H1 header

Posnemite ostrejše fotografije hitrega dogajanja

Če želite zajeti odlične fotografije hitrega dogajanja, kot na primer mestne deskarje na reki, deskarje na snegu ali tekače, morate misliti vnaprej. Najprej morate razmisliti, kaj želite ujeti, kako hitro se subjekt premika in kam se boste postavili med fotografiranjem.

Posnemite veliko slik in bodite osredotočeni na dogajanje.

Več slik kot zajamete, več možnosti imate, da dobite želeno fotografijo. Bodite osredotočeni na dogajanje in se izognite preverjanju vsakega posnetka, saj lahko zaradi tega zamudite odločilni trenutek. Na vrhuncu dogajanja raje fotografirajte v načinu neprekinjenega zajemanja, kot da zajemate samo en posnetek naenkrat. Večina fotoaparatov DSLR, brezzrcalnih in naprednih kompaktnih fotoaparatov ter številni pametni telefoni vključujejo način neprekinjenega zajemanja. Način je odličen za fotografiranje dirk, hitrih športov, plesalcev ali deskarjev.

Predvidite naslednji gib subjekta in uporabite neprekinjeno ostrenje.

Ne glede na to, ali fotografirate londonski maraton, münchenske deskarje ali prijateljevo tekmo malega nogometa, dajte subjektu prostor za gibanje in predvidite njegov naslednji položaj. Če je mogoče, nastavite fotoaparat na stalno ostrenje, poznano na Canonovih fotoaparatih kot AI SERVO ali SERVO AF, ki se samodejno prilagaja in ohranja ostrino subjekta, ki se vam približuje. Vsi Canonovi fotoaparati DSLR ter brezzrcalni in napredni kompaktni fotoaparati nudijo to funkcijo.

Zamrzniti dogajanje ali ne?

Pri zajemanju gibanja se morate odločati, ali boste dogajanje zamrznili ali boste poskusili ustvariti zamegljen učinek z majhno hitrostjo zaklopa. V večini primerov boste želeli jasno in ostro fotografijo prizora. Za to morate izbrati visoko hitrost zaklopa. Kako visoka bo hitrost zaklopa, bo odvisno od hitrosti subjekta. 1/4000 sekunde je lahko dovolj za zamrznitev gibanja avtomobila in njegovih koles. 1/250 sekunde pa je dovolj za tekača. Preizkusite lahko tudi obračanje – premikanje fotoaparata in sledenje subjektu. To bo zameglilo ozadje in izostrilo subjekt.

Dodajte dramatičnost s povečevanjem.

Med zajemanjem hitrega dogajanja se poskusite s povečavo bolj približati in zajeti, kar se dogaja. Med fotografiranjem ljudi se osredotočite na njihove obraze za dodaten učinek dramatičnosti. Poskusite ujeti izraz osebe na fotografiji, medtem ko se prepusti dogajanju ali ko želi zadeti zmagovalni gol.

Povečajte nastavitev ISO za več svetlobe.

Če nimate dovolj svetlobe, povečajte nastavitev ISO na 400, 800 ali več. Če pa še vedno niste zadovoljni z rezultati, preklopite na ročni način in prevzemite nadzor nad zaslonko. Nato izberite f/4 ali f/2,8 in tako spustite čim več svetlobe v fotoaparat. Tako boste lahko fotografirali z višjo hitrostjo zaklopa in dobili ostrejše fotografije.