Two people skateboard down a city street at night, lights from buildings reflecting in the wet road surface.

MESTNA FOTOGRAFIJA

11 namigov za fotografiranje oddiha v mestu

Izlet v mesto je odlična priložnost, da izpopolnite svoje fotografske veščine. Zavzet fotograf lahko med živahnimi ulicami, čudovitimi znamenitostmi in kulturnimi posebnostmi, ki so v vsakem mestu drugačne, ustvari edinstvene in osupljive posnetke, ki jih ni ujel še nihče, poleg tega pa dobi še dragocen vpogled iz prve roke v področja ulične, arhitekturne in popotniške fotografije. Tukaj so najboljši nasveti in triki, da v celoti izkoristite vse priložnosti za fotografijo na svojih mestnih počitnicah.

1. Potujte lahkotno

A girl wearing a leather jacket and skirt gets a compact camera out of her handbag.

Sprehod je najboljši način, da spoznate mesto, vendar to tudi pomeni, da boste morali potovati s čim manj opreme. Najbolje je, da imate pri sebi le nekaj ključnih predmetov, ki jih shranite v lahko fotografsko torbo, na primer:

  • kompakten fotoaparat, kot je Canon PowerShot SX740 HS
  • nadomestne baterije
  • nadomestne, formatirane pomnilniške kartice
  • mobilno napravo, s katero lahko slike delite na poti
  • ovojno blago za objektiv
Za konec pa ne pozabite na udoben par pohodnih čevljev in plastenko vode, saj boste verjetno več ur na nogah.

2. Raziskujte pametno

Kratka raziskava slik mesta pred potovanjem vas bo opozorila na najpriljubljenejše kraje za fotografije, prav tako pa boste videli, katerih območij še ni raziskal vsak turist s fotoaparatom, in tako dobili priložnost, da posnamete nekaj lastnih, edinstvenih fotografij.

Preden se odpravite, preverite tudi spletna mesta za izmenjavo fotografij, da vidite, kateri kraji so priljubljeni in kateri zapostavljeni. Prav tako vam priporočamo, da preverite, kakšna bosta vreme in svetloba v času vašega obiska, da se lahko primerno pripravite. 

Pri raziskavi si lahko pomagate tako, da preverite, ali je mesto, ki ga boste obiskali, predstavljeno v razdelku mestne zgodbe v programu Canon Photo Companion. Poiščite navdih v galerijah osupljivih slik izkušenih fotografov po svetu z nasveti, zgodbami s potovanj, zemljevidi z lokacijami in podrobnostmi nastavitev fotografiranja za vsak posnetek. Te so z več kot 15 mesti na izbiro preprosto dostopen vir informacij pred in med potovanjem.

3. Ujemite nepričakovano

Povezani članek
Vlogging how-to: winning vlogging tips

ULIČNA FOTOGRAFIJA

Odkrijte abstraktno ulično fotografijo

S temi preprostimi tehnikami za nadrealistične urbane podobe lahko iz vsakdanjih prizorov ustvarite osupljivo umetnost.

An aerial view of a city at night, many buildings illuminated below a dark blue sky streaked with pink.

FOTOGRAFIRANJE MEST

Z našimi odličnimi nasveti kar najbolje izkoristite priložnosti za fotografiranje urbanega okolja.

Posnemite osupljive fotografije mest in podrobnosti urbanih prizorov. Nadaljujte z branjem za nasvete, namige, tehnike in navdih, ki jih potrebujete.

A person walks through a wide white and black tunnel with a purple light.

Čeprav je razburljivo fotografirati slavne znamenitosti, kot sta pariški Eifflov stolp ali rimski Kolosej, pa mnogi fotografi pravijo, da najbolj edinstvene in najboljše fotografije posnamejo, ko zapustijo predele mest z glavnimi turističnimi znamenitostmi. 

V četrtih, kjer ljudje živijo, lahko dušo mesta raziskujete v kavarnah, tržnicah, parkih in stranskih ulicah. Bodite pozorni na nenavadne grafite in ulične znake, posebna vozila in interakcijo med ljudmi v vsakdanjem življenju. Poskusite se malo izgubiti – tako boste s potovanja prav gotovo prišli s slikami, ki jih ljudje še niso videli.

4. Pomagajte si z načini fotografiranja

Če so v vašem fotoaparatu na voljo posebni načini ali nastavitve, jih čim bolje izkoristite, da dobite najboljše fotografije. Večina modelov Canon PowerShot ima načine prizora, ki optimirajo fotoaparat za zajem nenehnega gibanja mesta. 

Način Sports (Šport) bo povečal ISO in ohranil visoko hitrost zaklopa, da lahko v živahnem prizoru zamrznete gibanje. Možnosti scene (SCN) so na gumbu za izbiro načina na vrhu fotoaparata.

5. Začutite pravi utrip mesta

A man leans over some railings to take a picture. Below him is a canal with canal boats moored up.

Najboljši vtis o mestu dobite tako, da pogledate ljudi. Skriti posnetki prebivalcev lahko ustvarijo zelo očarljive fotografije. Za fotografijo res spontanih prizorov je hitrost ključna; zato je koristno, da jih posnamete s kompaktnim fotoaparatom z zelo dobro povečavo, ki lahko takoj ujame trenutek. Če pa želite biti previdnejši in imeti več nadzora nad fotografijo, poiščite zanimivo osebo, jo prosite za dovoljenje in se preskusite v uličnem fotografiranju portretov.

6. Stabilizirajte sliko

Na oddihu v mestu boste najverjetneje snemali ročno in morda bo zahtevno ustvariti ostro sliko v katedralah, temnih ulicah in drugih prizorih z malo svetlobe. Zato je pomembno, da ima vaš fotoaparat dober stabilizator slike (IS). 

Model Canon PowerShot G7 X Mark II je opremljen z zmogljivim 4-stopenjskim optičnim stabilizatorjem slike, s katerim lahko naredite ostre ročno posnete fotografije tudi pri šibki svetlobi in s povečavo.

7. Ustvarjajte z zamegljenostjo

Red brick buildings have market stalls and food stalls set up in front of them. Many people walk by, most of them blurred.

Ko se dodobra spoznate z nastavitvami fotoaparata za zamrznitev gibanja, se lahko prepustite ustvarjalnosti in naredite nasprotno: v mestu, ki živi in diha, ujamete trenutek z ustvarjalno zamegljenimi fotografijami. 

Nastavite način prizora na Panning (Obračanje) ali obrnite gumb za izbiro načina na prioriteto zaklopa (Tv) in nastavite hitrost zaklopa na 1/30 sekunde, nato pa zajemite zamegljenost mimo drvečih množic in prometa. V priročniku za svoj fotoaparat preverite, ali so na voljo tudi drugi ustvarjalni načini, s katerimi lahko ustvarite edinstvene in domiselne fotografije.

8. Približajte se dogajanju

Some lizard-shaped sculptures cast shadows on a grey wall.

Objektivi so odlični za odkrivanje skritih draguljev mestnih okolij, kot so abstraktni vzorci in podrobni okraski na stavbah. Model Canon PowerShot SX740 HS je zasnovan tako, da doseže 40-kratno optično povečavo, tehnologija ZoomPlus pa digitalno podvoji optično povečavo, da doseže 80-kratno z majhno izgubo kakovosti v primerjavi z drugimi digitalnimi povečavami. To pomeni, da lahko tudi z visokih stavb ali velike razdalje ujamete jasne in ostre podrobnosti.

9. Fotografirajte v vsakem vremenu

Slabo vreme ni izgovor, da ne greste ven. Vsako vreme ima svoje prednosti. Dobra črno-bela fotografija, posneta v dežju, lahko popolnoma zajame vzdušje in črno-beli način fotoaparata lahko zaobide pusto svetlobo, ki pride z dežjem. 

Stavba, ki je na jasen dan videti neizrazita, bo pod temnimi, zloveščimi oblaki morda veliko bolj fascinantna ali zastrašujoča. Na oblačen dan bo svetloba razpršena, zato bodo ulične fotografije portretov lepše, še posebej s pomočjo vgrajene bliskavice. Prav tako lahko do popolnosti izkoristite odseve barv in luči na deževnih ulicah sredi noči. Vsekakor pa bodite pozorni, da fotoaparat zaščitite pred vlago in prahom.

10. Dodajte ljudi kot merilo

A shot taken from the top of a high building shows a pretty old courtyard with patterned tiled floors and a staircase. On the left and right are yellow and white building fronts.

Ko fotografirate slavno stavbo ali umetniško dodelan most, je vaš prvi instinkt morda, da počakate, da bo prizor brez mimoidočih. Toda če so prebivalci mesta, ki se ponaša s to arhitekturo, upodobljeni na fotografijah, bodo gledalcu služili kot merilo in zaradi njih lahko slika postane še osupljivejša – še posebej, če je stavba ogromna in so ljudje na fotografiji videti čisto majhni. Poleg tega s tem, ko vključite mimoidoče, še bolje ujamete to, kar si je arhitekt zamislil: življenjski prostor, ki ga uporabljajo ljudje v mestu.

11. Delite fotografije med potovanjem

S tem, ko fotografije delite s prijatelji in sorodniki, so tudi oni del vaših dogodivščin. Na srečo so novi Canonovi fotoaparati opremljeni z vgrajeno povezljivostjo, da lahko fotografije, takoj ko jih posnamete, enostavno delite, natisnete ali shranite. S funkcijama Bluetooth® in Wi-Fi lahko fotoaparata Canon PowerShot SX740 HS in Canon EOS M50 prek aplikacije Canon Camera Connect pošljeta fotografije – skupaj z vašo lokacijo – v telefon in lahko jih objavite na blog ali v družabno omrežje, da bodo v njih uživali vsi vaši prijatelji, sorodniki in sledilci.

Odkrijte zmogljivost in vsestranskost Canonove družine 4K.

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike