Christine Sonvilla looking through printed copies of photographs scattered on a table.

TISKANJE

Slike z učinkom: zakaj je tiskanje pomembno

Če želite postati boljši fotograf, je zelo pomembno, da znate prepoznati lastnosti fotografije, ki so vam všeč ali vam niso všeč, ter vidike, ki jih je mogoče izboljšati. To najlažje naredite tako, da natisnete fizično kopijo, ki natančno ponazarja barve in kakovost slike in ki jo lahko vzamete v roke in si jo natančno ogledate.

Že več kot desetletje se Christine s svojim možem Marcom Grafom posveča fotografiranju narave s poudarkom na naravovarstvu. Njuna dela so objavljena v knjigah in revijah po vsem svetu, med katerimi je tudi National Geographic.

"Natisnjena fotografija je videti drugačna kot na zaslonu," trdi Christine in doda: "Zato je zelo pomembno, da natisnemo fotografijo in jo vidimo na povsem drugačen način. Prepoznajte stvari na fotografiji, ki so vam všeč oziroma vam niso všeč, nato pa te ugotovitve uporabite pri naslednjem fotografiranju. Naučite se odpraviti napake, ki ste jih opazili. Pogosteje boste to počeli, hitreje se boste naučili."

"Učinek natisnjene fotografije bo vedno večji kot učinek digitalnih fotografij v spletu ali družabnih omrežjih, kjer je vsak dan objavljeno na tisoče fotografij," doda Marc. "Natisnjena fotografija je nekaj posebnega."

Christine and Marc stand by a printed version of one of their shots displayed as part of an outdoor exhibition in a forest.
Christine in Marc eksperimentirata z inovativnimi predstavitvami svojega dela, vključno z razstavami na prostem, ki povezujejo ljudi z naravo v samem okolju in ne zgolj prek fotografij. Natisnjene fotografije morajo biti seveda velikega formata, robustne, živahne in vpadljive.

Elegantni brezžični tiskalnik 3 v 1 Canon PIXMA serije TS8350 je popolna rešitev za tiskanje doma. S šestimi ločenimi črnili in Canonovo tehnologijo FINE lahko ta večnamenski tiskalnik formata A4 natisne fotografije kakovosti fotografskega studia, hkrati pa poskrbi za službene projekte in družinsko razvedrilo. S Canonovim črnilom ChromaLife100 boste natisnili obstojnejše fotografije, ki bodo v albumu s fotografijami preživele 100 let. Na voljo je celo reža za kartico SD, ki vam omogoča, da fotografije natisnete neposredno s pomnilniške kartice.

Kako lahko s tiskanjem fotografij s katerim koli tiskalnikom izboljšate svoje fotografske veščine? Christine in Marc ponudita svoje strokovno mnenje.

Prikažite fotografije v drugačni luči

A Canon   Colorado 1640 printing out a large-scale shot of a brown bear in a forest.
Ko morata Christine in Marc natisniti fotografije svojih subjektov v naravni velikosti, se lahko zaneseta na profesionalni tiskalnik Colorado 1640.

Svoje najljubše natisnjene fotografije lahko z drugimi delite na drugačen način, ne samo prek priključka USB. Zakaj ne bi sestavili albuma s svojimi najboljšimi fotografijami in ga pokazali prijateljem? Fizične fotografije so dragocenejše, zlasti kot darilo.

"Večkrat se zgodi, da ob pogledu na natisnjeno fotografijo opazite stvari, za katere sploh niste vedeli, da so na njej."

Kot navdušena razstavljavca Christine in Marc uporabljata tiskalnik Canon imagePROGRAF Pro-1000 za tiskanje in ocenjevanje svojih fotografij, saj jih lahko natisneta v formatu A2, sistem z 12 črnili pa omogoča tudi izjemno natančno reprodukcijo barv. Tiskalniku Colorado 1640 pa zaupata, ko si zaželita še več vsestranske uporabnosti, vključno z grafikami v velikosti panojev in natisnjenimi, za razstavo primernimi fotografijami, ki so večje od naravne velikosti subjektov, ki vključujejo različne ogrožene živalske vrste, kot so gorski medvedi in velike mačke.

Natisnjene fotografije je lažje ocenjevati.

A close up shot of a red squirrel on the driveway to a stately manor in Vienna.
S postopkom izbire fotografij za tiskanje – ne glede na to, ali natisnete fotografije za lastne stene ali za razstavo – se boste naučili razlikovati dobre fotografije od slabih.

Včasih korak naprej pomeni korak nazaj in če želite izboljšati svoje fotografije, morate biti iskreni pri oceni svojega dela. S tiskalnikom Canon PIXMA serije TS8350 se boste lažje lotili tega procesa.

Če si natančno ogledate kopico fotografij, med katerimi morate izbrati tisto, ki jo boste natisnili, ste prisiljeni v natančnejše prepoznavanje lastnosti, zaradi katerih je določena fotografija dobra. Marc svetuje, da za mnenje vprašate druge, če sami niste prepričani.

"Najboljše povratne informacije, pa naj bodo dobre ali slabe, prejmemo, ko svoje natisnjene fotografije prikažemo na razstavah," še doda. "Ljudje se tam lahko osredotočijo na približno deset fotografij, medtem ko jih Instagram ponuja na tisoče. Ožji izbor daje vtis, da gre za nekaj bolj pristnega, resnejšega. Ljudje so bolj iskreni, kar je v kontekstu fotografije, ki se ukvarja z naravovarstvom, še toliko pomembneje."

Pokažite svoje prave barve

Wildlife photos by Christine Sonvilla and Marc Graf on display in an outdoor exhibition in a forest.
Veliki natisi, ki jih Christine in Marc ustvarita s tiskalnikom Colorado 1640 z inovativno tehnologijo UVgel, so videti ostri in svetli, tudi ko so razstavljeni na prostem.

Ena glavnih težav pri deljenju fotografij v spletu je pomanjkanje nadzora nad tem, kako drugi vidijo vaše delo in kako so prikazane različne barve. Tiskalnik Canon PIXMA serije TS8350 s tehnologijo črnil ChromaLife100 zagotavlja, da bodo vaše fotografije v albumu ohranile živahne barve in kakovost tudi 100 let*.

"Med razlogi, da sva se odločila uporabljati Canonove tiskalnike, so njihove precej obstojnejše barve," pove Christine. "Najine fotografije so videti, kot bi jih natisnila včeraj, čeprav so bile vse leto razstavljene in izpostavljene žarkom UV na prostem, tako da jih lahko iz leta v leto uporabljava na svojih razstavah."

Napisala Natalie Denton


* Ocena temelji na pospešenem testiranju, ki so ga izvedli v družbi Canon v temnem prostoru in pri nadzorovanih temperaturi, vlažnosti in ozračju, ki simulirajo shranjevanje fotografij v albumu s plastičnimi ovitki. Canon ne jamči za obstojnost natisnjenih fotografij; rezultati se lahko razlikujejo in so odvisni od natisnjene fotografije, časa sušenja, pogojev razstavljanja/shranjevanja in okoljskih razmer.

Povezani članki
The ink levels showing on a setting bar of a Canon printer.

NASVETI ZA TISKANJE

Pogosta vprašanja o tiskalniku, črnilu in papirju

Canonov strokovnjak Suhaib Hussain odgovarja na pogosta vprašanja o tehnologiji tiskalnikov, o črnilih in papirju.

A squirrel looks up, paws in front of its body, surrounded by a field of white daisies and lush green grass up to its shoulders.

FOTOGRAFIRANJE PRIZOROV DIVJINE

Fotografirajte z namenom: kako fotografirati naravo na poseben način

Christine Sonvilla in Marc Graf delita svoje najboljše namige za fotografiranje divjih živali in širita zavedanje o varovanju okolja.

A before and after image of a marshy landscape, unedited on the left and in black and white on the right.

OSNOVE UREJANJA

Kako urediti slike pokrajin za tisk

Tehnike za urejanje, ki bodo vaše slikovite fotografije spremenile v umetniška dela.

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike