corgi runs through grass

Povečajte in zajemite hitro dogajanje

Bistvo fotografiranja dogajanja je, da ujamete trenutke, ki se zgodijo v delčku sekunde. Stalno morate spremljati dogajanje, slediti svojim prijateljem deskarjem ali biti pripravljeni, da mestne deskarje fotografirate med vožnjo po valovih. Če se boste pripravili, ne boste v preveliki naglici.

Pri uporabi telefoto objektiva (ali objektiva s povečavo) je za dobre rezultate najpomembnejša predčasna postavitev fotoaparata. Ko se dogajanje začne, vam tako ni treba misliti na prilagajanje nastavitev in se lahko osredotočite na dogajanje pred vami.

Kamere pametnih telefonov zagotavljajo omejeno kakovost slik, kadar želite povečati in zajeti podrobnosti gibanja. S fotoaparati DSLR ter brezzrcalnimi in naprednimi kompaktnimi fotoaparati se lahko približate dogajanju z večje razdalje, poleg tega pa ti fotoaparati zagotavljajo bistveno boljšo kakovost pri fotografiranju dogajanja, saj omogočajo natančno povečevanje s telefoto objektivom.

Visoke hitrosti zaklopa so nujne za fotografiranje dogajanja.

Pri fotografiranju dogajanja je najpomembneje, da pravilno nastavite hitrost zaklopa. Če hitrost zaklopa ni dovolj hitra, bodo slike zamegljene in jih boste želeli samo še izbrisati.

Pri uporabi fotoaparata DSLR hitrost zaklopa zato nastavite na vsaj 1/125 sekunde ali hitrejšo. Dogajanje se pogosto fotografira s hitrostjo 1/500 sekunde ali hitrejšo, odvisno od hitrosti subjekta.

Če želite uporabiti visoko hitrost zaklopa in vseeno zagotoviti dovolj vstopne svetlobe, morate uporabiti široko zaslonko (nizka številka f, kot je f/2,8). S široko zaslonko in visoko hitrostjo zaklopa boste ustvarili globino polja, ki bo subjekt fotografiranja izostrila na čudovito zamegljenem ozadju. Če pa vaš fotoaparat omogoča nadzor nastavitve ISO, jo poskusite povečati, npr. s 400 na 800, da bo tipalo fotoaparata občutljivejše na svetlobo.

Slikajte z načinom neprekinjenega fotografiranja

Športni dogodki, kot je mestno deskanje po reki, se odvijajo hitro, zato zagotovite, da jim bo fotoaparat lahko sledil. Uporabite način neprekinjenega fotografiranja in ustvarite več posnetkov, da boste imeli najboljšo možnost za odlično sliko hitrega dogajanja. Ta način ima večina fotoaparatov in nekateri pametni telefoni.

Uporabite neprekinjeno ostrenje

Pri fotoaparatih DSLR je verjetno že privzeto nastavljeno standardno ostrenje. Tako lahko do polovice pritisnete gumb zaklopa, da zaklenete ostrenje, nato pa gumb pritisnete do konca, da posnamete fotografijo. Pri fotografiranju dogajanja ali povečavi preizkusite način neprekinjenega ostrenja ali ostrenja med premikanjem (pri Canonovih fotoaparatih se ta način imenuje tudi AI SERVO ali SERVO AF). V tem načinu fotoaparat s samodejnim ostrenjem sledi premikajočemu se predmetu, rezultat pa so ostre in podrobne fotografije dogajanja brez veliko truda.

Canonova pomoč za okvirjanje povečave

Pri povečevanju, še posebej pri zelo veliki goriščni razdalji, se lahko približate za toliko, da boste predmet izgubili. Za rešitev te težave je Canon razvil iznajdljivo tehnologijo.

Pomoč za okvirjanje povečave, ki je na voljo v izbranih Canonovih kompaktnih fotoaparatih z veliko povečavo, z zmanjšanjem povečave pomaga ohraniti predmet v okviru, ko ta doseže rob okvirja. Ko predmete postavite na sredino posnetka, se povečava spet poveča. S tem imate na voljo celotno zmogljivost povečave brez izgube pogleda ali predmeta.