A portrait of a blonde woman outdoors, holding a soft blue checked fleece scarf close to her, taken with a Canon EF 85mm f/1.4L IS USM lens.

PORTRETI

Odkrijte razliko pri fotografiranju z objektivi za portrete

Večina fotoaparatov EOS je opremljena s priloženim objektivom za splošno fotografiranje, ki je namenjen praktično vsem vrstam fotografiranja. Vendar obstaja vrsta specializiranih objektivov, ki so zasnovani za posebne vrste fotografiranja, kot je na primer fotografiranje portretov. To lahko znatno vpliva na kakovost vaših fotografij. Glavna razlika pri objektivih za portrete je goriščna razdalja in največja odprtost zaslonke.

Izbira prave goriščne razdalje

Goriščna razdalja je razdalja med objektivom in tipalom fotoaparata, ko je subjekt izostren, izražamo pa jo v mm. Objektivi s povečavo imajo goriščno razdaljo, ki je zapisana kot najmanjša in največja, na primer 18–55 mm. Objektivi za portrete so običajno objektivi z goriščno razdaljo nad 85 mm.

V tej klasični kompoziciji glave in ramen specializiran objektiv za portrete EF 85mm f/1,8 USM ponuja večjo goriščno razdaljo, ki zagotavlja naravni videz in omogoča, da model izstopa od ozadja.

Uporaba krajše goriščne razdalje, na primer 24 mm, bi popačila obraz subjekta; zdi se, kot da je spremenila proporce. Tudi ozadja so pri krajših goriščnih razdaljah načeloma bolj izrazita.

Pomaga večja odprtost zaslonke

Drugi ključni dejavnik pri izbiri objektiva, primernega za fotografiranje portretov, je njegova največja odprtost zaslonke. Odprtost zaslonke pomeni velikost odprtine objektiva, ki do tipala objektiva prepušča svetlobo.

Vsak objektiv ima vrednost odprtosti zaslonke, na primer f/2,8 ali f/5,6. Nekateri objektivi s povečavo imajo vrednost odprtosti zaslonke, ki temelji na izbiri goriščne razdalje; pri njih boste lahko zasledili vrednost obsega odprtosti, kot je na primer f/3,5–5,6. Manjša, kot je vrednost odprtosti zaslonke, tem večja je največja odprtina objektiva, poleg tega pa obstaja ogromno prednosti pri fotografiranju portretov z objektivi, ki jih odlikuje večja največja odprtost zaslonke.

Večja odprtost zaslonke skozi objektiv v fotoaparat prepušča več svetlobe, zato so objektivi z veliko odprtostjo zaslonke odlični za fotografiranje pri šibki svetlobi, na primer pri fotografiranju portretov v zaprtih prostorih. Druga prednost je, da fotografiranje z nastavitvijo odprtosti zaslonke na največjo vrednost, imenovano kot "široko odprto", povzroči večjo zameglitev ozadja, kar cenijo predvsem portretni fotografi.

Oglejmo si nekaj primerov fotografiranja portretov z različnimi odprtostmi zaslonk, pri čemer smo uporabili fotoaparat Canon EOS M5 z objektivom Canon EF-M 32mm f/1,4 STM.

Povezani članki
A baby plays with an abacus.

FOTOGRAFIRANJE DOJENČKOV

12 namigov za fotografiranje dojenčkov, ki jih lahko takoj preskusite

Ohranite dragocene trenutke in ujemite razvojne korake svojega dojenčka z iznajdljivimi načini, ki bodo fotografiranje spremenili v zabavo in vam zagotovili čudovite posnetke.

A girl holds a frisbee in front of her face like a picture frame.

FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

Posnemite boljše portrete: zabavni družinski fotografski izzivi

Družinska blogerka Katja Gaskell je pametni telefon zamenjala za fotoaparat Canon EOS M50 in rezultati so jo navdušili. Preizkusite te tehnike in navdušile bodo tudi vas.

A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

FOTOGRAFIRANJE DRUŽINE

Kako posneti naravne in ustvarjalne družinske portrete

Profesionalni portretni fotograf Christian Anderl vam zaupa, kako lahko s Canonovim fotoaparatom posnamete spontane fotografije zabave z družino.

A composite of three portraits of a woman outdoors, in an orange waterproof. The left has a clear subject and background, the middle is in between and the right has a clear subject and blurred background. Photo by Richard Walch, taken with a with a Canon EF-M 32mm f/1.4 STM lens.

Tri slike v nadaljevanju so posnete z isto goriščno razdaljo, velikost odprtosti zaslonke pa je pri prvi fotografiji najmanjša (visoka vrednost f) in pri zadnji fotografiji (nizka vrednost f) največja. Če poskušate pri fotografiranju portretov odstraniti motnje iz ozadja, je uporaba objektiva z veliko odprtostjo zaslonke ključnega pomena. Tretji portret je daleč najbolj učinkovit, saj je pozornost gledalca namesto na motnje iz ozadja usmerjena prav na obraz subjekta.

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike

Povezani izdelki