Model poses next to flowers

Lorenzo Agius

Razlika je v dinamičnosti

Lorenzo Agius
Lorenzo Agius

Ambasador


Fotoaparat EOS 5D Mark IV se je že izkazal pri številnih stvareh, v rokah portretnega fotografa Lorenza Agiusa pa je s svojo kombinacijo hitrosti, kakovosti in prilagodljivosti, s katerimi omogoča resnično nove načine dela, delovanje povzdignil na novo raven.

Lorenzo Agius je zelo zaposlen, saj se ukvarja z modno in portretno fotografijo za znane stranke. Ko se je ponudila priložnost, da preizkusi enega od čisto prvih fotoaparatov EOS 5D Mark IV v predproizvodni fazi, si je brez oklevanja vzel čas.

Med dolgim vikendom je opravil dve snemanji, eno v svojem studiu in drugo na prostem, pri čemer je preizkusil skoraj vse nove funkcije fotoaparata. Je bil navdušen? "Fotoaparat se mi zdi tako rekoč brez napak," je dejal in dodal, da je mešanica hitrosti in kakovosti idealna. "Fotografiram lahko precej hitreje kot s fotoaparatom EOS 5DS in to je velika prednost. Pri modni in portretni fotografiji moram včasih narediti več posnetkov na sekundo, da ujamem pravi trenutek."

Fotoaparat EOS 5D Mark IV zajame sličice v obliki zapisa RAW z ločljivostjo 30 milijonov slikovnih pik, pri čemer je najvišja hitrost 7 sličic na sekundo, tako količino podatkov pa lahko obdela zahvaljujoč razvoju procesorja DIGIC 6+, ki prav tako prispeva h kakovosti slike. "Med snemanjem na prostem sem takoj opazil, da so bile slike bolj dinamičnega razpona. Če se svetloba nenadoma spremeni ali se portretiranec rahlo premakne s svetlobe, vem, da to svetlost lahko poustvarim pri naknadni obdelavi, ne da bi mi bilo treba žrtvovati kakovost slike.

"To je nekaj, kar vidimo zdaj med retuširanjem slik s snemanja in njihovim natančnim opazovanjem. Pogosto se znajdem v nepredvidljivih razmerah na snemanju na prostem, in če ravno tista sličica z najboljšim izrazom portretiranca nima najboljše svetlobe, moram znati to popraviti. Možnost razpona je ključna pri mojem delu in ta fotoaparat ima razpon, ki ga potrebujem."

Ta prilagodljivost in sposobnost "premagati" nepričakovane razmere sta na voljo tudi v drugih specifikacijah fotoaparata EOS 5D Mark IV. "Vedno sem menil, da je fotoaparat EOS 5D Mark III dokaj dober pri obdelavi slik z visoko občutljivostjo ISO. Z njegovo uporabo sem bil zadovoljen pri občutljivosti ISO razpona 1500–1800. Kar zadeva te vrednosti, pa je fotoaparat EOS 5D Mark IV občutno boljši, zato sem prepričan, da bi ga lahko še bolj izkoristil. To mi omogoča, da uporabim katero koli zaslonko in kateri koli zaklop v vseh razmerah," je dejal.

"Moram omeniti še obliko zapisa RAW z dvojnimi slikovnimi pikami. Izjemno!" je navdušen. "Rad delam s širokimi zaslonkami za majhno globino polja. Če pa uporabljam objektive, kot je EF 85mm f/1.2L II USM, pri širokih nastavitvah, območje napak ni veliko. Zelo me moti, če sem ob sicer odličen posnetek zato, ker eno oko ni izostreno ali ker se je portretiranec rahlo premaknil, tik preden sem ga fotografiral. Če posnamem datoteko RAW z dvojnimi slikovnimi pikami, lahko to točko ključne ostrine prilagodim po snemanju.

"Iskreno povedano, nisem prepričan, kako jim bo uspelo izboljšati ta fotoaparat. Vesel sem, da se s tem ne bom ukvarjal jaz.""

"Zdaj lahko rešim takšne posnetke, tako da vedno dobim najboljše trenutke s snemanja, ne glede na kakršne koli težave z ostrenjem, osvetlitvijo ali svetlobo. Pri tem fotoaparatu najbolj cenim to, da mi omogoča več in mi zagotavlja več priložnosti in več svobode. Več možnosti imam za želene posnetke in to mi veliko pomeni. Ko imaš s slavno osebo na voljo samo nekaj minut, resnično nočeš izgubiti nobene priložnosti. Canon mi je prihranil sramoto, ki jo povzročijo neizostreni ali slabo osvetljeni posnetki, in za to sem jim izjemno hvaležen!" je dejal.

Drugačen pogled na stvari

Tako kot nekateri novejši fotoaparati EOS tudi EOS 5D Mark IV lahko sledi osebam v načinu ogleda v živo, ki se premikajo po prizoru, pri čemer prilagaja ostrenje, da ostanejo izostrene. Medtem ko je ta način zelo koristen za snemanje videoposnetkov, je Lorenzo začel to tehnologijo uporabljati tudi za fotografiranje.

"Ko je fotoaparat na stojalu in v načinu ogleda v živo, lahko izostrim obraz portretiranca, tako da je vedno izostren. Nato lahko snemam, ne da bi gledal skozi iskalo ali celo bil ob fotoaparatu, zaradi česar lahko veliko boljše komuniciram z ljudmi, ki jih fotografiram," pojasni. "Fotoaparat odmislim in s portretiranci komuniciram na zelo osebni ravni.

Lorenzo je ob tem uporabljal oddaljeno upravljanje ogleda v živo na tabličnem računalniku, ki je bil povezan s fotoaparatom EOS 5D Mark IV prek omrežja Wi-Fi, pri čemer je uporabljal program Canon Camera Connect. To mu je omogočilo tudi upravljanje fotoaparata in snemanje slik na daljavo – izkušnja, ki jo primerja s snemanjem s fotoaparati velikega formata.

"Zdi se mi, kot da bi se vrnil v čas fotografov, kot je Richard Avedon: ni gledal skozi objektiv svojega fotoaparata 10x8, ko ga je uporabljal, saj ni mogel. Stal je poleg njega in se pogovarjal s portretirancem, kar sem počel tudi jaz med uporabo fotoaparata EOS 5D Mark IV. Bilo je super! Dobim ostre rezultate in boljše izraze; kot da bi imel poleg sebe sodelavca za ostrenje in osvetljevanje, dejansko pa fotografiram."

Lorenzo pravi, da ga ta način dela spominja na počasnejše in preudarnejše snemanje, ki je značilno za filmsko fotografijo. "Digitalno je včasih nekoliko samodejno: pritisneš gumb, in če ti ne uspe tokrat, ti bo naslednjič ali pozneje. Sčasoma boš dobil želeni posnetek, če boš naredil dovolj fotografij, vendar menim, da je to prelahko. Pri fotografiranju, pri katerem ne hitim in se lahko popolnoma posvetim svojemu portretirancu, sem bil precej uspešnejši. Čutil sem, da sem fotografiral bolj zavestno.

"Fotoaparat odmislim in s portretiranci komuniciram na zelo osebni ravni."

Lorenzo Agius photographs with EOS 5D Mark IV

Vseznalec?

Fotoaparat EOS 5D Mark IV je opisan kot "vsestranski" in Lorenzo temu pritrjuje, čeprav rad poudari, da se ta splošna všečnost ni dosegla s kompromisi. "Ne glede na vrsto fotografije, s katero se ukvarjate, menim, da ta fotoaparat ima nekaj, kar vam bo koristilo in vam omogočilo, da se lotite novih stvari," je dejal. "Če ste fotoreporter in delate pri šibki svetlobi, boste navdušeni nad visoko zmogljivostjo ISO. Če se ukvarjate s športno fotografijo ali fotografirate živali, sta vam na voljo fotografiranje s hitrostjo 7 sličic na sekundo in podoben sistem samodejnega ostrenja kot pri fotoaparatu EOS-1D X Mark II. Če ste portretni fotograf kot jaz, boste lahko počeli vse, kar si želite, z enim fotoaparatom."

"Ostrenje, hitrost in kakovost slike. Moji pomočniki in digitalni upravljavci, ki so videli fotoaparat, ko sem ga uporabljal, in datoteke, ko sem jih prenašal, so osupnili. Strmeli so z odprtimi usti." je dejal.

Lorenzo ima tudi dva fotoaparata EOS 5DS. "Verjetno ju bom uporabil, ko bom res potreboval dodatno ločljivost pri fotografijah za oglasne panoje ali podobno, vendar je fotoaparat EOS 5D Mark IV hitrejši, ima večji dinamični obseg ali boljše ostrenje, skratka, ima to prilagodljivost, o kateri smo govorili – oblika zapisa RAW z dvojnimi slikovnimi pikami in podobno. Mislim, da je to prvi fotoaparat, pri katerem nisem pomislil 'Super je, ampak nekaj manjka'."

"Pri tem enostavno nisem doživel nobenega razočaranja, celotna stvar je na drugi ravni. Če ste profesionalni ali pa ljubiteljski fotograf, boste dobili boljše posnetke in rešili tiste, ki jih prej niste mogli shraniti. Iskreno povedano, nisem prepričan, kako jim bo uspelo izboljšati ta fotoaparat. Vesel sem, da se s tem ne bo treba ukvarjati meni."

Ambasadorji in zgodbe

Canonov ambasador Lorenzio Agius uporablja fotoaparat EOS 5D Mark IV

Navdih

Odkrijte, kako se fotoaparat EOS 5D Mark IV izkaže v rokah profesionalnih fotografov

Raziščite več