Samo Vidic

Jahanje valov s Samom Vidicem

"To je fotoaparat, ki ga potrebuješ za takšno delo."

Zahajati val

Ob dveh zjutraj, šest ur po začetku fotografiranja, Bor, krepak asistent kamere, priteče k ekipi in vzklikne: "Samo bo zajahal val!"

Samo Vidic

K temu se bomo še vrnili, najprej pa prevrtimo čas nazaj. Kakšen val? April je in stojimo na bregu reke Eisbach v Münchnu, da bi sledili Canonovi zgodbi mestnih deskarjev. Ideja za kampanjo oglaševalske agencije J. Walter Thompson je ljudi spodbujati k raziskovanju zanimivosti v njihovi okolici. Samo s Canonovim novim fotoaparatom EOS-1D X Mark II fotografira tri izmed najbolj razburljivih svetovnih deskarjev na reki, ki v središču mesta jahajo umetni val.

Fotografiranje na reki Eisbach v Münchnu

Ko smo Sama vprašali, kaj misli o reki Eisbach, je odgovoril:

"Tukaj mi je všeč. Super je biti v središču mesta. Pomladi in poleti je zagotovo čudovito. Lahko deskaš, se družiš ali otroke odpelješ v park, imaš piknik in gledaš deskarje."

Iz njegovih ust zveni idilično in na brezdelno nedeljsko popoldne morda tudi je. Toda ponoči, ko te na profesionalnem fotografiranju preganja ura, to vsekakor ni piknik. Kaos je. Toda Samo je že v svojem elementu. Reka Eisbach je odprto prizorišče. Povsod se sprehajajo drugi deskarji in gledalci. Poleg tega pa se za kampanjo snema tudi digitalni film. Da lahko ujame vse, mora fotografirati tudi izven časa, ki ga za ta dan nameni fotografiranju. Kot da bi na bazarju trgoval s konji. Razloži:

"Ukvarjam se s športno fotografijo hitrega dogajanja, fotografiram pa tudi portrete in življenjski slog. Dogajanje me ni prestrašilo. Bolj me je skrbelo, kakšne bodo fotografije, ki prikazujejo življenjski slog, saj kraj ni bil zaprt za druge ljudi. Vedel sem, da bomo morali, če prostor izpraznimo za 20 sekund, fotografijo dobiti v teh 20 sekundah."

Ujeti spontane priložnosti

Samo je povsod. V enem trenutku poskuša dobiti fotografije s svojega seznama posnetkov, v naslednjem pa že opazi povsem nove priložnosti. Prepoznate ga po belih škornjih, kadar ne stoji do kolen potopljen v ledeno mrzli reki. Samo je pragmatist. Če nekaj deluje, pri tem vztraja, drugače poskusi nekaj povsem novega. Kot pravi:

"Odločil sem se, da posnamem nekaj fotografij, ki so malo drugačne. Fotografije, ki niso bile na seznamu posnetkov. Stvari si rad ogledam sam in kadar opazim prave kote ali gibe, je rezultat običajno zelo dober. Zato je včasih težko ujeti tisto, kar je sestavila kreativna ekipa. Z njimi se moraš pogovoriti in če se strinjajo, se sprostijo. Ko imam vso svobodo, lahko naredim odlične stvari."

In ta pristop se je povsem izplačal:

"Fotografiral naj bi z desnega brega reke z objektivom EF 300 mm f/2,8L IS II USM. Toda odločil sem se, da grem na levi breg in posnamem nekaj poskusnih fotografij. Odločil sem se, da ostanem tam, saj Tao, eden izmed deskarjev, izvaja odlične skoke na levem bregu."

R6

In tukaj je Samo posnel svojo zmagovalno fotografijo. Njegova dovzetnost se razširi tudi na delo s subjekti, medtem pa vedno ohranja jasno idejo o širši zgodbi, ki jo želi ujeti:

"Na začetku fotografiranja sem se pogovarjal z deskarji. Pokazali so mi nekaj svojih fotografij. Povedal sem jim, da gre še vedno za deskanje z dobrimi gibi, vendar pa ne delamo za znano deskarsko revijo, zato bo fotografiranje malce drugačno. Hotel sem pokazati, da je deskanje potekalo v središču mesta in ne sredi oceana."

Vztrajnost in odnos

Vsi so bili navdušeni nad vztrajnostjo in odnosom športnikov. Samo je bil še posebej navdušen nad Taom:

"Odličen je. Bilo bi čudovito, če bi imel takšne športnike, kot je on, na vsakem fotografiranju. Naredil je čisto vse. Z vsem se je strinjal. Mislim, da sva se dobro razumela. Po hitrem enominutnem pogovoru je točno vedel, kaj hočem. Super fant je."
Prav tako je našega fotografa očarala še deskarka Karina:

"Izvajala je osupljive gibe, trike in prijeme. Z mosta je bilo videti tako preprosto. Ko sem fotografiral in čakal na pravi gib, je vse potekalo tako gladko. Imel si občutek, da lahko deska ure in ure."

Skok v vodo

Vrnimo se k Boru, Samovemu asistentu kamere, in k njegovemu vzkliku: "Samo bo zajahal val!"

Zaradi občutka pripadnosti naš fotograf svojih subjektov ne bi prosil, naj storijo nekaj, kar ne bi storil tudi sam. Samo v smehu pravi:

"Hotel sem motivirati druge v svoji ekipi. Poznamo se že vrsto let in nekaj dni pred fotografiranjem sem jih poskušal motivirati. Vedel sem, da bo zahtevno, saj smo morali v teh petih oz. šestih urah veliko narediti, zato sem rekel, da bom, če se izkažemo, deskal v kavbojkah in gumijastih škornjih."

Razložil je: "Odleglo mi je, ker se je vse tako dobro izteklo. Na obrazu mi piše, da sem bil z vsem zadovoljen."

Kot lahko vidite v videoposnetku, je Samo držal svojo besedo. Z nasmeškom na obrazu pravi: "Bilo je zabavno. Tao mi je rekel: ‘Stopi sem,’ in me začel potiskati. Rekel sem: ‘Počakaj, počakaj, fantje morajo biti pripravljeni, da posnamejo videoposnetek. Daj mi še minuto.’ Toda v resnici je to najboljši način, če želiš poskusiti nekaj novega. Samo narediti moraš."

Ujemite dogajanje s fotoaparatom EOS-1D X Mark II

Toda ko govorimo o dogajanju, ne gre samo za Samove norčije na deski. Da je Samo dobil fotografije, ki jih je potreboval, in se pri tem spoprijel s spreminjajočimi se svetlobnimi pogoji, od mraka do teme, je potreboval resno opremo. Tukaj se je Canon EOS-1D X Mark II resnično izkazal. Samo razlaga:

"To je fotoaparat, ki ga potrebuješ za takšno delo. Slike zajame s hitrostjo 14 sličic na sekundo, ima neverjetno samodejno ostrenje, ki vedno deluje, datoteke pa so osupljive. Izbral bi samo ta fotoaparat."

Pri fotografiranju je Samo uporabil 35 mm objektiv pri f/1,4. S tako široko zaslonko je dosegel zamegljeno ozadje, medtem ko je subjekt ostal izostren, s čimer je ustvaril 3D-učinek. V torbi z opremo je nosil tudi objektiv 70–200 mm f/2,8, zato je kristalno čiste fotografije od blizu lahko posnel z dolge razdalje. S seboj pa je imel tudi zanesljivi objektiv s povečavo 24–70 mm f/2,8, ki prinaša osupljivo prilagodljivost v težavnih okoljih, kot je reka Eisbach.

Ko smo ga vprašali o najljubši fotografiji, je takoj vedel, katero izbrati.

"To je fotografija Taa, posneta z objektivom EF 300 mm f/2,8L IS II USM, v ozadju pa je samo most. Pljusk vode je popolnoma zamrznjen, medtem ko Tao skače s prijemom deske. Ko sem jo videl, sem vedel, da mi je uspelo."

Našo interaktivno izkušnjo o mestnih deskarjih lahko raziščete tukaj.

Več o fotografu

Ogled celotnega profila