Young gypsy child stands in a shaft of light

Paolo Pellegrin

Življenje pri šibki svetlobi

Paolo Pellegrin
Paolo Pellegrin

Ambasador


Priznani fotoreporter agencije Magnum in Canonov ambasador Paolo Pellegrin govori o svojih izkušnjah, ko je prvič uporabil nov fotoaparat EOS 5D Mark IV, in ga primerja s prejšnjimi fotoaparati DSLR serije EOS 5D.

Paolo Pellegrin pri fotografiranju svojih edinstvenih značilnih dokumentarnih fotografij zna zlesti pod kožo svojih subjektov, da razkrije najintimnejše trenutke. Njegov pristop zahteva ravno toliko taktike in diplomacije kot spretnosti s fotoaparatom. Pravzaprav je Paolova sposobnost izgradnje odnosov s subjekti ključnega pomena, da mu zaupajo in ga spustijo v svoja življenja.

Na eni izmed njegovih najnovejših podvigov je Paolo uporabil predproizvodni model fotoaparata EOS 5D Mark IV v Rimu v Italiji, kjer je spremljal družino Romov, ki živi v mestu, ter dokumentiral njihovo vsakdanje življenje in kulturo. Ta projekt je odličen primer tega, zakaj ima Paolo tako dolg in produktiven odnos s fotoaparati serije EOS 5D – njihova kombinacija kakovosti slike polne velikosti, odzivno delovanje in prenosljivost mu omogočajo, da lahko zajame vse, od portretov na ulici do pokrajin s šibko svetlobo.

Ko smo se s Paolom pogovarjali o njegovih izkušnjah z novim fotoaparatom, je že dokumentiral dogodke v Iraku, v mestih, kot sta Ramadi in Fallujah. Po zelo slabi telefonski povezavi nam je zaupal svoje prve vtise ...


"Fotoaparate EOS 5D uporabljam že od samega začetka in videl sem razvoj in napredek fotoaparatov skozi leta," pravi Paolo. "Čeprav sem imel fotoaparat EOS 5D Mark IV le nekaj dni v Rimu, je name naredil velik vtis, zlasti ob uporabi pri šibki svetlobi."

Številne fotografije, ki jih je Paolo posnel v Rimu, so bile posnete v temi, kar je le eden od razlogov, zakaj so mu ljubši prvovrstni objektivi namesto objektivov s povečavo. "Ena od stvari, ki sem jih opazil v trenutku, je bila odzivnost samodejnega ostrenja ob fotografiranju na temnih lokacijah, in to je zame izjemno pomembno," je nadaljeval. "Poleg tega je boljša tudi kakovost slike pri teh pogojih. Ko sem si ogledoval datoteke RAW, me je kot prvo navdušilo to, da je na fotografijah manj šumov kot kdajkoli prej in veliko podrobnosti v sencah."

Fotografiranje na poti poudarja tudi pomembnost kakovosti zaslona LCD. Fotoaparat EOS 5D Mark IV s 3,2-palčnim zaslonom na dotik visoke ločljivosti prikazuje kakovost Paolovih posnetih datotek z neverjetnimi podrobnostmi, kar mu omogoča pregled in urejanje posnetkov na poti, brez potrebe po prenosnem računalniku.

Paolo zelo ceni veliko število slikovnih pik fotoaparata EOS 5D Mark IV. "Fotografiram ogromno fotografij velikega formata za razstave, zato veliko število slikovnih pik vedno pride prav," še dodaja.

""Uporabljam ga tako rekoč ves čas, tako v notranjih prostorih kot na prostem. Zame predstavlja eno najboljših funkcij tega sistema fotoaparata.""

Ne komplicirajte

Paolo pri fotografiranju uporablja omejen izbor prvovrstnih objektivov, pri čemer ceni njihovo kakovost slik in hitre zaslonke ter ustvarjalnost, ki mu jo nudi omejitev ene same goriščne razdalje. "Običajno uporabljam prvovrstne objektive 28 mm, 35 mm in 50 mm," nam razkrije. "Imam hitri različici objektivov EF35 mm f/1,4L II USM in EF50 mm f/1,4L II USM, rad pa uporabljam tudi objektiv EF28 mm f/2,8 II USM, ki je zelo majhen."

V Paolovi torbi najdete tudi objektiva EF24–70 mm f/2,8L II USM ("Čeprav nisem ravno privrženec objektivov s povečavo, pa gre v tem primeru za res odličen objektiv.") in EF40 mm f/2,8 STM, "sploščen" objektiv, ki se tako imenuje zaradi majhne zasnove.

Ko pogledate v njegovo torbo z opremo, postane vloga, ki jo igra oprema pri Paolovem diskretnem delovnem stilu, še bolj očitna. Všeč mu je, da je neopazen in lahek, da se lahko hitro odzove brez pritegovanja pozornosti. In funkcije fotoaparata EOS 5D Mark IV lahko pomagajo tudi pri tem. Če pogledamo na primer njegov način tihega fotografiranja – razvoj tehnologije še iz prejšnjih fotoaparatov 5D. "Ko je Canon predstavil način tihega fotografiranja, je to zame pomenilo povsem nova pravila igre," pravi Paolo. "Uporabljam ga tako rekoč ves čas, tako v notranjih prostorih kot na prostem. Zame predstavlja eno najboljših funkcij tega sistema fotoaparata."

Za Paola je bila nova tudi možnost hitrega prenosa slik na tablični računalnik, kar omogoča način Wi-Fi/NFC fotoaparata EOS 5D Mark IV. Ta nov dodatek fotoaparata ga je še dodatno navdušil in mu dal vedeti, da če bi se kdaj morda zgodilo, da bi moral na hitro deliti ali posneti fotografijo na daljavo z aplikacijo Canon Connect, bi lahko to storil povsem enostavno.

EOS 5D Mark IV je izjemno prilagodljiv fotoaparat, in čeprav je imel Paolo vzorčni fotoaparat samo nekaj dni, je že začel spoznavati prednosti njegove izboljšane uporabe. "Prijetno me je presenetil zaslon na dotik. Pravzaprav nisem vedel še nič o tem, dokler nisem v roke dobil tega fotoaparata," je priznal. "Je hiter za uporabo in všeč sta mi način iskanja slik in povečava za prikaz podrobnosti."

"Nisem še imel razloga za uporabo vgrajenih funkcij Wi-Fi in GPS, vendar se mi zdi, da ju bom verjetno potreboval v prihodnosti. GPS je zanimiva funkcija in bi bila precej uporabna pri iskanju lokacij, kot so puščave na Bližnjem vzhodu."

""Ko je Canon predstavil način tihega fotografiranja, je to zame pomenilo povsem nova pravila igre.""

Paolo Pellegrin photographs gypsy children with EOS 5D Mark IV

Pri pogovoru s Paolom je postalo jasno, da za privlačnost fotoaparatov EOS serije 5D pri fotoreporterjih ni kriva ena sama funkcija, pač pa gre za vsestranskost fotoaparata: fotoaparat DSLR, ki se izjemno izkaže pri številnih stvareh. Fotoaparat EOS 5D Mark IV je torej pripravljen, da bo sledil korakom svojih revolucionarnih predhodnikov.

Dodaja še: "Zame je pomembna predvsem velikost datoteke in kakovost te datoteke, zlasti pri šibki svetlobi. In stvari, kot je samodejno ostrenje, ki se vedno znova izboljšuje. Tukaj v Iraku fotoaparata nimam s sabo, vendar si želim, da bi ga imel. Res se že veselim, da ga bom v prihodnosti znova uporabil ..."

Ambasadorji in zgodbe

Canonov ambasador Lorenzio Agius uporablja fotoaparat EOS 5D Mark IV

Navdih

Odkrijte, kako se fotoaparat EOS 5D Mark IV izkaže v rokah profesionalnih fotografov

Raziščite več