Geoff shooting the video from top with EOS 80D.

TEHNIKE SNEMANJA VIDEOPOSNETKOV

Ustvarjanje videozgodbe

Pri snemanju videozgodbe je najpomembneje, da se lotite teme, ki vas zanima. Tako boste pri delu bolj osredotočeni in boste poskušali ujeti pomembne elemente, ki bodo ohranili pozornost vašega občinstva povsem do konca. S pomočjo namigov v nadaljevanju boste znali ujeti vse potrebne videoposnetke, ki bodo pripovedovali vašo zgodbo.

Načrtovanje posnetka

Geoff drawing storyboard with pencil in a notebook.
Spravite zamisel na papir in pripravite opremo.

Z načrtovanjem posnetka poskrbite, da naredite vse videoposnetke, ki jih potrebujete. Naredite si zapiske o vsebini, ki jo želite posneti in kako želite pristopiti do nje. Tako si organizirajte posnetek v glavi, še preden ga dejansko posnamete.

Pred snemanjem pripravite opremo: napolnite baterije in očistite objektive. Ne pozabite, da se baterije pri snemanju videoposnetkov hitreje praznijo kot med fotografiranjem, zato imejte pri sebi vedno dodatne baterije. Formatirajte pomnilniške kartice v fotoaparatu, da bodo pripravljene na snemanje. Videodatoteke so velike, zato boste morda potrebovali pomnilniške kartice z več prostora.

Večina fotoaparatov ima vgrajen mikrofon, ki omogoča snemanje zvoka, vendar bo zvok boljši, če ga boste ujeli z zunanjim mikrofonom, kot je Canonov stereo mikrofon DM-E100. Nekateri fotoaparati, na primer EOS M6 Mark II, imajo vhode, v katere lahko priključite zunanji mikrofon, ko potrebujete kristalno čist zvok.

Določanje ozadja

Pripravite prizorišče filma, tako da naredite serijo širokokotnih posnetkov lokacije. Pomešajte jih s podrobnostmi in posnetki iz ekstremne bližine okolice, v kateri snemate. Objektivi s povečavo s koračnim motorjem (STM) – med možnostmi so EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM, EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM in RF 24-105mm F4-7.1 IS STM – so zaradi tekočega in tihega delovanja odlična izbira za snemanje filmov.

Premikajte se po prizorišču in se izogibajte snemanju z enega samega mesta. Ta videoposnetek bo uvod v vašo zgodbo, gledalcu pa bo približal kontekst in lokacijo dogajanja. Pri teh videih poskusite narediti vsaj deset sekundni posnetek, zato da imate pri urejanju nekaj manevrskega prostora.

Predstavitev osebe

Shot from video Robot Man with the subject named Alan standing in front of the camera.
Ujemite okolico vašega glavnega lika, da ga približate občinstvu.

Glavni lik vašega filma lahko predstavite tako, da pokažete podrobnosti, kjer se nahaja in kaj počne. Naredite več videoposnetkov glavnega lika v gibanju in preizkusite nenavadne kompozicije in vrste osvetlitve. Številni fotoaparati, na primer EOS RP, EOS M50 ali EOS 6D Mark II, omogočajo uporabo funkcije samodejnega ostrenja med snemanjem, ki zagotavlja, da je obraz osebe ves čas izostren.

Med snemanjem se pogovarjajte z glavnim likom, ker bodo tako njegovi/njeni izrazi veliko bolj naravni. Morda boste pri tem odkrili še eno plast njegovega/njenega značaja, ki jo boste želeli prikazati v videoposnetku.

Uporaba bližnjih posnetkov

Osamitev določenih elementov z bližnjimi posnetki vzbudi zanimanje. Posnetki s podrobnostmi vam lahko pridejo zelo prav med urejanjem filma.

Za vse bližnje posnetke ne potrebujete makro objektiva, saj se v številnih primerih dobro obnesejo tudi standardni objektivi. Subjekt čim bolj približajte, da zavzame večino kadra, in ga osamite od preostalega ozadja.

Strukturirani elementi in barvne zaplate so odlična izbira za abstraktne posnetke s podrobnostmi. Ne pozabite premakniti fotoaparata, da bo podrobnost izstopila iz neizostrenega ozadja in zavzela večji del kadra.

Različne perspektive in eksperimentiranje

Geoff crouching on the floor taking a video of the robot with EOS 80D.
Povzpnite se visoko ali pa lezite na tla ter si vzemite čas, da poskusite nekaj drugačnega.

Poskusite posneti osebe iz neobičajnih kotov. Vsi posnetki ne bodo uspešni, vendar tega ne boste vedeli, dokler ne poskusite. Spremenite zorni kot, tako da posnamete subjekt od zgoraj navzdol ali pa lezite na tla in snemajte navzgor. S snemanjem izpod subjekta lahko dobite povsem edinstveno perspektivo. Pri tem vam je lahko v veliko pomoč vrtljiv zaslon na dotik, ki ga ima na primer fotoaparat EOS 850D. S spreminjanjem položaja boste videoposnetku dodali veliko več dinamike, kot če bi snemali le z običajnega zornega kota.

Če snemate mimo subjekta v ospredju, izberite določeno točko ostrenja, da ostane ozadje izostreno, ospredje pa se zamegli v kinematografskem slogu.

Spreminjanje kompozicije

Razmislite, kako bi najbolje postavili elemente na posnetku. Včasih se običajna kompozicija, kot je pravilo tretjin in vodilnih črt, obnese zelo dobro. Preizkusite pa tudi druge zorne kote, na primer z uporabo simetrije, da ustvarite alternativne posnetke.

Ne pozabite na posnetke podrobnosti in izjemnega obrezovanja, da ohranite zanimanje gledalca. Preizkusite različne kote in zorne kote ter odkrijte slog, zaradi katerega bo vaš film izstopal iz množice.

Igranje s hitrostjo in časom

Geoff leaning over EOS 80D on a tripod filming a robot.
S časovnim zamikom strnite daljše prizore za bolj dramatičen učinek.

Izrezi s preskakovanjem dodajo vašemu filmu hitrost in dramatičnost. Posnemite podobna zaporedja iz istega zornega kota, nato pa skačite med različnimi deli posameznega zaporedja, da naredite prehod z enega trenutka na drugega.

Če ima vaš fotoaparat funkcijo časovnega zamika ali omogoča visoko hitrost sličic, lahko to uporabite ter se tako poigrate s hitrostjo in časom. Pritegnite pozornost gledalca z zaporedjem s časovnim zamikom tako, da stisnete počasno dogajanje v krajše posnetke. Hitro dogajanje lahko upočasnite z visoko hitrostjo sličic.

Ustvarjanje napetosti

Ko se približujete zaključnemu delu filma, morate ustvariti vizualno napetost. V ta namen uporabite nabor posnetkov, posnetkov iz ekstremne bližine in širokokotnih posnetkov. Spreminjanje kadra fotoaparata z nevtralnega subjekta na glavni končni prizor je dober način, da pripeljete videoposnetek do te končne točke.

Posnetki naj bodo kratki, da stopnjujete pričakovanje. Ne pozabite, da lahko daljšemu posnetku vedno odvzamete nekaj sekund, zato poskusite narediti nekaj sekund daljši posnetek pred želeno vsebino in za njo.

Snemanje dogajanja in odzivov

Geoff looking at the LCD screen on the back of EOS 800D filming Robot Man video.
V videoposnetku ne pozabite ujeti odzivov in občutkov nastopajočih.

Pred začetkom končnega prizora vstavite v fotoaparat popolnoma napolnjeno baterijo. Zagotovo ne želite zamuditi dogajanja zaradi prazne baterije. Prav tako poskrbite, da je na pomnilniški kartici dovolj prostora.

Čeprav je pomembno, da ujamete zadnje dejanje svojega filma, ne pozabite posneti tudi odzivov nastopajočih likov. Morda boste morali reagirati hitro. Medtem ko snemate, poskusite premikati fotoaparat čim bolj tekoče. Canonov nastavek za stativ HG-100TBR, ki je najprimernejši za manjše fotoaparate, kot je EOS M6 Mark II, vam lahko pomaga ustvariti mirne posnetke. Spremenite posnetek s širokokotnega na bližnjega, tako da spremenite položaj in približate objektiv. Poskušajte posneti občutke ljudi, ki sodelujejo v dogajanju okoli vas, saj želite, da se gledalci počutijo vključene.

Naj bo zabavno

Snemanje filmov naj bo zabavno. Včasih stvari ne potekajo povsem po načrtih, vendar se iz takšnih situacij veliko naučimo. Če z osebami razvijete odnos, se boste naučili več o ljudeh in svetu okoli vas.

Med snemanjem filma ste vi tisti, ki odločate, kako bo zgodba predstavljena. Pri delu z ljudmi konec koncev vplivate na njihovo prikazovanje dogodkov in situacij. V vašem filmu se skriva delček vaše osebnosti, zato uživajte pri njegovem ustvarjanju.

Povezani članki
Stef Michalak crouching on a path with a Canon EOS M50 to film his son's first ride on a balance bike.

TEHNIKE SNEMANJA VIDEOPOSNETKOV

Ustvarite čudovit videoposnetek družinskega izleta

Ujemite dragocene družinske trenutke in spoznajte, kako kar najbolj izkoristiti funkcije snemanja videa, ki jih nudi fotoaparat EOS. Pri tem vam bo pomagal družinski vloger Stef Michalak.

A wooden chopping board with balls of colourful clay spread along it.

TEHNIKE SNEMANJA VIDEOPOSNETKOV

Nasveti za snemanje z ustavljenim gibanjem

Profesionalni animator Ed Jackson razkriva, kako ustvariti animiran film z ustavljenim gibanjem.

Introducing the Canon EOS M50 Mark II

TEHNIKE SNEMANJA VIDEOPOSNETKOV

Ustvarite očarljiv dokumentarni film s fotoaparatom EOS

Nagrajeni dokumentarni filmski ustvarjalec in Canonov ambasador Joel Santos deli najboljše namige za pripovedovanje zgodb z videoposnetki.

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike