Eddie Keogh – EOS-1D X Mark II

eddie_keogh.jpg

Spoznajte akcijske junake

Frits van Eldik

Ogled videoposnetka

"Ta fotoaparat je idealen za moje delo ..."

Fotograf avtomobilističnih športov Frits van Eldik je med najboljšimi na svetu pri fotografiranju hitrih predmetov. Zaradi edinstvenega sloga, ki ga je brusil vrsto let, mora biti njegov fotoaparat enako hiter kot on. Kako se torej EOS-1D X Mark II obnese v njegovih rokah? Zaupal nam je svoje misli o hitrosti ostrenja fotoaparata in zajemanju vsakega trenutka ...

Frits van Eldik

"Izjemno je!" je navdušen Frits. Izkušenega fotografa je težko navdušiti, vendar danes kar sije od veselja. Ravno se je vrnil s snemanja na zasebnem dirkališču Ascari pri španskem mestu Malaga, kjer je s fotoaparatom EOS-1D X Mark II posnel nekaj izjemno hitrih vozil.

"Hitrost je ključna pri tem fotoaparatu, tako pri hitrosti sličic kot pri samodejnem ostrenju. Izjemen je," nam zaupa. "Kakovost slike je neverjetna. Tudi pri snemanju predmeta pred soncem so senčni deli neverjetno podrobni. Kakovost datoteke je neverjetna, vrhunsko tipalo z 20,2 milijona slikovnih pik in visokim dinamičnim obsegom pa je resnično osupljivo."

Pri Fritsovem poslu je najpomembnejša hitrost, zato ga je fotoaparat EOS-1D X Mark II navdušil predvsem z neverjetno hitro ostrino, ki ji ni kos niti najhitrejši ferrari. Pri polnih zaporednih posnetkih s 14 popolno osvetljenimi in kot britev ostrimi fotografijami, posnetimi vsako sekundo, ne preseneča, da je Nizozemec navdušen nad Canonovim neverjetnim dosežkom.

"Pri preizkušanju fotoaparata za to nalogo sem videl, da so vse fotografije iz zaporednih posnetkov popolnoma ostre," priznava. "To je bilo res neverjetno. Občutek, ko fotoaparat posname tako hitro zaporedje posnetkov, je neverjeten! In ko začneš fotografirati, hitro spoznaš, da so vse fotografije ostre ter da samodejno ostrenje opravlja svoje delo in izostri premikajoči se subjekt, tako da se lahko osredotočiš na kompozicijo. Resnično se lahko na fotoaparat veliko bolj zanesete kot v preteklosti; veste, da lahko stori natanko to, za kar je bil zasnovan."

Faster workflow, sharper screen

Hitrejši potek dela in ostrejši zaslon

Pri tako izjemni hitrosti zaporednih posnetkov je lahko Frits računal na to, da bo fotoaparat odlično deloval pri fotografiranju in sestavljanju kompozicij z ogledom v živo. Z dodatkom brezžičnega adapterja WFT-E8 pa je to še izboljšal. "Uporabil sem ga tudi za proženje na daljavo s tabličnim računalnikom, ko sem imel fotoaparat nameščen na nosilcu na avtomobilu," je pojasnil. "V trenutku imate v tabličnem računalniku sliko ustrezne velikosti, tako da lahko enostavno preverite ostrino in kompozicijo."

Frits je pri fotoaparatu EOS-1D X Mark II takoj opazil izboljšan zaslon, ki je veliko boljši kot pri modelu EOS-1D X, saj ima kar 1,62 milijona slikovnih pik. Kot pravi Frits: "Zdaj lahko resnično natančno in enostavno preveriš ostrino na hrbtni strani fotoaparata, kar neverjetno izboljša potek dela, saj mi ni treba čakati, da bi ostrino slike preveril pozneje v prenosnem računalniku. To lahko storim med samim fotografiranjem, in ta majhna izboljšava mi izjemno olajša delo."

Čisti užitek pri šibki svetlobi

Ker je Frits dobro vajen fotografiranja pri najrazličnejši svetlobi, je bilo pomembno poustvariti njegov tipičen delovnik na dirkališču Ascari, ker je pomenilo, da je bilo treba začeti rano ...

"Zgodaj zjutraj sem čakal, da vzide sonce in bom začel fotografirati pri ISO 16.000, ko je na avtomobile posijalo sonce. To je pogosto moja najljubša svetloba in me spominja na enega mojih najljubših 24-urnih avtomobilističnih dogodkov, Le Mans, ob jutranjem svitu. Ogled fotografij me je razveselil že pred zajtrkom!" se je zasmejal.

"Spominjam se podobne izkušnje pri prvem preizkusu fotoaparata EOS-1D X pred nekaj leti, vendar nisem nikoli uporabil tako visoke nastavitve ISO. Z novim tipalom to lahko storim, ne da bi me skrbelo glede kakovosti slik. Večji razpon in zmogljivejši ISO odpirata povsem nove ustvarjalne možnosti, še posebej, ko fotografiram ves čas."

"Fotoaparat mi je bil zelo domač," je zatrdil. "Menijski sistem je enak kot pri modelu EOS-1D X in enostavno sem ga uporabljal z vsemi objektivi. Pri fotografiranju sem uporabil vso opremo, ki sem jo imel, od EF 14 mm na nosilcu pa vse do EF 400 mm, celo EF 200–400 mm s povečavo z vgrajenim nastavkom 1,4x. Pri vseh objektivih je vse potekalo brezhibno."

"Kar me pripelje do naslednjih dveh prednosti," je nadaljeval Frits. "Zmožnost 61 točk samodejnega ostrenja pri f/8 in nenehno vklopljene rdeče osvetljene točke ostrenja. Obe izboljšavi sta zelo koristni za fotografe, kot sem jaz. Delam z veliko dolgimi objektivi, poleg tega pogosto uporabljam nastavke, zato mi bo zmožnost samodejnega ostrenja z njimi nadvse v pomoč. Pri šibki svetlobi pa je z rdečimi točkami ostrenja veliko laže videti območja samodejnega ostrenja."

Odlično ostrenje med premikanjem

"Ko smo že pri samodejnem ostrenju, moram omeniti tudi, da je veliko boljše tudi ostrenje med premikanjem," je potrdil. "Ko se je avtomobil naglo približeval, ga je bilo običajno težko ohraniti izostrenega, ko zapeljal predme in se nato oddaljil. S tem fotoaparatom in z njegovimi razširjenimi točkami samodejnega ostrenja to ne predstavlja nobene težave. Ko subjekt izostrite, ostane izostren."

"Ta fotoaparat lahko nastavim natančno tako, kot želim. S študijskimi nastavitvami v meniju sem lahko rahlo prilagodil občutljivost ostrenja med premikanjem. Nastavil sem ga, kot mi je všeč, in delovalo je povsem brezhibno. Fotoaparat je popolnoma prilagodljiv. Poenostavi mi delo, kar je odlično!"

"Čim sem začel snemati s tem fotoaparatom, sem vedel, da ga želim obdržati. EOS-1D X Mark II je zasnovan za moj način dela. Serijo fotoaparatov EOS-1 uporabljam že vse od začetka svoje kariere, od analognega EOS-1V pa do najnovejšega. Uporabil sem vse, in ta je daleč najboljši."

"Canonovi inženirji so zares prisluhnili strokovnjakom," je zaključil Frits. "Bil sem navdušen, ko sem ugotovil, da so me poslušali, ko sem jim povedal, kaj si želim od fotoaparata. Čim s Canonom začnete pogovor o nečem, že razvije rešitev, in jo še nadgradi! Všeč mi je njegova nenehna želja po uspehu – in presegu pričakovanj. Enaka je mojim prizadevanjem."

Več o fotografu

Ogled celotnega profila