Eddie Keogh – EOS-1D X Mark II

eddie_keogh.jpg

Spoznajte akcijske junake

Eddie Keogh

Ogled videoposnetka

"Takoj bi ga preskusil. Tako zelo dober je."

Eddie Keogh je izjemen športni fotograf, zunanji sodelavec, ki redno fotografira za agencijo Reuters. Je tudi član Canonovega programa ambasadorjev s poglobljenim poznavanjem sistema EOS in eden prvih, ki je preizkusil fotoaparat EOS-1D X Mark II. Z nami je delil svoje mnenje o šibki svetlobi in prednostih hitrosti ...

Eddie Keogh

Eddie je fotoaparat EOS-1D X Mark II preizkusil na legendarnem londonskem velodromu Lee Valley Velo Park, ki je bil zgrajen za olimpijske igre v Londonu in je bil prizorišče zmag britanskih ekip, katerih glavna junaka leta 2012 sta bila Chris Hoy in Victoria Pendleton. Ker je Eddie leta 2012 na tem mestu že uporabil svoj prvotni fotoaparat EOS-1D X, je bila to primerna lokacija za testiranje njegove zamenjave. Kako je vse potekalo? Eddie povzame zgodbo ...

"Od trenutka, ko sem ga dobil v roke, sem vedel, da je dober," je pripomnil. "Njegovo upravljanje je vzbujalo zaupanje. Še nikoli nisem imel tako dobrega občutka. Vsakič, ko Canon predstavi nov fotoaparat, se vprašam, kako je lahko boljši od prejšnjega? Vendar ta res premakne igro v višjo prestavo."

"Nameraval sem oditi na velodrom in fotografirati dvoransko kolesarjenje," pove Eddie. "Ker sem na tej lokaciji že fotografiral svetovno prvenstvo in paraolimpijske igre, sem prostor poznal. In kje bi dobil boljšo lokacijo za testiranje fotoaparata? Ker je bila osvetlitev zahtevna, je bil to pravi preskus za fotoaparat in fotografiranje hitro premikajočih se predmetov v dvorani pri šibki osvetlitvi in z visoko hitrostjo zaslonke. Želel sem spoznati skrajne zmogljivosti fotoaparata. S tipalom, ki ponuja izjemne možnosti ISO, sem ugotovil, da s fotografiranjem v načinu ISO 3200 dosežem enako kakovost slike kot s fotografiranjem v načinu ISO 1600 fotoaparata EOS-1D X."

Eddie Keogh

"S fotoaparatom sem bil zelo zadovoljen," je dejal. "Najbolj mi je bila všeč povezava med tem in mojim prejšnjim fotoaparatom EOS-1D X. Če bi mi ga dali zdaj, bi lahko jutri brez težav opravil fotografiranje."

Eddie je bil zlasti navdušen nad napredkom v hitrosti in sledenju samodejnega ostrenja. "Sledenje ostrenja sem imel priložnost preizkusiti, ko sem sledil kolesarjem, ki so vozili proti meni, tako da je fotografija zajemala kolesarje po celotni dolžini, ko so se peljali mimo mene, pa do samo zgornjega dela teles," se spominja. "Vsi od 14 posnetkov na sekundo so bili ostri. In to vsakič. Ogledal sem si posnetke na hrbtni strani fotoaparata in vsi so bili izostreni. Noben posnetek ni bil slab. Nima smisla imeti fotoaparata s hitrostjo 14 posnetkov na sekundo [s samodejnim ostrenjem/samodejno osvetlitvijo] če deset od teh posnetkov ni izostrenih ..."

In nadaljuje: "Tudi nekoliko hitreje se osredotoči na predmet. Govorimo o nanosekundah, vendar če smo pošteni, lahko nanosekunda predstavlja razliko med žogo na koncu stopala ali 15 cm stran. To je dejansko 1/1000 sekunde; to je meja, ki si jo prizadevamo doseči. Zato predstavlja EOS-1D X Mark II velik korak naprej. Ima odličen medpomnilnik in dvojni procesor DIGIC 6+, ki zagotavlja izjemno obdelavo vseh teh podatkov."

"Če je kakšen del opreme boljši, hitrejši in priročnejši za uporabo, je moje delo enostavnejše," se zasmeji. "Spomnim se časov uporabe pomnilniške kartice CompactFlash s 64 Mb in zelo počasnim zapisovanjem. Če bi za zaporedje 14 posnetkov na sekundo uporabil to kartico, bi čakal ves dan! Zato je kartica CFast resnično velik plus. Fotoaparat EOS-1D X Mark II ima na voljo medpomnilnik za 170 datotek RAW, kar je neverjetno. Zadnja stvar, ki si jo kot fotograf želiš, je zamuditi posnetek (ne po lastni krivdi) zaradi polnega medpomnilnika ali počasnega procesorja. Fotoaparat mora zagotavljati izvrstne rezultate in EOS-1D X Mark II je s svojimi izjemno hitrimi procesorji in velikim medpomnilnikom zagotovo zelo dobrodošel."

Prednost jasne in ostre fotografije

Ko je prišel čas za pregledovanje slik, si je Eddie fotografije ogledal kar na hrbtni strani fotoaparata. "Zaslon na hrbtni strani z ločljivostjo 1,6 milijona slikovnih pik je odličen," je dejal. "To je ključna izboljšava v primerjavi s fotoaparatom EOS-1D X. Ker zadnje čase veliko več uporabljam hrbtni del fotoaparata, vidim veliko prednost v tem, da si lahko ogledam ostro sliko. Zelo pogosto sem na tekmah, kjer moram ostrino slike hitro preveriti. In novi zaslon mi to omogoča."

"Poleg tega ima EOS-1D X Mark II tudi novo in zelo koristno funkcijo," pove Eddie. "To je funkcija obrezovanja in pošiljanja. To je odlična funkcija za fotografe, ki se ukvarjamo s športno fotografijo. Izberete lahko posneto sliko in jo obrežete kar v fotoaparatu. Sliko nato shranite v obliki JPEG. Pri športnem fotografiranju je 95 odstotkov slik obrezanih. Redko je športna fotografija poslana stranki brez obrezovanja, zato je ta funkcija zelo dobrodošla in prihrani ogromno časa."

In nadaljuje: "Včasih smo fotografi občutljivi na to, kako so naše slike uporabljene potem, ko niso več v naših rokah. Z obrezovanjem lahko učinek slike povečamo ali zmanjšamo. Zato je možnost, da fotograf sliko pred pošiljanjem obreže v fotoaparatu, zelo dobrodošla."

Prav tako je dodatno vgrajen GPS, ki je prvič predstavljen na fotoaparatu serije EOS-1D DSLR. Eddie pojasni: "To je resnično zelo pomembno. V primeru, da veliko fotografov pošilja zaporedje slik doseženega gola, ste z uporabo fotoaparata EOS-1D X Mark II lahko prepričani, da čas akcije natančno sovpada s časom zajetja posnetka. Zato ni nobenega dvoma o veljavnosti ali natančnosti slike. Prav tako ni potrebna ročna prilagoditev ure na fotoaparatu. Če uporabljam EOS-1D X Mark II, sem prepričan, da je to, kar se je zgodilo na igrišču, in to, kar sem posnel skozi objektiv, ena in ista stvar."

Premikajoči se predmeti

Eddie je pri delu na velodromu uporabil pet najljubših objektivov: EF 11–24 mm f/4L USM, EF 14 mm f/2,8L II USM, EF 24–70 mm f/2,8L II USM, EF 70–200 mm f/2,8L IS II USM in EF 400 f/2,8L IS II USM. "EOS-1D X Mark II je odlično deloval z vsemi," je potrdil. "Ostrenje je bilo hitro in natančno, veliko boljše kot pri fotoaparatu EOS-1D X. Dodatna funkcija filmov ločljivost 4K je pomenila, da bi lahko – če dobil naročilo – snemal filme v načinu z ogledom v živo, rezultat pa bi bil tekoče ostrenje, ki ga omogočata upravljanje prek zaslona na dotik in samodejno ostrenje CMOS z dvojnimi slikovnimi pikami. Zadnje čase, ko se od fotografov večkrat zahteva, da posnamejo film, zlasti pri agenciji Reuters, kjer želimo strankam ponuditi še več, je ta funkcija odlična.

"Moje splošno mnenje glede fotoaparata EOS-1D X Mark II je, da lahko z njim posnamem več visokokakovostnih fotografij in jih zaradi novega brezžičnega oddajnika hitreje pošljem," povzame Eddie. "Menim, da predstavlja fotoaparat velik korak naprej od prvotnega fotoaparata EOS-1D X in, če upoštevam odlično funkcijo obrezovanja in pošiljanja, je resnično zasnovan za fotografe, kot sem jaz. Kje ga lahko naročim?"

Več o fotografu

Ogled celotnega profila