canon-hanscke-berlin-hero

V Berlinu se zabava nadaljuje kljub grožnjam, da bodo zaprli nočne klube
#iskanjeposnetka

Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke

Berlin po vsem svetu slovi po svojem nočnem življenju; od legendarnega nočnega kluba Berghain do improviziranih zabav. Toda živahne mestne noči so ogrožene zaradi rastoče prostorske stiske, posledično pa naraščajo tudi najemnine. Mnoge nočne klube so v zadnjih mesecih zaprli, pričakuje pa se, da jih bo treba zapreti še več. Predstavili bomo drobec berlinskega nočnega življenja in izpostavili ljudi, zaradi katerih je tako živahno, od ljubiteljev zabave do tistih, ki si z nočnim življenjem služijo kruh.

Berlinsko nočno življenje ponuja nekaj za vsakogar, od swinga, salse in seksa do tanga, transvestitov in tehna.

Hannibal Hanschke 1

Vsak večer na tisoče Berlinčanov obišče priljubljena prizorišča, kot je RAW, stara, z grafiti prekrita, železničarska delavnica v vzhodnem delu mesta, ki je bila nekoč pod komunistično oblastjo, danes pa v njej domujejo nočni klubi, bari in bazen s pivniškim vrtom.

V halah in lopah ob železniških tirih ljudje plešejo v ritmih reggaeja, punka, rocka, dancehalla, hardcora, metala, rapa in hip-hopa ter v ritmih tehna v nočnih klubih z imeni, kot sta Cassiopeia in Suicide Circus.

Hannibal Hanschke 2

"Berlinsko nočno življenje je kot velika avantura. Vsak dan lahko odkrijete nekaj novega," pove Richard Shawn, v Berlinu živeči Britanec.

Hannibal Hanschke 3

Nico Brodersen, vodja redarske službe v nočnem klubu Bassy, pravi, da so pomembni ljudje.

"Ekscentrični, divji, svobodnega duha in nikoli jim ni dovolj – morda pozabiš njihova imena, obrazov nikoli," doda, ko opisuje večerne obiskovalce berlinskih nočnih klubov.

Hannibal Hanschke 4

Poraja se vprašanje, kako dolgo lahko obstoječe stanje še traja v mestu, v katerem so najemnine vse višje, zaradi vse večjega števila prebivalcev pa raste tudi povpraševanje po nepremičninah. V zadnjem obdobju so zaprli mnoge nočne klube, sledili pa jim bodo še drugi.

V predelu Prenzlauer Berg, ki je bil nekoč del komunističnega vzhodnega dela mesta in je po padcu berlinskega zidu postal raj za zabave željne, so nekatere nočne klube zaprli zaradi pritožb glede hrupa.

Prebivalci govorijo o smrti nočnih klubov ("Clubsterben").

Hannibal Hanschke 5

Ena zadnjih žrtev je v vzhodnem predelu Friedrichshain – nočni klub Pogo Tussy bodo podrli in na njegovem mestu zgradili nova stanovanja.

"Žalostno se je posloviti po 13 letih, toda tako pač je," nam pove Simone Braun, nekdanja lastnica kluba.

Hannibal Hanschke 6

A za zdaj se zabava v mnogih delih mesta nadaljuje.

Za ljubitelje tehno glasbe je obisk legendarnega nočnega kluba Berghain obvezen – če lahko sploh vstopijo vanj. Pred nekdanjo elektrarno niso sto metrov dolge kolone čakajočih nič neobičajnega. Tamkajšnji prebivalci s podjetniško žilico služijo s prodajo piva čakajočim.

Hannibal Hanschke 7

Tisti, ki ostanejo pred klubom, imajo na voljo več alternativ. Ena od njih je Salon Zur wilden Renate – nočni klub z več nadstropji v nekdanji stanovanjski stavbi. Ali pa About Blank – nočni klub, v katerem se zabava nadaljuje tudi na vrtu. Ali pa Sisyphos v nekdanji tovarni pasjih briketov.

Hannibal Hanschke 8

V slabo osvetljenem ekscentričnem klubu Insomnia nekateri obiskovalci svoja vsakdanja oblačila v garderobah ob vhodu zamenjajo z opravami iz lateksa ali usnja, drugi pa se povsem goli odpravijo v masažne kadi. Nekateri se pred vsemi predajajo spolnosti ob zvoku glasne glasbe.

"Tu se lahko ljudje popolnoma svobodno predajajo strastem in izživijo svoje skrite fantazije. Premikamo meje. Ne pomeni ne! To je tu skoraj edino pomembno pravilo," pove Dominique, ki s svojim možem vodi klub Insomnia.

Hannibal Hanschke 9

V drugih nočnih klubih utripajo luči in transvestiti v svojih opravah paradirajo v predstavah.

Hannibal Hanschke 002

Tisti, ki svoje noči raje preživljajo v preprostih barih in salonih, pa se lahko odpravijo v živahno ulico Simon-Dach-Strasse v Friedrichshainu, kjer kar mrgoli barov in restavracij z mizami in stoli na tlakovanih pločnikih.

Izbirajo lahko med mehiško, mediteransko in azijsko kuhinjo ali pa se, kot se v Nemčiji spodobi, odločijo za Currywurst, na rezine narezano svinjsko klobaso v omaki s kečapom in karijem.

Avtorica Michelle Martin, urednika Angus MacSwan/Jeremy Gaunt

Hannibal Hanschke 003