TEHNIKE NOČNE FOTOGRAFIJE

Kako fotografirati superluno: 8 nasvetov za neverjetne posnetke Lune

S pomočjo teh strokovnih fotografskih tehnik za fotografiranje Lune se naučite fotografirati enega najlepših prizorov na nočnem nebu.
Bližnji posnetek polne lune nad samotnim drevesom na polju.

Luna je od nekdaj priljubljen subjekt fotografov po vsem svetu, zlasti ob redkih priložnostih, ko je vidna kot superluna ali celo kot krvava luna. Toda fotografiranje teh pojavov zna biti zahtevno. Zelo oddaljen svetel subjekt je zahtevno fotografirati pri šibki svetlobi. Težko ga je tudi zajeti v kader in ga izostriti pri večjih goriščnih razdaljah. Toda s pravo fotografsko opremo in nastavitvami osvetlitve lahko naredite čudovito podrobne fotografije Lune in atmosferskih pokrajin. V nadaljevanju vam bomo pokazali, kako.

1. Nasveti za fotografiranje Lune – bodite pozorni na koledar

Luna na jasnem nočnem nebu z vejami v ospredju.

Premike Lune je mogoče natančno predvideti, vremena žal ne. Jasna noč je najboljša za fotografiranje Lune, zato si oglejte vremensko napoved, preden se odpravite ven. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM pri 400mm, 30 s, f/11 in ISO 100.

Polna luna, ki se vzpenja visoko nad drevjem.

Med letoma 2021 in 2025 bomo priča štirim superlunam letno, zato bo več kot dovolj priložnosti, da ovekovečite ta osupljiv pojav. Krvavo luno bomo lahko opazovali maja 2021 in 2022, novembra 2022, marca in septembra 2025 in marca 2026, vendar boste morda morali potovati drugam, da jo boste ujeli. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM in nastavkom Extender RF 1.4x pri 700 mm, 2 s, f/10 in ISO 1000.

Luna obkroži Zemljo v 27,322 dneva in v določenem času je bližje Zemlji. Ko se to časovno uskladi s polno luno – ko so Sonce, Luna in Zemlja poravnani – smo priča večji polni luni ali superluni. Krvava luna je še redkejši pojav. To se zgodi, ko ob običajni superluni pride tudi do popolnega luninega mrka. To pomeni, da Zemlja popolnoma zastre neposredno sončno svetlobo in ta ne pride do Lune, ostane pa samo svetloba, ki se lomi v Zemljini atmosferi, zaradi česar je Luna videti krvavo rdeča.

2. Načrtujte vnaprej

Fotoaparat EOS RP na trinožnem stojalu s telefoto objektivom, ki je pripravljen na fotografiranje Lune nad drevesi v okolici jezera.

Na glede na to, ali skušate zajeti polno luno v vsem svojem sijaju visoko na nebu ali košček luninega krajca, lahko naredite načrt v skladu z luninim ciklom, da dosežete želene rezultate.

Luna, fotografirana skozi drevje, svetloba, ki se odbija, pa osvetljuje jezero v ospredju.

Če načrtujete vnaprej, lahko tudi vnaprej pripravite kompozicijo. Morda želite Luno posneti visoko nad lokalnim gradom ali pa v odsevu jezera. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM pri 300 mm, 1/40 s, f/6.3 in ISO 500.

Pri fotografiranju Lune ne bodo na preizkušnji le vaše fotografske spretnosti, pač pa se boste morali seznaniti tudi s premikanjem Zemlje in njenih satelitov. Za mnogo let vnaprej znamo predvideti, kje točno bo Luna vzšla, kakšna bo njena pot po nebu in kje bo zašla. Na voljo je več uporabnih mobilnih aplikacij, s pomočjo katerih lahko natančno načrtujete svoje zorne kote in prek spleta sledite luninim menam. Kot vodilo vam lahko služi podatek, da bo polna luna na nebu neposredno nasproti zahajajočemu soncu.

3. Nastavitve za fotografiranje Lune

Oseba, ki nastavlja vrtljivi zaslon fotoaparata Canon EOS RP med fotografiranjem Lune.

Pri fotografiranju tako svetlega subjekta v temi lahko pride do težav z osvetlitvijo, zato jo skušajte nastaviti ročno.

Zaslon fotoaparata Canon EOS RP, na katerem so prikazane nastavitve poudarjanja.

Če imate težave z izostritvijo Lune, poskusite izostriti ročno. Uporabite način Live View (Ogled v živo) in omogočite poudarjanje ostrenja, da zagotovite ostre detajle.

Načini s samodejno osvetlitvijo ne bodo dosledni pri fotografiranju Lune, zato je bolje osvetlitev nastaviti ročno. Intenzivnost sončne svetlobe, ki pride do Lune, načeloma ostane enaka, zato lahko upoštevamo preprosto pravilo glede osvetlitve – pravilo "lunarnih 11". Zaslonko nastavite na f/11, hitrost zaklopa pa naj se ujema z obratno vrednostjo ISO, kar pomeni, da pri vrednosti ISO 100 uporabimo hitrost 1/100 s, pri vrednosti ISO 200 uporabimo hitrost 1/200 s in tako naprej. To pravilo lahko prekršimo – hitrost zaklopa in zaslonko lahko prilagajate okrog teh vrednosti, dokler ne dobite slike, ki vam je všeč.

4. Kateri objektiv uporabiti za fotografiranje Lune?

Fotograf, ki nastavlja fotoaparat EOS RP z objektivom RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM na trinožnem stojalu.

Objektiv z zumom, kot je Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM, vam nudi mnogo možnosti za širše posnetke mesečeve pokrajine in natančne bližnje posnetke.

Mesečeva pokrajina nad avtocesto s sledmi vozil, ki so rezultat dolge osvetlitve.

Drug vir svetlobe lahko zajamemo tudi s pomočjo elementov v ospredju, kot je to pri tem posnetku s sledmi vozil, ki so rezultat dolge osvetlitve. Na ta način lahko na fotografije dodate kontrast. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM pri 100 mm, 8 s, f/10 in ISO 250.

Za bližnje posnetke Lune potrebujete objektiv z veliko povečavo, toda hiter in drag objektiv ni nujno potreben, saj je Luna tako svetla, da ne potrebujete najširših zaslonk, ki jih nudijo vrhunski objektivi z veliko povečavo. Tudi z običajnim zumom, kakršnega ima objektiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM bo delovalo – morda ne boste zapolnili celega kadra, toda lahko ga vedno pozneje obrežete. V takšnih primerih fotoaparati z ločljivostjo 26,2 milijona slikovnih pik, kot je Canon EOS RP, pokažejo svojo pravo vrednost.

5. Povečajte svoj doseg

Fotograf, ki nastavlja objektiv Canon RF 800mm F11 IS STM na fotoaparatu EOS RP na trinožnem stojalu.

S posebnimi objektivi, kot je Canon RF 800mm F11 IS STM, vam ni treba seči pregloboko v žep, da bi naredili izjemno podrobne fotografije Lune.

Bližnji posnetek skoraj polne lune na jasnem nočnem nebu.

Tu smo združili objektiv Canon RF 800mm F11 IS STM s telekonverterjem z dvakratno povečavo, ki omogoča neverjeten doseg 1600 mm za izjemno podrobne fotografije Lune. Posneto s fotoaparatom EOS RP z objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM in nastavkom Extender RF 2x pri 1600 mm, 1/50 s, f/22 in ISO 100.

6. Ujemite pravi trenutek

Pogled na svetlo rumeno polno luno skozi drevesa.

Če želite z objektivom z veliko povečavo v kader poleg Lune zajeti še druge predmete, boste morali biti od njih oddaljeni najmanj 800 metrov, da bodo v sorazmerni velikosti. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM pri 500 mm, 0,5 s, f/8 in ISO 100.

Silhueta zračnega plovila v letu pred polno luno.

Če boste natančno ujeli pravi trenutek, lahko posnamete osupljive fotografije, kot je ta fotografija zračnega plovila s polno luno v ozadju. Posneto s fotoaparatom Canon EOS R5 z objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM pri 1/1000 s, f/11 in ISO 1600. © Tibor Szövetes

Superluna je verjetno najlepša, ko se prvič prikaže na obzorju. Svetloba mora dobesedno potovati skozi Zemljino atmosfero do vas, zato je Luna videti rdeča. V tem trenutku je Luna videti tudi največja, vendar je to optična prevara – velikost Lune ostane ves čas enaka, toda ukrivljenost atmosfere deluje kot povečevalno steklo.

7. Fotografirajte Luno z ospredjem

Fotoaparat Canon EOS RP, na trinožnem stojalu, pripravljen za fotografiranje Lune nad jezerom. Visoko nad vodno gladino se dviga stara skakalna deska.

Če v svojo fotografijo Lune vključite detajle v ospredju, lahko lažje zajamete Luno v kader in naredite zanimivejšo fotografijo.

Odsev Lune v jezeru. Visoko nad vodno gladino se dviga stara skakalna deska.

Če uporabite trinožno stojalo in upočasnite hitrost zaklopa na sekundo ali več, lahko fotografirate mesečeve in nebesne pokrajine, ki bodo videti, kot bi jih posneli podnevi. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pri 46 mm, 2,5 s, f/5.6 in ISO 800.

Če vključimo vpadljive podrobnosti na obzorju, smo lahko pri svojih lunarnih kompozicijah ustvarjalni. Toda morate biti v pravem trenutku na pravem mestu – v samo nekaj minutah bo Luna izginila z obzorja in se dvignila v nebo.

8. Pozabite na polno luno

Bližnji posnetek Lune, ki prikazuje značilnosti in detajle na njeni površini.

Luna, ki je večja kot polmesec (približno tri četrtine polna), je kot nalašč za fotografiranje detajlov na njenem površju. Posneto s fotoaparatom Canon EOS RP z objektivom Canon RF 800mm F11 IS STM in nastavkom Extender RF 2x pri 1600 mm, 1/50 s, f/22 in ISO 100.

Čeprav je polna luna nekaj čarobnega, to morda ni pravi trenutek, če želite zajeti kraterje na njenem površju. Na enak način kot bliskavica fotoaparata osvetli obraz, neposredna sončna svetloba med pojavom polne lune odpravi vse sence. Ob drugih priložnostih jo sončna svetloba obsije bolj s strani, kar ustvari osvetljene in zasenčene dele, ki izpostavijo podrobnosti in oblike luninega površja.

Ponesite fotografiranje Lune na višjo raven z dodatnimi nasveti in navdihom poklicnega fotografa Andrewa Fuseka Petersa*.

*Na voljo samo v izbranih jezikih.


Napisal Phil Hall

Povezani izdelki

Povezani članki