Father piggybacks son through field

Kako uporabljati naravno svetlobo

Ne glede na to, ali na prostem fotografirate portrete, poskušate zajeti dnevno vzdušje mesta ali občutek čudovitega poletnega večera, vam lahko naravna svetloba pomaga ustvariti osupljive fotografije. Znanje, kako kar najbolje izkoristiti naravno svetlobo, lahko na fotografijah naredi ogromno razliko. Poleg tega pa vam ni treba kupiti nove opreme, da bi videli rezultate.

Izkoristite različne dele dneva.

Naravna svetloba se spreminja glede na dele dneva in vreme. Preden se odpravite ven, da bi fotografirali, se naučite razmišljati vnaprej. Konec koncev je nesmiselno, da vstanete zgodaj zjutraj in ob sončnem vzhodu fotografirate mestno reko, če lahko posnamete boljšo fotografijo ob sončnem zahodu.

Na sončen in jasen dan je lahko svetloba zjutraj precej topla, ostrejša ob poldnevu in mehkejša zvečer. Če imate čas, pojdite ven in fotografirajte isti prizor ob različnih delih dneva, primerjajte svetlobo na fotografijah in se odločite, katera vam je najbolj všeč.

Izogibajte se neposredni sončni svetlobi na portretih.

Neposredna sončna svetloba ob poldnevu lahko povzroči ostre sence, ki bodo morda neprivlačne na osebah na fotografijah. Zato ob sončnih dnevih poskusite fotografirati ljudi v senci ali počakajte do popoldneva, ko sonce ustvarja toplejšo svetlobo. Če se postavite v senco stavbe ali drevesa, boste dobili lepše rezultate, saj je svetloba tam bolj razpršena. Podnevi lahko uporabite tudi bliskavico in tako uravnotežite učinke sonca.

Kar najbolj izkoristite zlate ure.

Številni profesionalni fotografi najraje fotografirajo ob t.i. čarobni ali zlati uri, to je ura tik pred sončnim zahodom in po sončnem vzhodu, saj je takrat svetloba najboljša. Ker je sonce nižje na nebu, vodoravna svetloba ustvarja dolge sence in predmete obdaja s toplim sijajem. Odlična je za fotografiranje portretov v mestu, zajemanje lepot narave ali odsevov na vodi.

Nadzorujte nastavitev beline na fotoaparatu.

Včasih je svetloba topla in zlata, včasih pa je hladna in modra. Medtem ko oči samodejno prilagajajo, da so barve enake v različnih svetlobah, se fotoaparati pri tem zanašajo na nastavitev beline. Z njo se fotoaparat prilagaja svetlobi, vam pa omogoča nadziranje odtenkov svetlobe, v kateri delate. Nastavitev vam pomaga uravnotežiti svetlobo, ki je prehladna ali pretopla.

Večina Canonovih fotoaparatov DSLR ter brezzrcalnih in naprednih kompaktnih fotoaparatov ima sedem standardnih nastavitev beline. Samodejna nastavitev beline je privzeta nastavitev za večino enostavnih svetlobnih pogojev. Nastavite način dnevne svetlobe (Daylight), ko fotografirate na soncu, izbirate pa lahko tudi med načini za oblačno in megleno vreme (Cloudy and Hazy) ali sence (Shaded Places). Nastavitvi volfram (Tungsten) ali fluorescentna svetloba (Fluorescent) lahko uravnotežita barve, ko fotografirate v notranjih prostorih.

Najbolje je, da zajamete nekaj posnetkov z različnimi nastavitvami beline in tako ugotovite, katera vam najbolj ustreza. Tako se prepričate, da bodo fotografije ohranile želene barvne lastnosti.

Izdelajte odsevnik, ki bo odbijal naravno svetlobo.

Z odsevniki z lahkoto izkoristite naravno svetlobo in jo usmerite na subjekt. Ni jih treba kupiti v trgovini za profesionalno fotografijo, saj lahko običajno želeni učinek ustvarite že z veliko belo, srebrno ali zlato ploščo ali folijo, pritrjeno na karton.

Bodite drzni in eksperimentirajte.

Eksperimentiranje z naravno svetlobo vam bo pomagalo razumeti, kako svetloba deluje, kakšna vam najbolj ustreza in kako je videti na fotografiji. Učenje o svetlobi in kako jo zajemati, je lahko kar dolgotrajno, zato naj bo zabavno. Odpravite se ven in fotografirajte nenavadne svetlobne prizore in subjekte ter kar najbolje izkoristite vreme, letne čase in različne dele deneva.