Three cyclists ride around a velodrome; the cyclists are in sharp focus, with everything else blurred.

OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Naučite se uporabljati obračanje za boljše fotografije hitrega dogajanja

Obračanje je tehnika, ki se običajno uporablja za posnetke hitrega dogajanja, ki vam omogoča prenos občutka gibanja. Pri tej tehniki morate ohraniti nizko hitrost zaklopa in premikati fotoaparat v smeri, v kateri se premika subjekt. Če to pravilno izvedete, subjekt ostane izostren, medtem ko se ozadje in mirujoči predmeti v okvirju gladko zabrišejo čez okvir.

Obračanje vam lahko pomaga na slikah ustvariti občutek gibanja, doda ustvarjalni učinek in zgladi ozadje, s čimer lahko še bolj poudarite svoj subjekt.

Ne glede na posnetek, ki ga želite zajeti, je obračanje odlična tehnika, to pa lahko dosežete z veliko vaje. Obračanje zahteva dobro upravljanje fotoaparata, zato izkušenj ni mogoče nadomestiti. Dober način za vajo tehnike obračanja je snemanje tekaških športov, saj se med vsakim krogom, k ga športniki pretečejo, srečujete s številnimi poskusi, da bi izpopolnili svoje spretnosti.

Nastavitev fotoaparata

Preklopite na prioriteto zaklopke ali popolnoma ročni način in izberite hitrost zaklopa. Hitrost je odvisna od številnih dejavnikov: hitrosti premikanja subjekta, oddaljenosti med vami in subjektom, objektiva, ki ga uporabljate, in kolikšen učinek zamegljenosti želite doseči.

Začnite s hitrostjo zaklopa, kot je 1/60 sekunde, in jo znižajte, ko se boste navadili na snemanje dogajanja. Ne pozabite izklopiti stabilizatorja objektiva (razen če fotografirate z objektivom s funkcijo Način 2 – v tem primeru uporabite to).

Obračanje je odličen način, da v oblačnih razmerah fotografiji dogajanja dodate zanimiv pridih. Če uporabite širši objektiv in se postavite bližje progi, ustvarite posnetek, ki gledalca resnično posrka v dogajanje.

Predhodna izostritev

Če želite preprečiti, da bi se fotoaparat med obračanjem ponovno izostril, objektiv vnaprej izostrite. Odločite se, kje želite zajeti subjekt in izostrite fotoaparat, nato pa objektiv preklopite na ročno ostrenje.

Ko se subjekt približuje, na optičnem iskalu pozorno opazujte gibanje, na subjekt izrišite kvadratek samodejnega ostrenja in ga še naprej spremljajte skozi optično iskalo, ko se ta pojavi pred vami. S tekočimi gibi fotoaparat zasukajte v smeri potovanja, pri čemer bodite previdni, da zmanjšate navpično gibanje. Z načinom neprekinjenega fotografiranja pritisnite sprožilec, še preden subjekt doseže vnaprej izostren položaj, in zajemite ogromno zaporednih fotografij, dokler subjekt ne zdrsne prek vašega načrtovanega mesta za fotografiranje.

Preverite fotografijo na zaslonu fotoaparata. Če je vaš subjekt popolnoma izostren, ozadje pa gladko zabrisano, ste delo odlično opravili. Verjetno pa boste želeli poskusiti še enkrat.

Povezani članki
A river flowing through a landscape of mossy rocks.

OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Naučite se pravilne uporabe osvetlitve

Spoznajte, kako lahko prilagodite količino svetlobe v slikah, da pričarate nov slog fotografij.

A windmill against a green countryside background on a cloudy day.

OSNOVE FOTOGRAFIRANJA

Izboljšajte slike s fotografiranjem v HDR

Spoznajte, kako lahko združujete več slik v en prizor, da zajamete vse podrobnosti, tako v najsvetlejših kot v najtemnejših elementih slike.

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike