Inside a blue-green ice cave.

V NARAVI

5 nasvetov za fotografiranje v hladnem vremenu

Sneg, zmrzal in led zagotavljajo spektakularne zimske prizore. Vendar je večina fotoaparatov zasnovanih samo za delovanje pri temperaturi nad 0 °C, zato morate biti previdni, ko fotografirate zunaj pri temperaturah pod ničlo.

Fotografiranje v zasneženih in ledenih razmerah je pogosto zahtevno in pri tem si lahko poškodujete opremo, zato so tu naši praktični nasveti, s katerimi boste preživeli hladnejše mesece.

1. Uporabite stativ

Če se vam zaradi mraza tresejo roke, boste težko posneli mirno fotografijo. Lahek in prenosljiv stativ vam pomaga stabilizirati fotoaparat, zato lahko fotografirate brez skrbi. Če fotografirate pri temperaturah pod ničlo, se stativa ne dotikajte z golimi rokami, saj lahko "zažgete" kožo.

Če ste ljubitelj zimskega fotografiranja, vam Canonov ambasador in fotograf zimskih športov Richard Walch priporoča, da investirate v posebne plezalne rokavice. Ta priročna oprema vam omogoča, da prste izpostavite med fotografiranjem, med posamezniki posnetki pa zaščitite roke.

2. Vzemite dodatne baterije

V hladnem vremenu se baterije izpraznijo hitreje kot običajno. Fotoaparat in baterije hranite v torbi, kjer bodo dlje časa toplejši. Poleg tega ne pozabite vzeti dvakrat več baterij kot običajno, da boste lahko zajemali odlične fotografije.

Povezani članki
A snowboarder in red trousers walks through the snow, carrying his board, with his back to the photographer.

V NARAVI

Nasveti in namigi za zimske počitniške fotografije

Profesionalni športni fotograf Richard Walch nam zaupa svoje strokovne namige za boljše zimske fotografije – od izbire fotoaparata do najboljših nastavitev.

A woman dressed in a bright red winter jacket walks towards the Skógafoss waterfall in Iceland, as heavy snow falls around her.

KRAJINSKA FOTOGRAFIJA

Osupljive fotografije pokrajine

Nasveti fotografinje pokrajine in vplivnice Áso Steinars za popoln "slikovit selfi s pokrajino v ozadju".

How to take better winter photos

ZIMSKA FOTOGRAFIJA

Kako posneti boljše zimske fotografije

S fotografom Vladimirjem Medvedevom izkoristite ta čudoviti letni čas.

3. Obroče obračajte ročno

Če fotoaparat uporabljate na prostem in že nekaj časa niste ročno obrnili obroča za ostrenje ali uporabili samodejnega ostrenja, lahko obroča za ostrenje in povečavo "zamrzneta". Če želite to preprečiti, naj bo vaš fotoaparat vedno ovit in pospravljen v kakovostni torbi, ko ga ne uporabljate, ali pa ga pri fotografiranju med sneženjem pokrijte. Lahko pa obroč za ostrenje in povečavo pogosto obrnete z motorjem za samodejno ostrenje ali pa ga ročno zavrtite.

4. Pazite na kondenzacijo

Ko fotoaparat prenesete iz hladnega okolja v toplo, lahko pride do kondenzacije, kar lahko poškoduje opremo. Richard Walch svetuje: "Ko boste šli na kosilo, boste zunaj ostali vi ali nahrbtnik. Če iz mraza pridete na toplo in poskušate pogledati slike, je vsega konec. Zarosila se bosta tako fotoaparat kot objektiv in poškodovali boste fotoaparat. Fotoaparat mora ostati v enem temperaturnem območju."

5. Uporabite sončno zaslonko

Richard Walch pojasnjuje, da lahko sončna zaslonka pri sneženju pomaga preprečiti, da bi sneg padal na objektiv. "Sončna zaslonka je izjemno pomembna, da padajoče snežinke ne dosežejo objektiva. Če uporabljate dobro sončno zaslonko, boste preprečili veliko stvari." Zato naj bo sončna zaslonka nameščena, s seboj pa imejte vsaj nekaj krp za objektiv, da se steklo posuši, preden fotoaparat pospravite nazaj v torbo.

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike