Macro Photography

Objektivi za makro fotografijo

Izkoristite vse prednosti makro fotografije

Z makro objektivi lahko od blizu fotografirate zelo majhne predmete in razkrijete podrobnosti, ki jih ni mogoče videti s prostim očesom. Uporabljajo jih fotografi za slike žuželk in rož ter tudi studijski fotografi tihožitij.


Makro objektive uporabljajo fotografi divjih živali in narave za fotografiranje žuželk in rož. Z vrhunsko kakovostjo slike in največjo odprtostjo zaslonke pa so makro objektivi tudi odlična rešitev za fotografiranje portretov. Pri izbiri najustreznejšega objektiva za svoje potrebe morate upoštevati subjekt, ki ga fotografirate, in kakšen končni izdelek želite.

Macro Photography

Zajemite več podrobnosti

Če se želite približati subjektu in zajeti več podrobnosti, boste to zagotovo dosegli z makro objektivom, saj omogoča fotografiranje neverjetno podrobnih posnetkov od blizu. Makro objektivi imajo edinstveno prednost: omogočajo tolikšno povečanje subjekta, da je predmet v tipalu fotoaparata prikazan v naravni velikosti.

Raspberry Photography

Približajte se, vendar z razdalje

Ko želite zajeti posnetek nemirne živali ali žuželke od blizu in ujeti najmanjše podrobnosti, subjekta pri tem ne smete zmotiti. Z objektivom z daljšo goriščno razdaljo, kot je objektiv Canon EF 100 mm f/2.8L Macro IS USM, lahko ohranjate dovolj veliko razdaljo od subjekta, da ga ne zmotite oziroma ne vplivate na svetlobo, ki ga obdaja.

Green Insect Photography

Podrobnosti v naravni velikosti

Edinstvena značilnost tega makro objektiva je zmožnost povečanja predmeta na naravno velikost. To določa razmerje povečave objektiva med fizično velikostjo slike na tipalu fotoaparata in fizično velikostjo predmeta, ki ga fotografirate. Razmerje 1 : 1 denimo pomeni, da je predmet, ki ga fotografirate, na tipalu fotoaparata prikazan v naravni velikosti. Posebni makro objektivi, kot je objektiv Canon MP-E 65 mm f/2.8 1-5x Macro, omogočajo razmerje povečave do 1 : 5, kar pomeni, da je subjekt na tipalu 5-krat večji kot v resnici.

Life-Sized Detail Photography

Kako lahko fotoaparat vpliva na izbiro objektiva

Canonovi objektivi EF-S so zasnovani posebej za fotoaparate s tipalom APS-C, kot je model EOS 760D, in niso združljivi z modeli s tipali polne velikosti, kot so fotoaparati serije EOS 5D.

Objektive EF lahko uporabljate s katerim koli fotoaparatom EOS. Če pa objektiv EF uporabite na fotoaparatu EOS vrste APS-C, dobite enak zorni kot kot pri objektivu z goriščno razdaljo, ki je 1,6-krat daljša kot na fotoaparatu s tipalom polne velikosti. Če na primer objektiv EF 100 mm f/2.8L- Macro IS USM uporabite na fotoaparatu EOS 760D, dobite zorni kot, ki ustreza objektivu 160 mm na fotoaparatu s tipalom polne velikosti. Spodnja primerjava prikazuje resnični učinek tega pojava pri makro fotografiranju.

Bee Macro Photography
Macro Photography

Vpliv goriščne razdalje na delovno razdaljo

Pri goriščni razdalji za makro fotografiranje ne gre vedno za približanje subjektu. Večja goriščna razdalja (tj. višja številka) omogoča, da ohranite isto razmerje povečave, tudi ko ste bolj oddaljeni. Pri uporabi objektiva 180 mm lahko denimo zajamete metulje z dovolj velike razdalje, da ne zmotite subjekta, in pri tem ohranite makro povečavo.

S povečanjem goriščne razdalje se poveča tudi delovna razdalja, zato lahko ohranite isto razmerje povečave. Delovna razdalja je razdalja od subjekta do zaklopa.

Shema na desni prikazuje razdaljo od konca objektiva do subjekta.

How focal length affects working distance

Kako goriščna razdalja spreminja perspektivo

Pri makro fotografiranju je pomembno, da izberemo ustrezno goriščno razdaljo, saj lahko tudi najmanjše spremembe vplivajo na posnetek. S povečanjem goriščne razdalje je videti, kot da se ozadje in ospredje približujeta, da lahko spreminjate videz posnetka.

Flower 180Mm Photography

180 mm

Flower 100Mm Photography

100 mm

Flower 50Mm Photography

50 mm

Izbira pravega objektiva

Nato morate začeti razmišljati o vseh pomembnih vidikih posnetka.

  • Ali želite zajeti posnetek nemirne živali ali žuželke od blizu? Potem potrebujete objektiv z daljšo goriščno razdaljo, kot je objektiv EF 100 mm f/2.8L Macro IS USM, ki omogoča daljšo delovno razdaljo.
  • Ali morate pri delu povečati subjekte, da so večji od naravne velikosti? Potem je objektiv Canon MP-E 65 mm f/2.8 1-5x Macro z razmerjem povečave do 1 : 5 prava izbira za vas.

Flower Macro Photography

Z makro objektivom dosegajte najboljše rezultate

Odpravljanje tresenja fotoaparata

Daljše goriščne razdalje pri makro objektivih lahko povzročijo več tresljajev fotoaparata, kar otežuje zajem jasnih in ostrih slik. Stabilizator slike v objektivu odpravlja večino tresljajev fotoaparata pri fotografiranju brez stativa. Če izberete objektiv brez stabilizatorja slike, lahko fotoaparat in objektiv stabilizirate s stativom, vendar je zaradi tega premikanje fotoaparata in objektiva nekoliko oteženo.

Chameleon Photography

Osvetlitev subjekta

Z ustrezno osvetlitvijo lahko uporabljate višjo hitrost zaklopa in zajemate jasne posnetke premikajočih se predmetov. Canonovi bliskavici Macro Ring Lite MR-14EX Il in Twin Lite MT-24EX zagotavljata poseben sistem osvetlitve, s katerim se svetloba enakomerno porazdeli po subjektu. Objektiv EF-M 28 mm f/3.5 Macro IS STM je opremljen z dvema vgrajenima diodama LED z možnostjo upravljanja (Macro Lite) za večjo stopnjo osvetlitve in preprečevanje pojava senc.

Butterfly Photography

Izjemne makro fotografije

Z večino makro objektivov lahko dosežete razmerje povečave 1 : 1. Subjektu pa se lahko enostavno približate in dosežete razmerje 1 : 2 (torej da je subjekt na tipalu fotoaparata videti dvakrat večji) tudi z uporabo podaljševalnih obročkov. Če se želite subjektu čim bolj približati, lahko z objektivom MP-E 65 mm f/2.8 1-5x Macro Photo dosežete razmerje 1 : 5, kar je dovolj za prikaz zračnih mehurčkov v vodnih kapljicah.

Extreme Macro Photography

Izbira strokovnjakov za makro fotografijo

Objektiv EF 100 mm f/2.8 Macro IS USM

Profesionalni makro objektiv USM s hibridnim stabilizatorjem slike se ponaša z izjemno kakovostjo slike in izdelave.

Ogled podrobnosti

EF 100mm IS USM MACRO FRT WITHOUT CAP MATCH

Morda vam bo všeč tudi ...