Cuban fashion and street photography by Sarah Caron using the Canon EOS M5

Modni utrip Kube

Sarah Caron je francoska fotoreporterka, ki živi v Parizu. Po končanem izobraževanju je potovala na Kubo in leta 1994 posnela kultne fotografije, s katerimi je začela svojo poklicno pot fotografinje. Odtlej je kot zunanja sodelavka različnih revij, kot sta Time in Paris Match, večkrat fotografirala v Afriki, Južni Ameriki, Aziji in na Bližnjem vzhodu ter osvojila kopico priznanj za svoje razstave. Z njo smo se srečali na Kubi, kjer si je med modnim fotografiranjem vzela čas za preizkus fotoaparata EOS M5 in nam povedala nekaj o svoji karieri in o svojem pristopu k ustvarjanju odličnih slik.

Začetki

Za začetek smo Sarah vprašali, zakaj se je odločila za življenje poklicne fotografinje in ni sledila najstniškim sanjam o karieri v klasičnem baletu.

"Slike so me že zelo zgodaj privlačile. Starša sta me vodila po muzejih, kjer sem videla dela znanih slikarjev, ki so bili v mnogih pogledih fotoreporterji tistega obdobja. V najstniških letih sem oboževala tudi balet in mislila, da se bom ukvarjala s klasičnim baletom. Takrat sem prvič obiskala Kubo – kot študentka baletne šole Alicie Alonso v Havani. Za fotografsko pot pa me je odločilno navdihnilo moje navdušenje nad zgodovino. Med magistrskim študijem španske in južnoameriške literature in civilizacije sem v knjigi Okultna Španija (Espana Oculta) odkrila dela neverjetne španske fotografinje Christine Garcia Rodero. Postalo mi je jasno, da se želim ukvarjati s fotografijo, in nikoli pozneje nisem imela nobenih pomislekov o izbiri poklica."

Vrnitev

Vračanje v iste kraje je zaznamovalo njene fotografije.

"S fotografijami, ki sem jih posnela, ko sem se leta 1994, pred več kot 20 leti, vrnila na Kubo, se je začela moja kariera poklicne fotografinje. Če imam možnost, vedno rada znova obiščem kraje, v katerih sem že delala. Če že poznaš intimne podrobnosti kraja in njegovih prebivalcev, prihraniš veliko časa. Z vrnitvijo ne dobim samo priložnosti, da fotografiram spremembe, ki jih je prinesel čas, pač pa mi omogoča tudi, da odkrijem podrobnejše detajle tamkajšnje družbe in ljudi. V mojih fotografijah je izraženo globlje razumevanje kulture. Dobro poznavanje kraja ti je v veliko pomoč na različne načine. Veš, kje najti prenočišče in kako najlažje potovati. Po zaslugi pogostih obiskov Kube se je moje znanje španščine precej popravilo in mnogi Kubanci sploh ne verjamejo, da sem Francozinja."

Vpliv črno-bele fotografije Christine Garcia Rodero lahko opazite v prvem poklicno uspešnem kubanskem projektu Sarah Caron, ki je bil prav tako posnet v črno-beli tehniki. Vprašali smo jo, kako poteka fotografiranje v črno-beli ali barvni tehniki in kako s fotografijo zajeti čustva.

"Za svoj prvi fotografski dokumentarni projekt – fotografije kubanskih prebežnikov na splavih – sem izbrala črno-belo tehniko zaradi praktičnih in ne nujno ustvarjalnih razlogov. Takrat še niso obstajali digitalni fotoaparati, zato sem delala s filmom, kar pomeni, da sem morala sama razviti negative in izdelati fotografije, in v črno-beli tehniki je bilo to lažje. Ko se zdaj lotim osebnih projektov, izberem črno-belo fotografijo na podlagi tega, kaj želim s svojimi fotografijami izraziti. Toda ne želim se omejevati – gre za intuitivno reakcijo na vsebino fotografije. S tematiko priseljevanja, s katero se ukvarjam že dolga leta, sem na primer nadaljevala v črno-beli tehniki. Če fotografiram po naročilu revije, jih seveda vprašam, kaj želijo, in njihove želje upoštevam."

"Kar se tiče zajemanja čustev – iskreno povedano, ne vem. Preprosto preživljam čas z ljudmi v njihovem okolju, kar mi pomaga vzpostaviti potrebno vez. Svetloba seveda pri tem igra pomembno vlogo, zato je treba biti zelo potrpežljiv, saj lahko na pravi trenutek dolgo čakate."

"Toda včasih – zlasti med naročenim delom – nimaš ustrezne svetlobe, če na primer ves čas dežuje, in moraš nevšečnost spremeniti v nekaj zanimivega, kar zna biti zahteven izziv. Ko delaš kot fotoreporter, se moraš hitro prilagajati pogosto spremenljivim situacijam in treba je upoštevati več spremenljivih dejavnikov poleg svetlobe."

Nazadnje so Sarah najeli za modno fotografijo na Kubi – kar se zdi živo nasprotje fotodokumentarnih slik, ki jih je posnela v krajih, kot sta Palestina in Afganistan, toda za Sarah so razlike manjše, kot bi si mislili.

"Doslej sem fotografirala modo v Pakistanu in na Kubi, kjer na ta način izražajo sanje o spremembah. Tamkajšnji oblikovalci s svojo ustvarjalnostjo izražajo prikrito politično sporočilo – tako da se s tega vidika takšna fotografija ne razlikuje dosti od reportažne fotografije na kriznih območjih. V obeh situacijah bo dobra fotografija prenesla sporočilo in imela na določeni točki čustven vpliv na gledalca. To želim doseči tako pri svoji reportažni fotografiji kot tudi pri modni fotografiji."

Na ulicah

Poleg tega, da je s fotoaparatom EOS M5 zajela čudovito zgovorne prizore dogajanja v zakulisju modnega snemanja, se je Sarah podala tudi na ulice Havane. Vprašali smo jo, kakšen je dober ulični fotograf in kakšen fotoaparat mora uporabljati.

"Pri tem projektu sem se želela vživeti v vlogo popotnika, ki išče čudovite in presenetljive prizore. Menim, da moraš za tovrstno ulično fotografijo biti pozoren opazovalec, ki zna videti zanimive in edinstvene ulične prizore. Moraš biti tudi hiter in znati hitro zajeti in posneti svoje fotografije. Običajno imaš čas samo za eno fotografijo! Pomembno je tudi, da ljudi ne motimo pri njihovih vsakdanjih opravilih. Zato mora biti fotoaparat majhen, diskreten in hiter, kot je EOS M5. Ta ima dodatno prednost, da lahko fotografira v datotekah RAW visoke kakovosti, ki jih lahko nato uporabite tudi v delovne namene."

"Bilo mi je v veselje fotografirati s fotoaparatom EOS M5. Dolgo sem čakala, da so pri Canonu izdelali takšen fotoaparat – lahek, majhen, hiter in hkrati zmogljiv. Velika vsestranskost fotoaparata EOS M5 je prav tako prišla zelo prav. Uporabljala sem ga v različnih situacijah, na primer za modno, reportažno in ulično fotografijo ter za učinkovito fotografiranje arhitekture in pokrajine v različnih svetlobnih pogojih. Z njim mi je celo uspelo ustvariti nočni posnetek morja v slogu impresionističnih slikarjev. Gledano v celoti sva s fotoaparatom EOS M5 odlično sodelovala!"