silhouette of woman in-front of city scape

Osnove fotografije

Nasveti za fotografiranje z učinkom zameglitve in najboljši objektivi

Fotografi DSLR obožujejo neizostrena območja svojih fotografij, saj lahko na ta način razlikujejo svoje slike od osnovnih fotoaparatov in pametnih telefonov, s katerimi je težko doseči pretirano neizostrenost območij. Učinek zameglitve se uporablja za opis kakovosti in značilnosti neizostrenih območij na fotografijah in pride do izraza pri zamegljenih svetlobnih telesih.

Količina zameglitve se poveča, ko ima slika majhno globino polja ali več neizostrenega območja. Tako je nadzor nad količino zameglitve na slikah odvisen od povečanja zamegljenih območij. Spodaj je navedenih nekaj načinov za zamegljenost slik z zmanjšanjem globine polja, kar vašim fotografijam doda učinek zameglitve.

1. Uporabite "hiter" objektiv – to velja za objektiv z veliko največjo odprtostjo zaslonke in priporočamo objektiv EF 85mm f/1.8 USM ali objektiv EF 50mm f/1.8 STM

2. Fotografirajte z veliko odprtostjo zaslonke – z načinom prioritete zaslonke (AV) ali ročnim (M) načinom na fotoaparatu izberite široko odprtost zaslonke (majhno vrednost f/), da zmanjšate globino polja in povečate padec ostrenja pri izostrenem subjektu.

3. Če povečate razdaljo med subjektom in ozadjem, bo ozadje še bolj zamegljeno.

ornate lamp in-front of bokeh effect

4. Približajte se – če zmanjšate razdaljo med vami in subjektom, se poveča količina neizostrenega ozadja.

5. Z daljšimi goriščnimi razdaljami povečajte količino neizostrene površine na fotografijah. Če imate objektiv s povečavo, povečajte na največjo goriščno razdaljo. Objektivi z goriščno razdaljo 200 mm ali več ustvarijo še bolj zamegljena območja.

Povezani članki
How to use natural light

FOTOGRAFIRANJE IN SVETLOBA

Kako uporabljati naravno svetlobo

Znanje, kako kar najbolje izkoristiti naravno svetlobo, lahko na fotografijah naredi ogromno razliko. Poleg tega pa vam ni treba kupiti nove opreme, da bi videli rezultate.

The difference a portrait lens makes

PORTRETI

Odkrijte razliko pri fotografiranju z objektivi za portrete

Na voljo je družina posebnih objektivov, ki so zasnovani za določene zvrsti, kot je portretna fotografija, kar lahko znatno vpliva na vaše fotografije.

Take better portraits

PORTRETI

Portreti v zahtevnih svetlobnih razmerah

Snemanje nočnih portretov je zahtevno. Preberite si, kako se lahko izurite v fotografiranju portretov.

6. Izberite subjekte z vidnimi poudarki v zamegljenih predelih fotografije. Poudarki se nanašajo na svetlobne vire na fotografiji, zato pravljične luči ali sončna svetloba skozi drevesne liste ustvarijo čudovite odseve in oblike zamegljene svetlobe ali učinek zameglitve.

7. Ne pozabite na ospredje – neizostreno območje je mogoče doseči tudi v ospredju vaših fotografij. Subjekt postavite še bolj nazaj v fotografijo in ji dodajte nekaj podrobnosti v ospredje v bližino objektiva fotoaparata.

8. Oblike lahko izrežete tudi iz kartona in jih postavite pred objektiv, da dobite zanimive učinke. Videoposnetek si oglejte tukaj:

Ne količina učinka zameglitve, temveč njegova kakovost je odvisna od objektiva, ki ga uporabljate. Zamegljene svetlobne lise nastanejo zaradi odprtine, ki jo ustvarijo lističi zaslonke, in so še posebej vidne na močneje osvetljenih neizostrenih predelih. Objektivi z več lopaticami običajno ustvarijo bolj krožno zaslonko in prijetnejšo zameglitev.

 silhouette of woman in-front of city scape with zoom

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike