hero-header.jpg

Nasveti za fotografiranje mesta

Po sončnem zahodu se preizkusite v različnih fotografijah mest; milijoni luči omogočajo osupljive nočne fotografije mest.

Oglejte si prikaz različnih fotografovih tehnik pri nočnem fotografiranju Londona.

Fotografija v polmraku in ponoči je še posebej primerna za mesta. Vendar pa sta za fotografiranje pri šibki svetlobi potrebna posebna oprema in nekaj znanja.

Za začetek poiščite dober položaj; poskusite se povzpeti nad strehe za pogled na obris mesta. Pri fotografiranju z ulice lahko ujamete dramatične odseve pri zajemu mesta nad vodo, na primer nad reko ali pristaniščem.

Pogosto je najboljši čas za nočne posnetke po sončnem zahodu, a ko nebo še ni povsem temno. Na teh posnetkih ima nebo moder ton, kar je pogosto lepše kot nebo, ki je črno ali ga osvetljujejo le mestne luči.

8 s, f/5,6, ISO 100, posneto pri 24 mm
S širokokotnim objektivom in z nekajsekundnim zaklopom boste zajeli sij mesta in velik delež neba.


Za čim manjši šum in ohranitev visoke kakovosti slike uporabite nizek ISO in zaslonko stopnje približno f/5,6. Ta pomeni, da morate uporabiti nizko hitrost zaklopa, za kar morate fotoaparat podpreti, da se med osvetlitvijo ne bo mogel premakniti.

4 s, f/5,6, ISO 100, posneto pri 50 mm
Pri uporabi objektiva z goriščno razdaljo 50 mm se lahko osredotočite na mestne luči. Z višanjem hitrosti zaklopa postane nebo temnejše, kar poudari obris Londona.


Posnetek sestavite na zaslonu z ogledom v živo – osvetljen zaslon je dobro viden v temi. Osvetlitev lahko prilagodite z izravnavo osvetlitve ali v popolnoma ročnem načinu in jo preverite na zaslonu.

Za izostritev izberite samodejno izostritev pri ogledu v živo ali pa objektiv preklopite na ročno ostrenje in uporabite povečani ogled v živo.

Uporabite kabelski sprožilnik ali zaklop na daljavo, da se boste lahko izognili tresenju fotoaparata. Lahko uporabite tudi 2-sekundni časovnik, da se bo fotoaparat lahko umiril po tem, ko boste nastavili zaklop, in preden se bo sprožil. Če ima fotoaparat vgrajeno brezžično povezavo, lahko za upravljanje nastavitev, preverjanje osvetlitve in fotografiranje uporabljate program Canon Connect za pametne telefone. Sliko lahko nato prenesete in jo takoj naložite v družabno omrežje ali spletni dnevnik – vse iz telefona.


S spreminjanjem nastavitve beline dosežete različne učinke: uporabite nastavitev volframa za hladne modre tone ali nastavitev dnevne svetlobe za topel sij. Za najboljšo kakovost slike in prilagodljivo fotografiranje uporabite obliko RAW, nastavitev beline pa izberite pri naknadni obdelavi.


Izkoristite dolge izostritve z izbiro lokacije, kjer se predmeti premikajo, na primer vozil, ki vozijo mimo znamenitosti. Osvetlitev nastavite glede na nekajsekunden zaklop. Počakajte na promet in pritisnite gumb zaklopa. Poglejte, kako vozila skoraj izginejo, njihove sprednje in zadnje luči pa rišejo ustvarjalne vzorce. Učinek spreminjate s prilagajanjem hitrosti zaklopa.


Mestne luči uporabite kot kuliso za osupljive portrete. Fotoaparat mora biti na stojalu, vklopljena mora biti bliskavica na fotoaparatu oziroma nameščena zunanja. Uporabite podobne nastavitve osvetlitve kot pri fotografiranju sledi mestnih luči, pri čemer lahko zvišate ISO, da omejite hitrost zaklopa ne eno ali dve sekundi, tako da je treba modelu mirovati krajši čas. Če fotoaparat to omogoča, lahko za podobno nastavitev uporabite tudi način nočnega portreta.

2 s, f/14, ISO 200, posneto pri 35 mm
Z uravnoteženjem svetlobe mesta in bliskavice lahko na odličen način posnamete zanimive nočne portrete.


Mesto nudi neskončno ustvarjalnih možnosti in lokacij, ki jih lahko izkoristite skozi celo leto. Bodite pozorni na večere, ko neha deževati, na lepe odseve ali fotografirajte v kristalno jasnih nočeh na lokacijah, kjer je svetlobna onesnaženost manjša.

Kakršne koli bodo že razmere, se ob naslednjem obisku mesta preskusite v nočni fotografiji.

Upoštevajte, da so v nekaterih primerih vrednosti, navedene za fotografije, reprezentativne, z namenom prikaza različnih posnetkov.