PORTRETNA FOTOGRAFIJA

Praktična magija: raziskovanje mitske osvetlitve in eterične fotografije

Strokovnjakinja za fantazijske portrete Rosie Hardy deli svoje najboljše nasvete za ustvarjanje osupljivih pravljičnih podob.
Ženska z dolgimi svetlimi lasmi, oblečena v rdečo obleko, na meglen dan sedi v grajskem oknu. Avtorica: Rosie Hardy.

Padajoče plesne obleke, domiselni loki in bogato cvetje so značilnosti eteričnih slik Rosie Hardy. Toda za vsako fotografijo boste našli tudi zgodbo – bodisi prefinjeno stkano pripoved, razkrito znotraj elementov slike, bodisi skrbno izbran spremni citat, ki delo postavi v novo luč.

"Vedno so me resnično privlačile človeške zgodbe," pravi Rosie. Ustvarjalna portretna fotografinja je svojo pot začela na spletu z dokumentiranjem svoje izkušnje z alopecijo kot najstnica in se spopadala z odkrivanjem svoje identitete, ne da bi se zanašala na svoj videz. "Zelo me je začelo zanimati, kaj čutijo drugi ljudje, človeška psihologija in vedenje. Ta čustveni vidik me vedno privlači pri mojem delu in pri delu drugih ljudi. Zato me tako privlačijo portreti."

Od ustvarjalnega avtoportreta do poročne fotografije in komercialnih projektov – Rosiejini portreti imajo osupljivo, nezemeljsko estetiko. "Delo, ki ga opravljam, se vsekakor razvija, vendar še vedno poskušam doseči isti slog – fantazijsko, nadrealistično, pravljično delo kot vedno," pravi.

Tukaj deli svojih 10 najboljših nasvetov za navdušence, ki želijo raziskati to čarobno področje.

1. Zajemite privlačno zameglitev

Ženska z dolgimi svetlimi lasmi, oblečena v prefinjeno obleko iz belega brokata, sloni na kamnitem stebru v gozdu in si naslanja glavo na eno roko. Avtorica: Rosie Hardy.

Hladni toni in zamolkle barve ustvarjajo eterično vzdušje modelu, ki pozira v gozdu. Rosie pogosto fotografira s 85-milimetrskim objektivom, ki je odličen za "čaroben, kremast učinek zameglitve", ločevanje objekta od ozadja in mehčanje tonov kože. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 85mm f/1.2L II USM z nastavitvami 1/640 s, f/2,2 in ISO 250. © Rosie Hardy

Portret sedeče ženske v sivi obleki brez naramnic in s krono oranžnih cvetov v dolgih rdečih laseh. Za njo je rastlina, prekrita z enakimi oranžnimi cvetovi. Avtorica: Rosie Hardy.

"Raziskovanje človeštva skozi katero koli obliko umetnosti je res čudovita stvar," pravi ustvarjalna portretna fotografinja Rosie Hardy, ki jo na družbenih omrežjih spremlja več kot 180.000 ljudi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 85mm F1.2L USM pri 1/1600 s, f/1,2 in ISO 100. © Rosie Hardy

Igranje z učinki zameglitve lahko pripomore k čarobnemu vzdušju, še posebej pri uporabi velike zaslonke in majhnega števila f, da ustvarite majhno globino polja, ki omehča ozadje.

"Zameglitev je zelo sanjava," pravi Rosie. "Če bi fotografirala nekje, kjer bi res želela prikazati lokacijo, bi fotografirala z ožjo zaslonko, da bi prikazala okolje. Če pa bi se želela osredotočiti na obleko, bi se usmerila k temu, da bi odstranila ozadje in se popolnoma osredotočila na model."

2. Fotografirajte z osvetlitvijo iz ozadja za sanjavo estetiko

"Fotografiranje v senci s svetlobo, ki se filtrira skozi drevesa in osvetlitvijo od zadaj, je res odličen način za ustvarjanje mehke, laskave, mistične osvetlitve, če nimate nobenega pribora za osvetlitev," pravi Rosie. Če vir svetlobe postavite za motiv, lahko ustvarite učinke svetniškega sija ali roba in mehke slike, ki delujejo intimno. "Zame to ustvari manj kaosa na sliki in jo naredi veliko bolj podobno pravljici."

Združitev fotoaparata Canon EOS R5 ali Canon EOS 5D Mark IV z naravno svetlobo je osnova njene očarljive fotografije. "Obožujem naravno osvetlitev in mislim, da če jo kot začetnik obvladaš, ti bo pomagala tudi pozneje kot fotografu," dodaja.

3. Raziskujte rekvizite in kostume

Ženska v padajoči rožnati obleki sedi na razkošnem kavču, naslonjena na roko, ob strani pa so nabrane rože. Avtorica: Rosie Hardy.

Rosie združuje domače rekvizite z bogato okrašenimi oblekami, da ustvari očarljiv videz. "Najem stvari je še ena zelo dobra možnost za začetnike, še posebej, če ste na univerzi in imate kakršen koli gledališki oddelek," pravi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM. © Rosie Hardy

Ženska v modri obleki, za katero se zdi, da se plazi skozi razbit zaslon ogromnega pametnega telefona, ki brez pomoči stoji na polju. Avtorica: Rosie Hardy.

Rosie v svojih portretih pogosto uporablja rekvizite – mnoge od njih izdela sama in jih nato še izboljša v postprodukciji, kot je ta velikanski pametni telefon, ki je pravzaprav razbito ogledalo z digitalno dodanim okvirjem telefona. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 35mm f/1.4L II USM z nastavitvami 1/640 s, f/4,5 in ISO 100. © Rosie Hardy

Rosie pri fotografiranju pogosto uporablja vesele rekvizite in njene značilne plesne obleke, s čimer oživi nezemeljske prizore z ročno izdelanimi elementi, ki jih dodatno prilagodi v postprodukciji. "Scenografije, rekviziti in kostumi so vredni raziskovanja," pravi. "Prav ti me razlikujejo od drugih."

Da bi znižali stroške, priporoča iskanje ugodnih ponudb pri spletnih dražbah in lokalnih prodajalcih rabljenega blaga, najem v skladiščih rekvizitov in trgovinah za izposojo kostumov ali celo izdelavo lastnih rekvizitov – kot je storila z eno svojih najljubših slik, ki prikazuje njeno plazenje skozi ogromen telefon. "Iz okvirja sem vzela ogledalo, se splazila skozenj in nato na okvir uredila sliko svojega telefona," pravi. "Iz kartona sem izrezala koščke v obliki srčkov za obvestila in jih pobarvala z lakom za nohte, ker takrat nisem imela na voljo barve."

4. Igrajte se z mehko osvetlitvijo

Privlačna osvetlitev igra pomembno vlogo pri ustvarjanju nežne estetike. "Razpršena, mehka osvetlitev brez ostrih senc zmehča kožo," pravi Rosie.

Čeprav poskuša lokacije izbirati glede na osvetlitev, je včasih treba manipulirati z naravno svetlobo in za to obstaja veliko dostopnih načinov. "Če fotografirate portret na soncu, lahko obesite rjuho, da nekoliko razpršite svetlobo," pravi. "Če bi uporabila reflektor, bi verjetno izbrala zlat reflektor namesto hladnejšega srebrnega, da bi bil ton kože toplejši."

5. Bodite ustvarjalni pri naknadni obdelavi

Model v pernati beli obleki gleda v kamero, medtem ko nanjo pada umetni sneg.

S programsko opremo za urejanje lahko spreminjate barve in mehčate slike ter tako povečate sanjsko vzdušje. "Sposobnost urejanja tudi pomaga, da je vaše delo videti veliko bolj profesionalno, kot bi lahko bilo," pravi Rosie, ki pri urejanju pogosto dopolnjuje svoje rekvizite in scenografijo, od sestavljanja do oblikovanja strokovnih nadrealističnih svetov.

Canonova programska oprema Digital Photo Professional (DPP) je idealno začetno orodje, pravi. "Program DPP mi je zelo koristil, saj lahko z njim obdelam datoteke RAW, s katerimi lahko dosežem absolutno najboljšo kakovost, hkrati pa lahko slike pregledam in si jih ogledam v zelo uporabni obliki." Program lahko uporabite tudi za prilagajanje elementov, kot so ravnovesje beline, nasičenost in osnovne krivulje. "Če želim sliko ogreti ali ohladiti, preden jo izvozim, je to najboljša programska oprema, saj ohranja celovitost datoteke," dodaja.

6. Ustvarite barvno paleto

Za eterične fotografije se pogosto uporablja mehka, umirjena barvna paleta, polna pastelnih in hladnih tonov. "Barve močno vplivajo na splošno sliko," pravi Rosie. "Kot gledalca me motijo slike s preveč različnimi barvami, razen če je to posebna tema. Pritegnejo me slike, ki imajo skupen ton."

Rosie ima pri barvah raje preprostost in uravnoteženost. "Če si ogledate moje družbene kanale ali spletno stran, boste videli, da ima vsaka slika skupni ton ali dve barvi," nadaljuje. "Med fotografiranjem poskušam ugotoviti, kateri dve barvi bom uporabila, ali pa kako lahko sliko pozneje uredim, da bo kot posnetek res celovita."

7. Raziskujte različne lokacije

Fotografinja Rosie Hardy stoji pred jezerom in s fotoaparatom fotografira majhno električno lučko, ki jo drži v drugi roki.

Na podeželju lahko ustvarite veliko fantastičnih kulis za portrete, kot je to sanjsko jezero ob mraku.

Portret ženske, ki nosi padajočo rožnato obleko in vilinska krila. Sedi na polmesecu v gozdu, okoli nje pa se vije dim. Avtorica: Rosie Hardy.

Hladni toni in zamolkle barve ustvarjajo eterično vzdušje modelu, ki pozira v gozdu. Posneto s fotoaparatom Canon EOS 5D Mark IV z objektivom Canon EF 35mm f/1.4L II USM z nastavitvami 1/1000 s, f/2,2 in ISO 125. © Rosie Hardy

Ko pomislite na mitske podobe, je lokacija pogosto v ospredju. Rosie in njeni modeli pogosto pozirajo sredi osupljive arhitekture ali gostih gozdov, kar pripomore k eteričnemu vzdušju fotografij. "Privlačijo me zapuščeni kraji, gradovi in vse vrste obokov," pravi. "Začetek na javno dostopnih mestih, kot so parki, gozdovi ter veliki odprti rezervoarji in jezera, je zelo dober način, da se navadite na fotografiranje v javnosti brez pritiska ljudi, ki vas opazujejo, ali težav, ker nimate ustreznih dovoljenj."

RF50mm F1.8 STM

Canonov pripomoček za izbiro objektiva

Poiščite objektiv, ki ustreza vašim potrebam

8. Izberite pravi objektiv

"Kot portretna fotografinja ne želim popačiti ljudi na fotografijah," pravi Rosie. "Fotografiranje s super širokim kotom bi nekoliko popačilo obraz, zato se jih pri portretiranju izogibam."

Njeni glavni objektivi so Canon EF 35mm f/1.4L II USM, Canon EF 85mm f/1.2L II USM in Canon EF 50mm f/1.4 USM. Vsi trije objektivi ponujajo široke zaslonke za mehko ostrenje, hkrati pa ohranjajo realistična razmerja in podrobnosti. Njeni priljubljeni fiksni objektivi ji nudijo še eno prednost. "Razmišljam tudi o interakciji z ljudmi pred seboj," pravi Rosie. "Če bi uporabljala daljši objektiv, ne bi mogla dobro komunicirati s svojo stranko, ker bi kričala od daleč."

Druge možnosti objektivov za te vrste slik vključujejo Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, Canon RF 50mm F1.8 STM in Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM.

9. Uporabite daljše čase osvetlitve

V nasprotju s splošnim mnenjem Rosie rada preveč osvetljuje svoje slike. "Vem, da se bo marsikdo zdrznil ob misli, da bo izgubil podrobnosti in imel premočne svetle odtenke, vendar se mi zdi, da ko malo preveč osvetliš, dobiš skoraj filmski videz," pravi.

Z daljšimi časi osvetlitve lahko ustvarite tudi občutek gibanja na slikah, zlasti pri gibljivih elementih, kot so voda ali oblaki. Rosie pri urejanju vse pogosteje eksperimentira z umetno inteligenco, ki ji pride prav pri igranju z osvetlitvijo. "Če imam na primer preveč osvetljen del bele obleke, lahko samo obkrožim to območje in v okence vpišem 'dodaj podrobnosti', program pa bo analiziral preostali del obleke in dodal enake podrobnosti, kar me res navdušuje."

10. Oblikujte pripoved

Portret mlade ženske s pegami, svetlo modrimi očmi in dolgimi svetlimi lasmi. Gleda neposredno v kamero in je obdana z rožnatimi cvetovi. Avtorica: Rosie Hardy.

Če v svoje podobe vključite pripovedne elemente ter kostume in scenografijo, lahko povečate njihovo mitsko razsežnost in učinek. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R z objektivom Canon RF 85mm F1.2L USM pri 1/1000 s, f/2 in ISO 250. © Rosie Hardy

V središču Rosiejinega dela so zgodbe, ki močno presegajo običajne portrete, zato navdušence spodbuja, da v svoje slike vnesejo pripovedne elemente. "Veliko ljudi meni, da je sposobnost pripovedovanja zgodb prirojena, jaz pa mislim, da se je lahko naučiš," pravi Rosie. "Mislim, da se ne bi smeli sramovati, če vas navdihujejo drugi ljudje. Samo spoštljivi morate biti pri interpretaciji tega navdiha. Priporočam, da dekonstruirate podobe, ki so vam všeč, in nato te elemente sami preizkusite na drugačen način."

Predlaga, da navdih poiščete tudi v sebi. Nekatera njena najmočnejša dela so nastala, ko je s fotografijo predelala žalost ob smrti bližnje osebe.

"Konec koncev bi si morali prizadevati za pripovedovanje lastne zgodbe, pri čemer naj vas navdihujejo vaša čustva – tako pozitivna kot negativna. Pogledati moraš vase in se vprašati: "Kaj želim povedati? Kakšno je moje mnenje o življenju?"


Za več navdiha in nasvetov fotografov si oglejte Rosiejine videoposnetke o ustvarjalnem urejanju in preostali del seznama predvajanja Izobraževalne serije Canon Europe v YouTubu.


Napisala Lucy Fulford

Povezani izdelki

 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R5

  Ponovno razmislite, kaj veste o brezzrcalnih fotoaparatih. Brezkompromisno delovanje fotoaparata EOS R5 bo revolucionarno spremenilo vašo fotografijo in filmsko ustvarjanje.
  Ogled podrobnosti EOS R5
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R8

  Nadgradite na fotografijo in videografijo polne velikosti ter uresničite svoje ustvarjalne ambicije.
 • Brezzrcalni fotoaparati

  EOS R50

  S tem brezzrcalnim fotoaparatom EOS R lahko ustvarite izjemno vsebino, in sicer od ostrih fotografij do filmov 4K in pretakanja v živo. Vse v eni namenski napravi.
 • Objektivi RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Objektiv MAKRO s hitro zaslonko 35 mm f/1,8 za širokokotno perspektivo, ostrenje od blizu in hibridni stabilizator slike.
 • Standardni objektiv

  RF 50mm F1.8 STM

  Kompakten, tih in lahek prvovrsten objektiv 50 mm RF s široko zaslonko f/1,8 je popoln za zajemanje ustvarjalne vizije.
 • Objektivi RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Objektiv RF 85mm F2 MACRO IS STM zagotavlja vsestranske posnetke od blizu s prefinjenim stiskanjem v načinu telefoto in stabilizatorjem slike s 5 koraki v kompaktnem ohišju.

Povezani članki

 • OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

  Posnemite estetske fotografije

  Vplivnica na družbenih omrežjih Steffi Marla deli, kako poskrbi, da njene slike izstopajo na spletu.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Namigi za potretno fotografijo

  Izboljšajte portretno fotografijo s temi vrhunskimi nasveti in tehnikami.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Ustvarjanje abstraktnih portretov

  Preizkusite različne osvetlitve, slikanje s svetlobo, igre senc in še več.

 • PORTRETNA FOTOGRAFIJA

  Najboljša osnovna oprema za portrete

  Fotoaparati in objektivi za vse vrste portretnih fotografij.