The EOS 5D Mark IV captures a wedding in low light

Jeff Ascough

Poroka v nebesih

Jeff Ascough
Jeff Ascough

Ambasador


Zelo priznan poročni fotograf in Canonov ambasador Jeff Ascough in njegova soproga ter poklicna partnerka Sarah razkrivata, kako je kombinacija velikih tehnoloških novosti pri fotoaparatu EOS 5D Mark IV spremenila njun pristop do poročne fotografije na nov in vznemirljivejši način.

Jeff in Sarah Ascough imata ostro oko za podrobnosti. Fotografski par iz Združenega kraljestva, dobitnik številnih nagrad, si je s svojimi izjemno lepimi fotografijami, polnimi podrobnosti in ujetimi s pravim reporterskim očesom, pridobil zavidanja vreden ugled po vsem svetu.

Ko se jima je nedavno ponudila priložnost, da preizkusita fotoaparat 5D Mark IV v predproizvodni fazi na poroki v Romuniji, sta bila bolj od vseh navdušena nad tem, da primerjata, koliko boljše bodo digitalne datoteke zaradi novega tipala Megapixel CMOS s 30,4 milijona slikovnih pik. Bodo dovolj dobre, da ju bodo odvrnile od njunih nepogrešljivih pripomočkov 5D Mark III in 6D? Trajalo je kakšno minuto, da sta spoznala, da so pravila za datoteke RAW resnično napisana na novo ...

"Datoteke so bile neverjetne," priznava Jeff. "Ko sem prvič videl posnetke na zaslonu, je Sarah mislila, da sem jih že obdeloval. Datoteke JPEG so bile skoraj popolne. Dejansko sem se začel spraševati, zakaj sem sploh fotografiral v obliki zapisa RAW, saj so bile datoteke JPEG tako kakovostne. Toni kože so bili sijajni, prehodi od močno svetlih do izjemno svetlih delov so bili precej bolj mehki, zato sem lahko zmanjšal podrobnosti na zasenčenih območjih, preden bi se pojavile težave s šumom. Dinamični razpon je bil znatno boljši."


Svetlobni izzivi

Jeff je fotoaparat uporabil v zelo zahtevnih in visokokontrastnih svetlobnih pogojih na tej poroki na prostem. Ker je bilo zunaj 38 stopinj, je bila to prava preizkušnja celo za najizkušenejšega fotografa, kaj šele za opremo.

"Svetlobni pogoji so bili resnično težki!" se spominja. "S Sarah sva snemala na soncu skoraj ves dan. Med obredom je bilo ogromno bleščanja, zato so kontrasti dejansko preslabi. Takrat me je prešinilo, da fotoaparat EOS 5D Mark IV, zlasti z novim objektivom EF 24-105 mm f/4L IS II USM, izvrstno rešuje težave z bleščanjem. Takoj sem si pridobil samozavest."

Tudi Sarah je delovanje fotoaparata takoj navdušilo. "Nisem ravno tehnično podkovana," prizna, "zato potrebujem fotoaparat, ki mi da, kar hočem, v trenutku, ko to potrebujem. Jeff namesti fotoaparate za najin slog snemanja, zaradi česar imam na voljo ves čas, ki ga potrebujem, da ujamem te posebne trenutke.

"Zlasti v šibki svetlobi sem opazila velike razlike v ostrenju. Medtem ko bi imel model 6D pri iskanju ostre slike nekaj težav, je fotoaparat 5D Mark IV sliko takoj izostril, ki je ostala izostrena, tudi ko so se gostje premikali. Zame je to fantastična pridobitev.

"Fotoaparat EOS 5D Mark IV se mi je takoj zazdel prijazen do uporabnika in razveselilo me je, da sploh ni okoren ali težak. Čeprav sem pri delu navajena na fotoaparat EOS 6D, sem hitro ugotovila, da bom čim prej prešla na ta nov model."

Tako kot je Sarah navdušil fotoaparat, je Jeffa navdušil objektiv. Za poročnega fotografa je bilo ujemanje popolno. "Objektiv sam po sebi je fantastična naprava," navdušeno pove. "Glede na prejšnjo različico je napredek izjemen, razlika je neverjetna."

Nadaljuje: "Eden od trenutnih trendov v poročni fotografiji je, da se od nas zahteva, da snemamo dlje in naredimo več posnetkov, zato poskušamo zmanjšati količino opreme samo na nujno. Objektivi s povečavo so sicer super, vendar je ena od težav, da ob koncu dneva ne morete več kaj dosti storiti z zmožnostmi ISO, tako da morate okoli nositi hitrejše prvovrstne objektive samo za ta čas. Zaradi večje zmogljivosti ISO fotoaparata 5D Mark IV imate na voljo eno nastavitev zaslonke več, kar je ključna prednost pri snemanju z objektivom f/4. En tak objektiv je dovolj za ves dan, razen če hočete učinke majhne globine polja. Osebno čutim, da sem zdaj v taki fazi, ko delo lahko opravim samo s tem fotoaparatom in objektivom. Omogoča mi, da se bolj osredotočim na to, kar delam, ne da bi mi bilo treba menjati objektiv ves čas, in popolnoma mu zaupam, da mi bo to vedno znova omogočal. Stabilizacija je bila prav tako izjemna in tudi ostrina je bila na čisto drugi ravni."

"Glede na prejšnjo različico je napredek izjemen, razlika je neverjetna."

Priložnosti za raziskovanje

Jeff je fotoaparat 5D Mark IV z modelom 5D Mark III lahko ustrezno primerjal samo tako, da je vse izklopil. "Vsi samodejni popravki – digitalni optimizator objektiva, skratka, vse – so bili izklopljeni, da sem ju lahko nepristransko primerjal. Ta fotoaparat nedvomno predstavlja zelo pomemben korak naprej v vseh vidikih. Je lažji, zaradi česar je zelo privlačen kot pripomoček, ki bi ga uporabljali ves dan, pri snemanju z dvojno kartico pa me omejitve medpomnilnika nikoli ne ovirajo. Poleg tega je fotoaparat hiter in odziven, res idealen spremljevalec."

Novo pri modelu EOS 5D Mark IV je povezava Wi-Fi, funkcija, po kateri je bilo precej povpraševanja in ki je Jeffa zelo zanimala. "Wi-Fi je zanimiva nadgradnja za poročnega fotografa," razmišlja. "Veliko se govori o spletnih platformah za poročne fotografe, na katerih lahko fotografije s poročnega dne stranki pokažejo neposredno s fotoaparata. Za zdaj je vse skupaj še v povojih, ampak tehnologija je tu, na voljo v fotoaparatu 5D Mark IV, da se na zahtevo stranke omogoči tak potek dela."

Odlično ostrenje med premikanjem

Poleg odlične kakovosti datotek je za Jeffa drugi najpomembnejši dejavnik na poroki hitra izostritev. "Večino časa uporabljam osrednjo izostritev in pri tem je model 5D Mark IV vidno hitrejši v primerjavi z modelom III. Med poroko je nekaj korakov stran proti meni hodilo dekle v šibki svetlobi in v zaporedju štirih ali petih posnetkov, vsi pa so bili ostri, saj sem sledil izostritvi. Tega s starim fotoaparatom ne bi mogel tako uspešno narediti. To je bilo pravo odkritje."

Poleg prednosti glede izostritve je Jeff opazil tudi, kako enostavni sta namestitev in uporaba modela 5D Mark IV v primerjavi z modelom Mark III, ki ga ima sam. "Nastavitve menija so zelo intuitivne in zelo enostavne za uporabo, saj temeljijo na prejšnjem modelu. Fotoaparat lahko namestim natanko tako, kot želim, brez kakršnih koli težav."

"Zdaj ko sem ga preizkusil, vrnitev na stari fotoaparat EOS 5D Mark III ne bo lahka."

"Zdaj ko sem ga preizkusil, vrnitev na stari fotoaparat EOS 5D Mark III ne bo lahka," prizna. "Ko se je ta fotoaparat pred petimi leti pojavil, sem pomislil, da bi ga lahko uporabljal do konca svoje poklicne poti. Nato pa ga izboljšajo s tem novim modelom! Napredek je tako velik, da se tega sploh ne morete zavedati, dokler ga ne začnete uporabljati. In ko to storite, ga sploh nočete odložiti iz rok!"

"Fotoaparat EOS 5D Mark IV je pripomoček, o katerem med uporabo sploh ne razmišljate. In to je zame najboljša vrsta fotoaparata."

Ambasadorji in zgodbe

Canonov ambasador Lorenzio Agius uporablja fotoaparat EOS 5D Mark IV

Navdih

Odkrijte, kako se fotoaparat EOS 5D Mark IV izkaže v rokah profesionalnih fotografov

Raziščite več