USTVARJALNO TISKANJE

Bodite to pomlad ustvarjalni s projektom natisnjenih metuljev

Ustvarjalka umetnin iz papirja Aimee Graham prikazuje, kako lahko združite tiskanje in slikanje ter ustvarite čudovite umetniške stvaritve na temo metuljev.
Tiskalnik Canon serije PIXMA TS5350 poleg razstavljenih barvitih papirnatih metuljev.

Prihod metuljev je jasno znamenje, da je pomlad pred vrati. Če želite tudi v svoj dom privabiti vzdušje, ki ga prinaša nov letni čas, lahko letos to storite z ročno izdelanimi okraski na temo metuljev.

Umetnica in ustvarjalka izdelkov iz papirja Aimee Graham je svojo ustvarjalno pot začela z izdelovanjem nakita iz origamijev, od lani pa razvija nove ideje, eksperimentira z novimi materiali in objavlja svoje izdelke na Instagramu (@aimee__designs).

"Vedno sem bila ustvarjalna in ustvarjanje je postalo del rutine, s katero skrbim za svoje dobro počutje. Zavedanje da ljudje cenijo moje delo, mi je dalo samozavest, da sem začela graditi blagovno znamko," pojasnjuje Aimee. "Ustvarjati želim zabavne, edinstvene in trajnostne izdelke, ki jih lahko ljudje uporabijo, da okrasijo sebe ali svoje domove. Želim pa tudi ljudem pomagati, da najdejo pot do svoje ustvarjalnosti."

Aimee pojasnjuje, kako je s tiskalnikom Canon serije PIXMA TS5350a, predlogami iz Canonove brezplačne storitve za navdihujoče vsebine Creative Park in nekaj ročnimi spretnostmi izdelala osupljive umetnine na temo metuljev.

1. Izbira in tiskanje predlog za umetnine na temo metuljev

Ženska tiska predloge za izdelavo papirnatih metuljev s tiskalnikom Canon serije PIXMA TS5350.

Za lažji začetek lahko številne predloge že oblikovanih metuljev najdete na spletnem mestu Creative Park. "Za ustvarjanje ne potrebujete zapletenih orodij in opreme," poudarja Aimee.

Na spletnem mestu Creative Park boste našli čudovite predloge, ki jih lahko uporabite kot osnovo za svoje ustvarjanje, vključno z visečimi metuljčki in stenskimi nalepkami 3D. Navdih za ustvarjanje s papirjem boste lahko našli tudi v aplikaciji Creative Park, ki je na voljo tako za operacijski sistem iOS kot tudi za Android. Za tiskanje iz aplikacije boste morali povezati združljiv brizgalni tiskalnik Canon PIXMA. Preverite seznam podprtih modelov tiskalnikov*.

"Tiskanje je odlično izhodišče za ustvarjanje," meni Aimee. "Če se vam nekaj zdi prezahtevno, lahko vedno začnete tako, da natisnete predloge in obrise. Z njimi lahko obrežete in izrežete svoje oblike za dekupaže, kolaže ali pa vam služijo zgolj kot navdih."

Aimee je za tisk predlog uporabila tiskalnik Canon serije PIXMA TS5350a ter svetleči papir Plus in mat fotografski papir. Nastavitev tiskalnika je po njenih besedah hitra, uporaba pa enostavna. "Podajanje papirja in spreminjanje nastavitev velikosti papirja je uporabniku zelo prijazno. Ta tiskalnik je nekoliko kompaktnejši od ostalih, ki sem jih doslej uporabljala, zato je tudi lepši na pogled.

"Tudi kakovost papirja je izvrstna," še dodaja. "Včasih lahko papir začne nekoliko razpadati, ko še naprej delaš z njim. Zato je bilo res odlično uporabljati papir, ki ostane dovolj močan skozi celoten postopek in je stabilen tudi, ko je izdelek končan. Na koncu sem namreč vanj naredila še luknjice in skoznje napeljala žico."

2. Barvanje doma izdelanih metuljev

Ženska z velikimi obročastimi uhani izrezuje sliko metulja, pri čemer uporablja nož za papir.

Ustvarjanje s papirjem je za Aimee tudi način, s katerim poskrbi za svoje dobro počutje. "Poleg zadovoljstva, ki ga dajeta sam postopek in končni izdelek, je ustvarjanje s papirjem tudi čuječa dejavnost, ki jo lahko uporabimo kot neke vrste meditacijo," pravi.

Ženska pregiba barvite papirnate metulje poleg tiskalnika Canon serije PIXMA TS5350.

Ko ste enkrat natisnili predlogo, lahko sprostite svojo ustvarjalnost in okrasite papirnate metulje tako, kot želite.

Aimee je kot izhodišče za oblikovanje svojih izdelkov uporabila stenske nalepke 3D s spletnega mesta Creative Park. "Predloge so mi ponudile začetno točko. Vedela sem, katere oblike so bi najbolj všeč. Tako sem lahko ohranila stvari preproste in se izognila pretiranemu razmišljanju," pojasnjuje. "Osrednja točka so bili metulji, vse ostalo pa sem ustvarila zato, da skupaj deluje kot prizor." Aimee je prenesla predlogo in navodila za izdelavo več metuljev. Že pred tem se je odločila, da jih bo skupaj z rožami in listjem iz krep papirja – ter nekaj svojimi naslikanimi stvaritvami – postavila v stekleno kupolo.

Nato je pozornost namenila metuljem, ki se jih je odločila postaviti v globoke okvirje. Tokrat je uporabila prazne predloge metuljev, ki jih je našla v spletu, ter z vodnimi barvicami in flomastri pobarvala njihova nežna krila. Pri tem se je zgledovala po svojih najljubših metuljih s spletnega mesta Creative Park.

"Moj glavni cilj je bil, da predloge z obrisi spremenim v barvite metulje, ki jim bom nato dodala tretjo dimenzijo. Na tej točki je šlo v glavnem za barvanje. Bilo je osvežujoče, ko sem se vrnila h koreninam ustvarjalnega postopka, kot v otroštvu, in se preprosto zabavala," pravi Aimee.

Če nimate vodnih barvic in flomastrov, lahko uporabite tudi navadne barvice. "Kakovost natisov je bila odlična," je navdušena Aimee. "Črnilo se ni čisto nič packalo in natisnjene črte so bile resnično tanke."

3. Kako doma izdelane metulje postaviti na ogled

Ženska prikazuje tri papirnate metulje v globokem lesenem okvirju.

Globok okvir, v katerega postavite stenske umetnine z metulji, je odličen način, kako svoje trdo delo postaviti na ogled tudi drugim.

Ženska sestavlja prizor z metuljem iz papirja, ki ga bo postavila v majhno stekleno kupolo.

Ustvarjanje s papirjem je lahko zelo vsestranski hobi. "Papir je dvodimenzionalni medij, ki ga lahko obravnavamo kot takšnega, ali pa ga spremenimo v tridimenzionalnega. Potrebujete samo malce domišljije in uresničite lahko številne najrazličnejše zamisli," je prepričana Aimee.

Aimee rada ustvarja šopke rož iz krep papirja, viseče stenske okraske in postavitve v globokih okvirjih. Zato je hitro videla, kako preprosto bo njenim stvaritvam dodati še metulje.

"Navdih za vse svoje delo najdem v naravi, zato sem si zlahka predstavljala, kakšen bo učinek metuljev," pravi. "Takoj sem si v mislih naslikala stekleno kupolo in bila sem zares navdušena, da bom to tudi uresničila."

Za prikaz treh naslikanih papirnatih metuljev v obliki stenske umetnine je Aimee izbrala globok lesen okvir. Poleg vsakega metulja je pripela ročno izdelan napis z imenom vrste.

"Tako zelo rada uporabljam steklene kupole in globoke okvirje," pojasnjuje. "Spominjajo me na steklene posode z vrstami živali, kot jih vidimo prirodoslovnem muzeju. Ko na ta način ohranjamo lepoto, naravo in zgodovino, predmete spremenimo v umetniška dela."

4. Ne bojte se poskusiti

Ženska na opečnato steno obeša globok lesen okvir, v katerem so papirnati metulji.

Različne oblike prikaza, kot na primer ta eleganten globok okvir, lahko vašemu ustvarjanju s papirjem dodajo dodatno dimenzijo.

Ženska na leseno podlago postavlja stekleno kupolo, napolnjeno z barvitimi papirnatimi metulji.

Ko gre za ustvarjanje s papirjem, je najbolje začeti z majhnimi koraki. "S pridobivanjem spretnosti lahko tudi projekti postanejo zahtevnejši. Ni treba, da se takoj lotite nečesa zelo zahtevnega," pojasnjuje Aimee.

Aimee je bila resnično zadovoljna s končnimi izdelki. Čeprav ustvarja že vse svoje življenje, meni, da lahko vsakdo doseže podobne rezultate.

"Menim, da ima vsak človek nekje v sebi zakopano umetniško žilico," je prepričana. "Umetnost je lahko zahtevna, če posebej, če začneš s praznim listom. Toda če začneš na preprost način in se postopka lotiš tako, da vanj vložiš svojo energijo ter se nato prepustiš ustvarjanju, kamor koli te bo že pripeljalo. To je tisto, kar je čarobno.

"Tako samo ustvarjalno popotovanje postane pomembnejše od končnega izdelka. Samo poskrbite, da bo preprosto in zabavno. In vztrajajte."


Če si želite še več navdihujočih idej za ustvarjanje s papirjem, nas lahko spremljate na Pinterestu. In ne pozabite deliti svojih ustvarjanj na družabnih omrežjih s ključnikom #MadeWithPIXMA.Avtor: Andrea Ball*Če vaš tiskalnik ni podprt, obiščite spletno mesto Creative Park.

Povezani izdelki

Povezani članki

 • TISKANJE IN USTVARJANJE

  Umetniško ustvarjanje s papirjem

  Umetnika Zacka McLaughlina je navdihnila predloga vodomca v programu Canon Creative Park.

 • TISKANJE IN USTVARJANJE

  Spomladanski izziv ustvarjanja iz papirja

  Odkrijte, kako je Hannah Bullivant ustvarila ljubke papirnate okraske za praznovanje pomladi.

 • USTVARJALNO TISKANJE

  Papirnati okraski za okrasitev mize

  S programom Creative Park ustvarite čudovite namizne okraske za vse priložnosti.

 • TISKANJE

  Najboljši tiskalniki za ustvarjanje

  Canon ima popoln tiskalnik za vas – od družinskih projektov do profesionalnega zaključka.