliko s čudovito kompozicijo.

Ena največjih težav, ki pesti fotografe med delom v mrzlem vremenu, je hitra poraba baterije. Markus se je zavedal, da lahko prehitro izpraznjena baterija odloča, ali bo severni sij ujel v objektiv ali ne, zato je na fotografiranja vedno vzel seboj nadomestno baterijo. "Nosil sem jo ob telesu, v žepu hlač ali plašča, saj toplejša baterija zdrži dlje časa." Fotografiral je z modelom Canon EOS R, ki ima priporočljiv temperaturni obseg delovanja od 0 do 40 °C. Markus je vedel, da delovanje v ledenih pogojih, običajno med –5 in –10 °C, ne more biti zajamčeno pri nobenem fotoaparatu, zato se je izogibal nenadnim spremembam v temperaturi – te bi lahko povzročile kondenzacijo, ki je pogosti krivec za okvaro fotoaparatov. Če upoštevamo vse okoljske dejavnike, "se je EOS R odlično odrezal," doda. "Kljub mrazu je deloval zelo dolgo, njegovo upravljanje je bilo vrhunsko, med ustvarjanjem z njim pa sem se zelo zabaval."

3. Vadite doma

To fotografijo je Markus posnel blizu doma s Canonom PowerShot G5 X Mark II. "Oblaki lahko na zvezdnatem nebu pričarajo prav posebno dramatičnost. Pogoji se spreminjajo zelo hitro," pove.

Ni vam treba čakati na sij – vaditi lahko začnete že prej, pove Markus. "Mraz ne bo oslabil samo baterije v vašem fotoaparatu, temveč bo vplival tudi na vas. Zato morate delati hitro in biti pripravljeni na svoje delo. Pametno je, da se naučite fotografirati nočno nebo, preden se odpravite na sever. Odpravite se ven, nekam blizu, kjer zrak pozimi ni onesnažen, da se naučite fotografirati v rokavicah in bundi, nato pa vadite fotografiranje z daljšimi osvetlitvami. Tam ostanite približno eno uro. Ko osvojite prizore nočnega neba, se preskusite še v fotografiranju utrinkov ali Rimske ceste."

4. Počasi in nizko

Za jasnejše rezultate Markus priporoča, da fotoaparat pritrdite na stativ in za daljše osvetlitve uporabite nizek ISO. "Kadar je treba, uporabim tudi višjo nastavitev ISO, pri fotografiranju sija pa veliko raje uporabljam stativ in daljše osvetlitve, z razponom nekje od ene do petih sekund. Pri fotografiranju porok sem se naučil, da je bolje zajeti posnetek iz roke, recimo pri najvišji nastavitvi ISO 5000, če je zelo temno, kot pa zamuditi celoten prizor. Posnetek bo sicer nekoliko zrnat, vendar to lahko preprosto popraviš med končno obdelavo. Če imate čas, je bolje uporabiti nižji ISO, daljšo osvetlitev in postaviti fotoaparat na stativ, da ne pride do premikov in lahko zajamete ostrejše, jasnejše rezultate."

5. Nadzorovanje svetlobe

"Ko sem našel to mesto, sem upal, da bodo kamni odsevali barve neba. Ko so barve poplesavale nad nami, je bil moj glavni načrt že povsem izdelan, zato sem vedel, kako se lahko čim hitreje lotim dela."

Na tem izletu sem se pri fotografiranju ves čas osredotočal na podrobnosti na zelo svetlih območjih, kot sta sneg ali pesek na plaži, ter na podrobnosti temnejših elementov, kot so nebo in gore. "Včasih je težko ugotoviti, kaj bi bilo najbolje osvetliti," pove Markus. "Osvetlitev ne sme biti predolga, ker bo pesek na plaži presvetel, če pa izmerim le svetlost obale, bo nebo postalo pretemno. Med končno obdelavo lahko posnetke poskušam osvetliti ali potemniti, vendar lahko to povzroči zrnatost in zmanjša ostrino."

Markus se v takih trenutkih najraje odloči za fotografiranje z večkratnimi osvetlitvami. "Posnamem dve fotografiji z enako kompozicijo, eno z osvetlitvijo svetlih in eno z osvetlitvijo temnih območji, nato pa ju med končno obdelavo združim in rahlo ojačam njune barve. Canonov EOS R pa v načinu HDR ponuja še preprostejši način, in sicer posname tri zaporedne posnetke z različnimi osvetlitvami ter jih združi v eno sliko v fotoaparatu. Na ta način ustvari fotografijo s širšim barvnim razponom." Pri tem je treba upoštevati, da način HDR najbolje deluje pri dnevni svetlobi. Druga možnost je tudi, da uporabite filter s polariziranjem, s katerim boste lahko izboljšali nasičenost barv v svojih posnetkih.

6. Ustvarjalne kompozicije z vrtljivim zaslonom

Če želite ustvariti fotografije, ki bodo izstopale iz množice, morate pri kompoziciji razmišljat izven okvirjev. "Pogosto me boste videli ležati na tleh ali plezati po grmovju, ker ne želim enakih generičnih fotografij, kot jih imajo vsi ostali," razloži Markus. "Želim, da so moje drugačne, da pripovedujejo zgodbo, in to mi uspe, kadar poiščem drugačne zorne kote. Med fotografiranjem severnega sija sem to dosegel z vrtljivim zaslonom modela Canon EOS R. Zaradi snega in ledu mi je prišlo prav, da se mi ni bilo treba uleči na tla, kjer bi se premrazil in zmočil. Prav tako je bilo dobro, da mi ni bilo treba plezati po drevesih, saj ni bilo nobene bolnišnice daleč naokoli. Canon EOS R sem moral le dvigniti ali spustiti, nato pa nagniti zaslon in že sem imel pred sabo popolni posnetek."

7. Osredotočenost na ostrenje

"V temi samodejno ostrenje težko doseže pravo stopnjo izostritve, zato jaz uporabljam ročno ostrenje in nastavim ostrenje na neskončno vrednost," pove Markus. Pri tej vrednosti objektiv lahko ustvari sliko tudi tako zelo oddaljenega predmeta, da njegove oddaljenosti ni mogoče izmeriti – v tem primeru so to zvezde.

Na tem potovanju je izmenjeval objektiv s povečavo in objektiv s polno goriščno razdaljo, Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM in Canon EF 35mm f/1.4L II USM. "To sta dva odlična objektiva za fotografiranje pokrajine z zelo širokima zaslonkama, ki zagotavljata veliko globino in ostrino, zato sta bila popolna za to potovanje."

8. Uporabite široko zaslonko z daljšo osvetlitvijo

"Nekajkrat se pojavi celo avtodom!" Družinski dom pod spektaklom luči, zaradi katerih so se odpravili na to dolgo pot.

Ko je Markus združil Canon EOS R z objektivom Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM, je lahko uporabil daljše nekajsekundne osvetlitve z najširšo zaslonko objektiva. "Pri večini posnetkov sem imel objektiv odprt na f/2,8. Ta trik lahko uporabite tudi pri fotografiranju utrinkov in Rimske ceste, vendar za to potrebujete zelo dober objektiv in majhno zaslonko, da vam ni treba prekomerno povišati vrednosti ISO."

Za razliko od tradicionalnih modelov DSLR je Markus z brezzrcalnim fotoaparatom Canon EOS R s polno goriščno razdaljo lahko osvetlil svojo sliko v realnem času, saj je z elektronskim iskalom (EVF) lahko ocenil končni videz fotografije, še preden je pritisnil na sprožilec. "Ta možnost je odlična, ker vam ni treba najprej posneti fotografije in šele nato ugotavljati, ali je presvetla ali pretemna – to vam pove že EVF. S tem lahko prihranite ogromno časa in stresa, kar je zelo pomembno pri fotografiranju severnega sija, saj nikoli ne veste, kako dolgo bo sij viden, obenem pa je zunaj premrzlo, da bi si izmišljevali nove stvari. Ko dosežete pravo osvetlitev in kompozicijo in se sij ne premakne oziroma se svetloba ne spremeni, lahko neprekinjeno fotografirate, zato je ta fotoaparat odličen za fotografske navdušence in začetnike."

Markus, Carina in Fanni so dosegli svoj cilj in posneli odlične posnetke severnega sija. Samo potovanje pa je bilo popolno prav zaradi dragocenih družinskih trenutkov. Markus pove, da "je trenutek treba ujeti, ne pa umetno ustvariti." Ko pa nas presenetijo nepričakovani trenutki, je najbolje, če smo na njih dobro pripravljeni.

Napisala Natalie Denton

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse zgodbe