silhouette of surfer on wave

ŠPORTNA FOTOGRAFIJA

Vodni športi

Surfanje, kajakaštvo in drugi vodni športi poskrbijo za osupljive fotografije. Zaradi vznemirjenja, pljuskanja vode, skokov, obratov in hitrosti je za odlične fotografije potrebno vložiti veliko več truda in potrpljenja. Pripravili smo nekaj namigov, s katerimi boste zajemali boljše posnetke in natisnili svoje rezultate.

 • Uporaba športnega načina
 • Odpravljanje neželene zameglitve
 • Uporaba načina prioritete zaklopa (Tv)
 • Uporaba območja samodejnega ostrenja
 • Uporaba hitrih objektivov za fotografiranje dogajanja
 • Nastavitve kakovosti slike
 • Fotografiranje premikajočih se subjektov
 • Predstavitev fotografij v najboljši luči
Če se odpravljate med valove, stojite na obrežju jezera ali se odpravljate na plažo, bodite vedno pozorni na okolico ter upoštevajte svojo varnost in varnost mimoidočih. Berite dalje za več informacij.

Kadar ste v bližini vode ali na plaži, fotoaparat zaščitite z enim od Canonovih namenskih vodotesnih ohišij. V teh trdih ovitkih lahko fotografirate do 40 metrov globoko pod vodo, zato vas pesek in pljuskanje vode pri tem ne bosta ovirala. Ohišje ima zatesnjene gumbe, zato lahko še vedno uporabljate vse funkcije fotoaparata.

Dobro je, da se na fotografiranje odpravite s polno baterijo in pomnilniško kartico z veliko razpoložljivega prostora, da vam med fotografiranjem ne bo treba odpirati ohišja. V ohišju je nekaj majhnih vrečk silikagela, ki odstranjujejo vlago.

Če se ne boste potapljali, uporabite sončno zaslonko, da zmanjšate bleščanje, ter zaščitni filter, da preprečite poškodbe objektiva zaradi peska.

Uporaba športnega načina za fotografiranje hitrega dogajanja

Fotografije hitrih športov so najboljše, kadar je fotoaparat optimiran za sledenje subjektu in zamrzovanje premikajočih se subjektov. Tipko za izbiro načina obrnite na nastavitev Sports (Šport) ali način SCN, nato pa na LCD-zaslonu (če je na voljo) izberite Sports (Šport).

Športni način skrajša hitrost zaklopa in s tem pomaga zamrzniti trenutek. Športni način spremeni tudi sistem samodejnega ostrenja (AF) fotoaparata, da lahko sledi premikajočim se subjektom.

Za najboljše rezultate pritisnite zaklop do polovice in ga pridržite, da aktivirate ostrenje, preden subjekt doseže idealni položaj za fotografiranje. Ko je v športnem načinu zaklop pritisnjen do konca, fotoaparat preklopi v način neprekinjenega fotografiranja pri visoki hitrosti ter posname več zaporednih fotografij. Če fotografirate veliko dogajanja, lahko z velikimi visokohitrostnimi pomnilniškimi karticami povečate število slik, ki jih zajamete v enem zaporedju.

Namig: pri fotografiranju v športnem načinu je najbolje posneti nekaj fotografij, nato pa umakniti prst z zaklopa in poiskati nov subjekt.

Odpravljanje neželene zameglitve: stabilizator slike

Daljši objektivi s povečavo s stabilizatorjem slike pomagajo odpravljati tresenje fotoaparata. A če fotoaparat premikate v smeri dogajanja, učinkovitost stabilizatorja slike postane manjša. Poiščite stikalo na strani objektiva. Če je na voljo stikalo Mode 1/Mode 2 (Način 1/Način 2), izberite Mode 2 (Način 2). Nekateri objektivi samodejno preklopijo v Mode 2 (Način 2), ko zaznajo obračanje.

Hitro dogajanje pogosto fotografiramo z zelo kratkimi osvetlitvami. Nastavite hitrost zaklopa na 1/500s ali hitrejšo nastavitev. Za zamrznitev kapljic vode boste potrebovali nastavitev 1/2000s. Zaradi hitrega dogajanja morda ne boste opazili spreminjajoče se svetlobe in če je hitrost zaklopa zelo visoka, vaš objektiv morda ne bo dovolj hiter, da bi zagotovil dobro osvetlitev. Hiter objektiv omogoča večjo stopnjo odprtosti zaslonke (nizko število f), ki zajame več svetlobe in posname dogajanje z višjo hitrostjo zaklopa. Najboljšo osvetlitev in najboljše rezultate boste dosegli s funkcijo samodejne nastavitve ISO (Auto ISO) ali prilagodljivo funkcijo varnostnega preklopa z ISO (Safety Shift with ISO).

Uporaba območja samodejnega ostrenja

Fotoaparati EOS podpirajo več točk ostrenja, ki so razporejene po okvirju, fotoaparat pa bo običajno izostril subjekt, ki vam je najbližji. Če se želite prepričati, kateri del prizora bo fotoaparat izostril, izberite manjšo skupino točk ostrenja in poskrbite, da so vse razporejene na subjektu.

Za to boste potrebovali malo več znanja, rezultati pa bodo vredni vašega truda. Pri večini hitro premikajočih se subjektov boste z nastavitvijo ene točke za samodejno ostrenje težko zajeli ostro sliko, točka samodejnega ostrenja pa bo zelo verjetno zgrešila subjekt. Izbira točk samodejnega ostrenja je na voljo samo, kadar je izbran eden od načinov za ustvarjalno območje – P, Tv, Av ali M.

AF focus zone on windsurfer
Posneto z EOS 5DS R
 • f/5.6
 • 1/2000
 • 500

Uporaba hitrih objektivov za fotografiranje dogajanja

Canononovi profesionalni športni fotografi pogosto uporabljajo bele objektive serije L, ki omogočajo hitro največjo odprtost zaslonke in v okviru prikažejo oddaljene subjekte v večjem merilu.

Objektiv, ki ga boste izbrali, bo narekoval vašo oddaljenost od dogajanja. Pri večji oddaljenosti potrebujete daljše objektive, za dramatični učinek pa lahko uporabite tudi zelo velik širokokotni pogled.

Povezani članki
What settings are best for shooting water sports?

FOTOGRAFIRANJE VODNIH ŠPORTOV

Katere nastavitve so najboljše za fotografiranje vodnih športov?

Če vas zanima fotografiranje športnih dogodkov, vendar ne najdete dostopnih in zanimivih subjektov, se poglobite v vodne športe.

Light trails suspended in motion by a bus on a busy street in Madrid, Spain.

FOTOGRAFIRANJE GIBANJA

Zajemanje gibanja pri fotografiranju

Odkrijte, kako lahko fotografirate gibanje in slikam dodate občutek premikanja.

Zoom in and capture fast action

FOTOGRAFIRANJE HITREGA DOGAJANJA

Povečajte in zajemite hitro dogajanje

Pri fotografiranju hitrega dogajanja je najpomembnejše, da zajamete trenutke, ki se zgodijo v delčku sekunde. Če se boste pripravili, ne boste v preveliki naglici.

close up of kayaker face

V objektiv ujemite tudi množico

Večja kot bo vaša povečava, lažje boste v fotografijah prikazali oddaljene subjekte v večjem merilu. Zato preskusite drug pristop in fotografirajte širše prizore, ki zajemajo športno dogajanje in množico. Če si ogledate časopise, je le redko katera fotografija športnega dogajanja posneta od blizu in polna podrobnosti. Najpogostejši so širokokotni posnetki, ki poleg športnega dogajanja prikazujejo tudi kraj dogajanja in množico navijačev.

Nastavitve kakovosti slike

Če zajemate slike JPEG (namesto slik v obliki zapisa RAW), lahko v neprekinjenem zajemanju posnetkov posnamete veliko več fotografij. Te pa bodo veliko hitreje zapisane na pomnilniško kartico.

Združevanje fotografij in kratkih filmskih prizorov

Čeprav ste osredotočeni na fotografije, lahko z nekaj kratkimi filmskimi posnetki naredite zgodbo še zanimivejšo. Številni fotoaparati imajo gumb, ki je namenjen snemanju videoposnetkov. S tem poenostavijo snemanje filmov in ponudijo alternativo fotografijam. Nato pa lahko obe obliki delite prek najljubšega družabnega omrežja.

Snemanje videoposnetka

Ko prispete na prizorišče, najprej posnemite nekaj širokokotnih posnetkov, da pripravite svoj prizor. Med snemanjem se izogibajte uporabi povečave. Pogosto je bolje, če se ustavite, spremenite kompozicijo prizora, kader in povečavo, nato pa nadaljujete s snemanjem. Nekateri modeli LEGRIA ponujajo način polne visoke ločljivosti 50p za gladkejše zajemanje gibanja, kar je idealno za snemanje šport. Če vaša kamera podpira to nastavitev, jo preskusite.

Zvok, ki ga posnamete na dogodku, je lahko zelo uporaben. Vendar upoštevajte tudi to, da boste v množici najverjetneje posneli le hrup iz množice in zamudili zvoke športnega dogajanja. Zato poskusite spremeniti nastavitve zvoka za prizor (Audio Scene) in izberite tisto, ki čim bolj zmanjša hrup množice.

Namesto fiksnega položaja in stativa se s fotoaparatom pomikajte naokoli in sledite dogajanju. Tak način bo enostavnejši, če uporabite širokokotni pogled. Če se na tekmovanju izmenja več zaporednih tekmovalcev, pri vsakem preskusite drugo povečavo. Ne pozabite, da oddaljeni subjekt, ko se približuje fotoaparatu, lahko v okvir ujamete v večjem merilu, zato nastavite povečavo in poskrbite, da bo subjekt na najbližji točki še vedno znotraj prizora.

Pri naknadni obdelavi filma lahko posnetku dodate hitro dinamično glasbo. Pomešate pa jo z zvokom, ki ste ga zajeli na dogodku, ter tako ustvarite še boljši končni rezultat.

Predstavitev fotografij v najboljši luči

Če želite natisniti ostre fotografije športa in dogajanja, ima Canon na voljo odlično kombinacijo svetlečega fotografskega papirja Pro Platinum PT-101 in Canonovih originalnih črnil. Z njimi lahko ustvarite najbolj svetleče slike z ostrimi podrobnostmi in živimi barvami.

Če vaš tiskalnik PIXMA podpira to funkcijo, v gonilniku tiskalnika izberite možnost tiskanja brez obrobe in si zagotovite najučinkovitejše natise. Tiskanje brez obrobe pomeni, da boste lahko tiskali vse do roba papirja. Pri tiskanju brez obrobe tiskalnik poveča velikost slike, da zapolni celotno stran. Oglejte si predogled na zaslonu in se prepričajte, da ne izgubite podrobnosti na robu okvirja.

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike