Joseph Penney

Zvoki pariškega predmestja
Avtor Joseph Penney

Joseph Penney
Joseph Penney

V soseskah departmaja Seine-Saint-Denis na severnem robu Pariza živi generacija, katere družine so se priselile iz nekdanjih francoskih kolonij in po vojni pomagale pri obnovi Francije. To je tudi najrevnejši mestni predel v državi.

Mnogi tukajšnji prebivalci so potisnjeni v ozadje, a kljub temu se je v francoskih predmestjih rodilo veliko sodobnih igralcev, umetnikov in glasbenikov, vključno z igralcem Omarjem Syjem in komikom Jamelom Debbouzem, ki sta ravno zaradi svojih bojev proti zakoreninjenim stereotipom postala to, kar sta.

Starša 25-letnega raperja Ichona sta se priselila iz Kameruna, sam pa je odrasel v Montreuilu, v soseski v departmaju Seine-Saint-Denis. S svojo glasbo želi zapolniti vrzel med metropolitanskim Parizom in zapostavljenimi predmestji.

Joseph Penney

"Ko prijateljem, s katerimi sem odraščal, povem, da sem v Parizu, pomislijo: 'Oh, Pariz!' Kot bi to bilo nekaj posebnega," nam zaupa. "Mislijo, da Pariz ni zanje. Toda sam menim, da se vsakdo sam odloči."

Ichonova glasba združuje rap z drugimi glasbenimi zvrstmi. Poleg glasbe uživa v kuhi, kar je podedoval po starših, ki v Montreuilu vodita restavracijo.

Joseph Penney

"Življenje je glasbeni videospot. Na nek način je vse lažno. Sam izbereš svojo podobo. Izbereš svoje življenje, svoj glasbeni videospot," pove Ichon.

Joseph Penney

Tudi Worms-T, katerega družina prihaja iz Alžirije, je raper iz departmaja Seine-Saint-Denis, ki mu domačini rečejo "9-3", to je namreč številka departmaja.

Živi z ženo in očetom, vsak dan gre v šolo po svojo hčerko, ne pije in ne kadi, a njegova besedila so polna vtisov iz zelo drugačnega življenja v predmestjih.

"V departmaju 9-3 so naše različne skupnosti zelo tesno povezane. Če bi bili vsi nagnjeni k nasilju, kriminalu in lahkemu zaslužku, bi tu živeli sami bogataši. Toda bogataši so na drugi strani obvoznice," pove in pokaže na hitro cesto, ki obkroža metropolitanski Pariz.

Joseph Penney

Worms-T v svojih besedilih govori o rečeh, ki jih pozna: o ovirah, ki jih prinaša življenje v predmestjih, o svoji tolpi La Rue La Vraie (Prava ulica), o kriminalu in o svojem načrtovanem naskoku na vrh raperske scene.

Joseph Penney

Njegova melanholična besedila slikajo grozečo podobo, ki jo imajo mnogi Francozi o betonskih naseljih, čeprav je raper mnenja, da je predmestje pravo okolje za družino in prijatelje.

"Kaj želijo ljudje slišati o predmestju? Poslušati želijo o nasilju, zato jim s tem postrežem," doda Worms-T. "Kot bi odprl svoje srce, ki pa je temačno. Zavračamo, kar so nam dali v srce."

Joseph Penney

Priseljevanje in identiteta sta v Franciji vroči temi pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto. Stranke, ki niso naklonjene priseljencem, so po vsej Evropi deležne vse večje podpore, kar velja tudi za francosko skrajno desničarsko stranko Nacionalna fronta.

Mlada generacija umetnikov iz departmaja 9-3 izhaja iz različnih okolij, skupna pa jim je miselnost, da so predmestja ločena od prevladujoče družbe in napačno predstavljena v medijih.

Joseph Penney

Oblikovalka Aisse N’diaye izraža svoje mavretanske korenine prek svoje znamke oblačil z imenom Afrikanista.

Njena najnovejša kolekcija se imenuje "Liberte, Egalite, Affaire de papiers", kar je besedna igra s francoskim državnim sloganom in bojem priseljencev za pridobitev osebnih dokumentov. V kolekciji so majice z imeni afriških sosesk v Parizu in rdečimi epoletami, sešitimi iz plastičnih nakupovalnih vrečk.

Joseph Penney

"Afričanke so močne, zato s tem pokažemo njihovo moč in samostojnost. Žensko, ki je ponosna na svoje korenine in ve, kam jo vodi življenje," doda N’diayejeva.

"Sem Francozinja. Toda danes me v Franciji ljudje nimajo za čisto Francozinjo. Ko se zgodi nekaj slabega, so vedno krivi priseljenci ali muslimani."

Joseph Penney