Richard Walch - EOS-1D X Mark II

EOS-1D X Mark II Lifestyle Richard Walch Video

Spoznajte akcijske junake

Richard Walch

Ogled videoposnetka

Bodite ustvarjalni s fotoaparatom EOS-1D X Mark II

Fotoaparat EOS-1D X Mark II se ponaša s številnimi izboljšanimi funkcijami svojega revolucionarnega predhodnika, poleg tega pa prinaša novo tehnologijo. Kako pa vse to pripomore k boljšim fotografijam? Richard Walch je profesionalni fotograf, ki je fotoaparat med prvimi preizkusil v resničnih situacijah, in danes bo z nami delil svoje izkušnje.

Richard Walch

V tem trenutku ni veliko fotografov, ki bi o novem modelu EOS-1D X Mark II imeli toliko znanja kot Richard Walch. Rojen je bil v Nemčiji in je strokovnjak za zimske športe in motociklizem. Zadnja štiri leta s Canonom sodeluje kot predstavnik in je sodeloval celo pri razvoju novega fotoaparata.

"Na festivalu Visa pour l'Image v Perpignanu sem se udeležil Canonove okrogle mize," se Richard v spominu vrne v leto 2013. "Predstavljal sem način, kako lahko posnamemo prizore iz posnetkov 4K, posnetih s fotoaparatom EOS-1D C. Vsi smo se strinjali, da je to funkcija, ki jo mora imeti tudi nova družina fotoaparatov EOS-1D X, a jo je treba poenostaviti. Rekel sem, da bi si pri snemanju videoposnetkov želel imeti enako sledenje samodejnega ostrenja kot pri modelu EOS 70D. In vse to bi lahko upravljali s pametno napravo. Vse to zmore EOS-1D X Mark II in seveda še veliko več.

"Bil sem zelo prijetno presenečen, ko sem videl, v kolikšni meri Canonovi inženirji upoštevajo želje uporabnikov. Ne gre samo za enega človeka, ki nekaj predlaga. Če isto stvar ponavljajo uporabniki v Evropi, na Japonskem in v ZDA, potem to tudi upoštevajo. Poskušajo ugotoviti, katera smer je prava – na primer več slikovnih pik ali večji dinamični obseg? Pravijo, da ne morejo biti na več mestih naenkrat, vendar pa jih zanima, katero smer predlagajo uporabniki. Gre za zelo odprt in iskren način dela, ki zahteva veliko zaupanja."

Prvi vtisi

Richard pravi, da bodo tisti, ki so v preteklosti že uporabljali model EOS-1D X ali EOS-1D C, lahko nov fotoaparat Mark II začeli uporabljati kar takoj, vendar bodo na ta način morda zgrešili bistvo. "Vse, kar poznate, je še vedno prisotno in bolj ali manj na istih mestih. Če pa uporabljate samo že znane stvari, ne boste spoznali vseh novih funkcij, ki jih prinaša ta model," pravi Richard. "Mislim, da lahko bistvo fotoaparata EOS-1D X Mark II povzamemo tako: to je fotoaparat, s katerim lahko fotografirate vse, česar prej niste mogli. Omogoča ustvarjalno fotografiranje do skrajnosti, ki jih določite sami.

"Na primer, če za doseganje novih meja ustvarjalnosti res želite uporabiti najhitrejše samodejno ostrenje in višje hitrosti neprekinjenega snemanja, ki so trenutno na voljo, vas bo ta fotoaparat navdušil. Ali če želite z visoko občutljivostjo ISO in večjim razponom osvetlitve premikati meje mogočega. Gre za celoto – mislim, da je bil čisto vsak element delovanja izvirnega modela EOS-1D X na nek način izpopolnjen.

"Sam največjo razliko med fotoaparati EOS-1D X in drugimi modeli DSLR vidim v odzivnosti. Ko fotoaparat držim v rokah, se mi zdi bolj živ, in to ustreza mojemu načinu dela. Na nek način dopolnjuje moje razmišljanje. Je zelo instinktiven."

Do meja ustvarjalnosti

Ko Richard omenja meje ustvarjalnosti, opisuje načine, kako se "hitrejša, višja, boljša" specifikacija fotoaparata prenese v ustvarjalnejše fotografije. "Dandanes lahko denimo snemamo zelo hitro, 14 sličic na sekundo, kar je 2 sličici na sekundo več kot v preteklosti," pravi. Ob tem dodaja, da mu je to velikokrat prineslo ogromno prednost pri snemanju športnih fotografij.

"Naj povem en primer. Pri fotografiranju smučanja ali deskanja na snegu običajno stojim izven smučišča, zato je okrog mene veliko snežnega pršca. Ujeti poskušam trenutek, ko sneg najbolj prši, vendar morajo biti kljub temu vidne smučke in palice, sicer se vidi samo glava, ki lebdi v snegu. To so denimo razmere, ko pride 14 sličic na sekundo zelo prav. Ko fotografiramo v razmerah, ki vključujejo določen element, na primer vodo ali sneg, te visoke hitrosti sličic predstavljajo neverjetno prednost."

Richard poudarja, da visoke hitrosti sličic niso dovolj, če druge funkcije fotoaparata, predvsem samodejno ostrenje, niso dovolj zmogljive. "Fotoaparata EOS-1D X Mark II ne odlikuje samo 14 sličic na sekundo, ampak 14 sličic na sekundo v kombinaciji z izboljšanim samodejnim ostrenjem, ki predmete hitreje izostri in jim natančneje sledi. Ta kombinacija funkcij je pomembna: če lahko fotografirate s hitrostjo 14 sličic na sekundo, a je samo 10 od 14 sličic izostrenih, dejansko fotografirate s hitrostjo 10 sličic na sekundo. Pri novem fotoaparatu pa so vse sličice izostrene in to je izjemno pomembno."

Izboljšali so celo shrambo datotek: "Zdaj lahko fotografiramo še več sličic, zato boste seveda pomislili, kako boste vse te datoteke shranili na trdi disk. Fotoaparat ima pomnilniško kartico CFast [2.0™], zato zdaj vse to poteka dvakrat hitreje. Če imate na kartici s pomnilnikom 128 GB polno fotografij, ki jih prenašate na hitri disk, je to res opazno. Gre še za eno majhno prednost, ki skupaj z ostalimi sestavlja izjemno napravo."

Richard Walch

Nepremagljiva ostrina

Kot pri drugih fotoaparatih EOS, kot sta EOS-1D X in EOS 7D mark II, lahko sistem samodejnega ostrenja modela EOS-1D X Mark II prilagodimo vrsti dogajanja, ki ga fotografiramo. Richard poudarja, da je to zelo pomembno, saj lahko tako dobimo najboljše možne rezultate ostrenja. "Uporabiti morate študijske nastavitve samodejnega ostrenja, da podrobno nastavite delovanje fotoaparata," pravi Richard. "S študijskimi nastavitvami spremenimo občutljivost ostrenja in določimo, ali gre za konstantno pospeševanje ali nepredvidljive hitre gibe.

"Fotoaparat deluje z določeno natančnostjo, ker na podlagi dotedanjega gibanja predmeta in izbrane študijske nastavitve samodejnega ostrenja predvidi, kaj se bo zgodilo. Na primer, na podlagi sličice 1, sličice 2 in sličice 3 lahko sklepa, na katerem položaju bo predmet čez pol sekunde, če potuje s hitrostjo 112 kilometrov na uro. Mislim, da ima model EOS-1D X Mark II to sposobnost predvidevanja še izboljšano."

Richard se spominja, ko je z enim od prvih ohišij EOS-1D X Mark II v predproizvodni fazi fotografiral deskarje na snegu. "Fotografiral sem te fante, ki so se kar naenkrat prikazali pred mano in izvajali akrobacije. To so za fotoaparat zelo težavne razmere, a je bila vsaka slika, vključno s prvo, čisti uspeh. Ima več križnih tipal pri f/8 in večjo zmogljivost obdelave. Osredotoči se na predmet in v trenutku veš, da bo izostren.

"Zato lahko pri fotografiranju premikate meje ustvarjalnosti. Lahko zavzamete nižji položaj na pobočju in tako ustvarite občutek, da je smučar ali deskar skočil še višje, tudi če ga boste zaradi tega pozneje zagledali in boste imeli manj časa za izostritev. Lahko še malo bolj tvegate, saj veste, da bo fotoaparat posnel fotografijo, ki si jo želite. Najdete lahko več kotov in greste še dlje, ker vam fotoaparat to omogoča."

Richard razlaga, da so se v povezavi z izboljšanjem kakovosti slik pri fotografiranju z modelom EOS-1D X Mark po posvetovanju z mnogimi uporabniki odločali, ali naj se osredotočijo na število slikovnih pik ali na dinamični obseg. "Spomnim se, da smo se na okrogli mizi pogovarjali, kateri pristop bi bil najboljši, in s kolegi smo vztrajali, da se odgovor skriva v dinamičnem obsegu. Sam menim, da lahko 90 odstotkov svojega dela opravim z 20 milijoni slikovnih pik, za ostali del pa uporabljam fotoaparate, kot sta EOS 5DS in EOS 5DS R, če želim konkurirati srednjemu formatu," pravi.

"Izboljšave dinamičnega obsega opazimo takoj. Podrobnejša osvetlitev in senčenje prinašata očitno izboljšano kakovost slike. Po mojem mnenju je to priročnejše pri fotografiranju v obliki JPEG kot v obliki RAW: če fotografiramo v obliki JPEG, je to običajno zaradi hitrosti in nimamo časa za prilagajanje osvetlitve in senčenja pri naknadni obdelavi. Zato mislim, da bodo športni fotografi še posebej zadovoljni z izboljšano kakovostjo slik, ki jo prinaša Mark II."

Vsestransko snemanje videoposnetkov

Richard je znan po tem, da z videoposnetki 4K ustvarja fotografije, pri čemer posamezne posnetke pridobi v obliki fotografij ločljivosti 8 milijonov slikovnih pik. Gre za trik, ki ga je prej izvajal s fotoaparatom EOS-1D C, zdaj pa lahko za to uporablja EOS-1D X Mark II. "Zdaj je vse skupaj veliko enostavnejše," pravi. "Včasih sem videoposnetke uvažal v Applovo programsko opremo Aperture in od tam izvozil fotografijo, zdaj pa lahko vse to opravim s fotoaparatom. Videoposnetek predvajam, poiščem pravo sličico, pritisnem na gumb in v pomnilniško kartico se shrani fotografija v obliki JPEG."

Ali to pomeni, da lahko zdaj snemamo fotografije s hitrostjo 60 sličic na sekundo? "Lahko, vendar moram pri tem opozoriti na nekaj stvari. Ne morete kar posneti popolnega videoposnetka in pričakovati, da bodo tudi fotografije popolne," poudarja Richard. "Pri snemanju videoposnetkov običajno uporabljamo hitrost zaslonke okrog 1/90 s za hitrost sličic 60p, kar pomeni, da bodo premikajoči predmeti nekoliko zamegljeni. To je primerno za filme, saj se bodo vaše oči temu popolnoma prilagodile, ko pa boste pridobili sličico v obliki fotografije, boste morda pomislili, da bi morali snemati s hitrostjo 1/2000 s.

"Če pa videoposnetkov ne potrebujete, lahko seveda snemate s hitrostjo zaslonke 1/2000 s in 60 sličicami na sekundo, in boste lahko izbrali določen trenutek, ki ste ga ujeli. Če na primer fotografirate ptico, ki se potopi v vodo, lahko na ta način izberete ta popoln trenutek."

Richard je bil zelo zadovoljen tudi z rezultati bolj običajne uporabe zmogljivosti videoposnetkov modela EOS-1D X Mark II. Zaupali so mu enega od prvih fotoaparatov v predproizvodni fazi, s katerim je moral producirati promocijski film, v katerem je predstavil zmogljivost videoposnetkov, s katero se ponaša ta fotoaparat, in v tem delu je zelo užival. "Dali so mi popolnoma proste roke in lahko sem posnel kar koli. Bilo je res izjemno," pravi. "Na koncu smo se odločili, da bomo snemali v cirkusu."

Richard Walch

Snemali so predstavo, ki je potekala v živo, torej Richard igralcem ni mogel enostavno naročiti, naj določeno stvar ponovijo, če jo je zamudil. V tej situaciji se je res pokazala prednost revolucionarne funkcije videoposnetkov, s katero se ponaša EOS-1D X Mark II: sledenje samodejnega ostrenja.

"Običajno bi pri takem delu imel sodelavca, ki sedi ločeno od upravitelja fotoaparata in je zadolžen samo za spreminjanje ostrenja, da je predmet med premikanjem izostren. Toda v tem primeru tega sodelavca nismo imeli in ga niti nismo potrebovali, ker je to opravil fotoaparat," pravi Richard.

"Ko fotoaparat zazna obraz ali se obraza dotaknete na zaslonu na dotik, mu začne slediti in pri tem nenehno prilagaja ostrenje. Ostrenje lahko spreminjate tudi, če ne snemate obrazov. Preprosto se dotaknete določenega predmeta na posnetku. Z brezžično povezavo lahko vse to upravljate na zaslonu telefona ali tabličnega računalnika, kar je res izjemno. Ko smo snemali film v cirkusu, sem lahko z iPadom spremljal upravitelja fotoaparata – lahko sem bil hkrati režiser in sodelavec za ostrenje."

To lahko dobro ponazorimo z enim od posnetkov: "V nekem trenutku se ustavimo na trepalnicah nekega dekleta, ki si nanaša maskaro. Takrat nam je uspel res igriv in čudovit posnetek.

"S tehnologijo novega fotoaparata EOS-1D X Mark II sem lahko ustvarjalnejši: lahko grem še bližje in uporabljam daljše objektive. Zdaj sem svobodnejši kot včasih in lahko se več gibljem. Zaradi te svobode morda poskusiš stvari, ki jih nisi še nikoli. Produkcija, ki ima na voljo manj sredstev, si morda ne bi mogla privoščiti nekoga, ki bi bil zadolžen za ostrenje, zato se takšnih posnetkov niti ne bi lotili. Zdaj pa je vse to mogoče. Sledenje samodejnega ostrenja je odlično za neslišne objektive STM, deluje pa tudi z navadnimi objektivi."

Pojdite še dlje

Po pogovoru z Richardom, ki nam je zaupal svoje izkušnje s fotoaparatom EOS-1D X Mark II, lahko rečemo, da je to fotoaparat, ki nam z novostmi, ki jih prinaša, dovoli iti še dlje. "Včasih so se fotografi bolj omejevali, nekateri so na primer fotografirali samo športne dogodke ali ljudi, dandanes pa težje dobiš delo, če se tako omejuješ. Fotografi širijo svoja obzorja, fotografirajo različne teme in odkrivajo nove ter zanimive načine dela. Zato so nove funkcije, kot jih denimo prinaša model EOS-1D X Mark II, zelo pomembne.

"Posnamemo lahko vedno hitrejše trenutke in preskušamo svojo ustvarjalnost pri fotografiranju športov, reportaž in divjih živali. Neposredno s fotoaparatom lahko lažje ujamemo bolj kakovostne fotografije in snemamo neverjetne posnetke 4K s hitrostjo 60 sličic na sekundo, to pa prinaša vedno nove priložnosti ustvarjanja. Moj nasvet je, da si fotoaparat sposodite za konec tedna in ga preskusite. Gre za to, kaj vam prinaša kot celota, in tako ga morate tudi dojemati."

Več o fotografu

Ogled celotnega profila