Ossi Saarinen's urban nature photography story: a fox stares at us through a gap in a bush, which is out of focus.

FOTOGRAFIRANJE NARAVE

Iz oči v oči: fotografiranje narave v urbanem okolju z Ossijem Saarinenom

Ossi Saarinen je s svojimi fotografijami narave v urbanem okolju na Instagramu zbral več tisoč sledilcev. Med njimi so najpogostejše fotografije ogroženih živali, ki jih je zajel na ulicah mesta Helsinki ter bližnjega mesta Espoo na Finskem.

V begu pred pritiski sodobnega mestnega življenja 22-letnik vsak teden raziskuje predmestje in ustvarja intimne, ekspresivne portrete živali: "Ko odidem ven, vsa opravila izpuhtijo iz mojih misli. Takrat se lahko popolnoma sprostim, tudi če ob tem fotografiram. Obožujem vsak najkrajši trenutek v naravi," pravi Ossi. Tukaj nam je Ossi predstavil svojo zgodbo o fotografiranju narave v urbanem okolju, od prvega trenutka, ko je ujel poglede štirih lisičjih mladičev, do le nekaj let pozneje, ko je zaslovel na Instagramu (kjer objavlja pod imenom @soosseli). Podal je celo nekaj nasvetov, kako na Instagramu pridobiti sledilce.

Ne glede na to, ali je vaš najbližji zeleni kotiček park ali grmovje, ki raste ob mestnih ulicah, vas bodo Ossijeva zgodba in namigi navdahnili, da dvignete fotoaparat in začnete fotografirati naravo okoli sebe. Urbane živali so manj plašne kot njihove podeželske sorodnice, zato se boste morda srečali iz oči v oči s popolnim subjektom veliko hitreje, kot ste mislili.

Kdaj ste razvili zanimanje za fotografiranje narave?

"Nad naravo in zlasti nad živalmi se navdušujem, od kar pomnim. Pred tremi leti, ko sem imel 18 let, sem posnel svojo prvo fotografijo in ugotovil, da lahko dragocene trenutke iz narave ohranim za vedno."

Se vam zdi, da veliko mladih fotografira naravo?

"Da. Zdi se mi, da to postaja vedno bolj priljubljeno – vsaj kolikor vidim na Instagramu, kjer se pojavlja veliko novih profilov. Ljudje se vedno bolj zanimajo za naravo. Morda zato, ker je na voljo tako veliko odličnih fotografij.

"V fotografiranju narave zelo uživam, saj lahko ujamem trenutek in se pozneje vračam k njemu. Všeč mi je tudi izziv. Vsak dan poskušam posneti boljšo fotografijo kot dan poprej."

S kakšnim kompletom ste začeli fotografirati?

"Od očeta sem si sposodil Canon EOS 100D. Z njim sem fotografiral eno ali dve leti. Uporabljal sem ga z objektivom Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, ki ni bil pretirano drag. Zdaj imam objektiv Canon EF 70-200mm f/2.8L USM in fotoaparat polne velikosti Canon EOS 6D."

Glede na to, da živite v mestu, kako vam uspe najti toliko živali za fotografiranje?

"Narave v mestu ni težko poiskati; v mojem starem stanovanju v mestu Espoo sem lisičji brlog našel na mojem vrtu, veverice, rakune in sove pa je mogoče najti tudi v središču Helsinkov. V vseh mogočih kotičkih – celo na tistih majhnih koščkih narave, z le nekaj zelenja ali grmovja – se najdejo živali. Divje živali lahko najdete celo v najmanjših parkih."

Ste že kdaj uporabili fotopast?

"Nekoč sem nastavil fotopast v gozdu, v bližini lisičjega brloga. Zanimalo me je, kako sploh deluje in kaj se ponoči tam dogaja. Razen tega je nisem nikoli uporabljal. Verjetno jo bom znova preskusil v prihodnosti, če bom želel fotografirati bolj plašne živali na podeželju, pri mestnih živalih pa je niti ne potrebujem."

Povezani članki
canon-get-inspired-ossi-saarinen-urban-nature-photography-story-related1-185x94

FOTOGRAFIRANJE NARAVE

Kako fotografirati naravo v mestu

Ossi Saarinen je z nami delil najboljše nastavitve fotoaparata in ustvarjalne tehnike za fotografiranje narave v urbanem okolju.

An Iberian lynx on a large rock looking directly at the camera.

FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

Najboljši objektivi za fotografiranje divjih živali

S temi primarnimi objektivi in objektivi s povečavo posnemite osupljive fotografije divjih živali in ptic.

A young kestrel perched on a wooden post, and with its wings arched, squawks fiercely.

FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

Namigi za fotografiranje prizorov divjine

Profesionalna fotografinja Dani Connor deli svoje najboljše nasvete za uspeh v industriji z ambicioznim mladim fotografom prizorov divjine.

Vam je katera od fotografij posebej pri srcu?

"Moja najljubša fotografija je pravzaprav nastala prvi dan, ko sem fotografiral lisice. Vozil sem se po podeželju, ker sem želel fotografirati neke cvetlice navsezgodaj zjutraj. Cvetlice so bile zaradi mrzle noči zaprte, zato sem se odpravil nazaj. Na poti domov sem opazil mala bitja, ki so hitela čez cesto.

"Nisem vedel, kaj točno so, zato sem parkiral, previdno stopil iz avtomobila in zagledal male živali, ki so se skrile pod staro lopo. Ulegel sem se nekaj metrov stran in počakal, da bi videl, kaj se bo zgodilo. Čez nekaj časa so ven prilezle majhne lisičke. Niso se me bale. Igrale so se okoli lope. Tam sem posnel približno 200 do 300 fotografij. Najljubša mi je tista, kjer se vse štiri lisičke nekako premikajo proti fotoaparatu [zgornja slika]. Fotografiranje narave me je naredilo bolj potrpežljivega – za pravi posnetek potrebuješ potrpljenje."

Imate zelo značilen slog – pogosto fotografirate s plitvo globino polja, pod koti, ki subjekte naredijo še posebej ljubke. Ali med fotografiranjem razmišljate tudi o tem?

"Med fotografiranjem ne razmišljam o tem. Bolj gre za to, da med izbiranjem fotografij, ki bi jih rad objavil, poskušam izbrati tiste, kjer subjekt močno "izstopa", skoraj kot bi poskočil iz ozadja. Ta učinek ustvarim z veliko zaslonko, ki zamegli ozadje.

"Običajno uporabljam način prioritete zaslonke (način Av), zaslonko pa nastavim na največjo možno vrednost, na primer na f/2,8, odvisno od objektiva. Včasih uporabim ročni način, vendar se svetloba pogosto hitro spremeni, živali pa se premaknejo na drugo mesto, zato se z načinom Av lažje hitreje odzovem kot z ročnim načinom.

"Na začetku jih nisem poskušal prikazati kot [ljubke] – ptičji rep pogosto ni viden na fotografiji, zato so ptice videti bolj okrogle. Zelo rad zajemam fotografije, kjer živali strmijo naravnost v objektiv. Posnamem več fotografij hkrati, nato pa izberem tiste, na katerih imajo živali posebej zabavne ali smešne izraze."

A small mouse surrounded by autumn leaves on the ground takes a nut from a man's hand.

Kaj bi svetovali tistim, ki se odločajo med nakupom fotoaparata in uporabo fotoaparata v telefonu?

"Telefoni so v redu za nekatere pokrajinske posnetke, pri fotografiranju živali pa se preprosto ne morete dovolj približati, ker je doseg objektiva v telefon preveč omejen. Živali se premikajo zelo hitro, fotoaparat v telefonu pa preprosto ni dovolj dober, da bi zamrznil njihovo gibanje. S telefonom prav tako ne morete fotografirati v temi."

Kateri je vaš najljubši kos opreme pri fotografiranju narave?

"To je najverjetneje objektiv Canon EF 70-200mm f/2.8L USM, ki ga uporabljam s fotoaparatom Canon EOS 6D. S povečavo lahko fotografiram živali od blizu ali nekoliko oddaljene, zaslonka f/2,8 pa odlično deluje pri šibki svetlobi. Všeč so mi objektivi s tako široko zaslonko, ker za zajem živali v gibanju potrebuješ visoke hitrosti zaklopa. Poleg tega objektiv ni pretežek ali prevelik za prenašanje naokoli. Nekega dne bi ga rad nadgradil na drugo ali tretjo različico [ki sta opremljeni s stabilizatorji slike, zaradi katerih so slike ostrejše], vendar je zame najpomembnejše hitro samodejno ostrenje."

Na Instagramu imate kar veliko sledilcev, krepko čez 100.000. Kako ste privabili tako veliko občinstvo?

"Tam od nekdaj objavljam svoje najljubše fotografije. Začelo se je z mojimi fotografijami lisic. Delili so jih prek nekaterih računov na Instagramu, kjer so svoja dela objavljali tudi drugi [Ossi pri objavljanju fotografij uporablja priljubljene ključnike, ki so povezani s temi računi, zato lažje opazijo njegovo delo]. Ko so delili moje fotografije, sem pridobil nekaj sledilcev.

"Zdaj moje fotografije delijo tudi spletna mesta in o njih pišejo članke. Pred nekaj dnevi je spletno mesto v nekem članku delilo moje fotografije, ki so postale kar nekoliko viralne [s 467.000 ogledi v času pisanja]. V treh dneh sem dobil okoli 15.000 novih sledilcev."

Ali imate pri kompoziciji v mislih Instagram, na primer, da žival ujamete v sredino okvirja?

"Da. Pred kratkim sem začel razmišljati o tem, kako bo fotografija videti na Instagramu, saj je ta postal moj glavni kanal za deljenje fotografij. Zato zdaj običajno poskušam ujeti žival v sredino okvirja. Zajemam tako pokončne kot ležeče fotografije. Če razmišljam o Instagramu, pa so pokončne fotografije boljše. Za večje zanimanje mojih sledilcev delim samo nove fotografije in ne ponavljam starih objav. Vse ljubke živali, kot so lisičke in drugi mladički, zelo dobro delujejo."

Avtorja Kathrine Anker in David Clark

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse zgodbe