Izdelek

Prvovrstni rezultati s proračunom samostojnega snemalca z videokamero Canon EOS C200

Group of people pouring coulored powder on a woman.

Snemalec David Newton o samostojnem snemanju filma Uniči obleko s prilagodljivo in majhno videokamero EOS C200

David Newton je bil navdušen, da lahko preizkusi novo videokamero EOS C200. Njegov kratki film Uniči obleko je v celoti izkoristil vsestranskost videokamere in potencial za samostojnega snemalca: namestil jo je na kardanske stabilizatorje in letalnike in v polni meri preizkusil napredne funkcije samodejnega ostrenja.

David Newton se opiše kot fotograf-snemalec. Sem eden izmed tistih ljudi, ki je prešel od fotografa, od snemanja s fotoaparati DSLR, in ki je napredoval glede na zahteve projekta.”

Ker je Newton prešel od fotoaparatov DSL z možnostjo snemanja do serije videokamer Cinema EOS, je vodil tečaje usposabljanja o Canonovih kamerah in komaj je čakal, da bo čim prej delal z novo videokamero EOS C200.

“Do projekta je prišlo, ker je Canon želel preizkusiti C200 in je želel nekoga, ki je prešel od modela DSLR do modela Cinema. Videokamera je v dveh taborih: primerna je za visokokakovostni proizvodni proces dela, v celoti opremljena v velikem proizvodnem okolju; zaradi ergonomije pa se prav tako zelo dobro odreže pri samostojnih snemalcih ali z majhno ekipo.” In Newton pravi, da je na tem področju strokovnjak. “Delam sam ali z majhno ekipo. Lažje mi je, da stvari naredim sam.” Ker je Newton videokamero C200 že uporabljal na projektu v Dubaju, je imel “z njo že nekaj izkušenj.”

Ko se Newton nanaša na kombinacijo kompaktne in lahke naprave z vgrajenim snemanjem Cinema RAW Light, videokamero opiše kot “zver Jekyll in Hyde. Pri meni se je res obneslo notranje snemanje 4K RAW – odlično je. Vzame videokamero, ki glede na ceno in velikost sodi v srednji razred, vendar jo nadgradi v višji razred, saj ponuja kvaliteto, ki jo lahko dobimo samo z RAW. Navajeni smo snemati v MP4, ki ustreza obliki JPEG pri fotografijah, z omejenimi možnostmi barvnih prehodov, sedaj pa dobimo 15 korakov dinamičnega razpona (iz obdelane datoteke Cinema RAW Light).” Newton komentira, da bo s tem resnično možno doseči visok dinamični obseg in omogočiti več možnosti v naknadni obdelavi. “Če želite preiti v potek dela HDR, lahko. In ko delate v Rec709, omogoča še več prilagodljivosti pri prehodih – in drznem si reči obnovitev, če zamočite (kar se ne zgodi nikomur!).”

Newton hitro prepozna vrednost oblike RAW in stisnjenega snemanja. “Na voljo imate datoteko RAW, lahko pa jo tudi zmanjšate. Na voljo imate vrhunsko in stisnjeno datoteko. Če videokamero pravilno nastavite, so rezultati v MP4 odlični. Če pa uporabljate veliko tehnike chroma key, raje snemajte RAW za dodatne podatke. Ljudje, ki bodo snemali pri nižjekakovostnem kodeku, bodo snemali poroke in dogodke, kjer nočete ustvariti enormne količine podatkov ali kjer bo zahtevana obdelava v obliki zapisa RAW.”

Canon video camera in action

Onkraj senzorja in formata snemanja

Newton je še posebej navdušen nad funkcijami samodejnega ostrenja videokamere C200. “Sistem samodejnega ostrenja CMOS z dvojnimi slikovnimi pikami je izjemen. V glavi se mora zgoditi klik, da od ročnega ostrenja, ki smo ga uporabljali leta, preidemo do nečesa, kar ponuja samodejno ostrenje, ki mu lahko dejansko zaupamo in ga uporabljamo.” Pri izbiri točke izostritve se sistem ostrenja poslužuje zaslona na dotik videokamere C200, kar ustvarja izjemno prilagodljiv sistem, ki zmanjšuje potrebo po ločenem sodelavcu za ostrenje.

V situacijah, kjer je ročno ostrenje neizogibno, Newton prav tako občuduje funkcije navodil za ostrenje z dvojnimi slikovnimi pikami. “Izberete točko izostritve, potem pa se okoli te točke pojavijo puščice, tako da veste, ali je izostreno ospredje ali ozadje. Torej, če pa že želite delati z objektivi cine-prime, imate še vedno na voljo potrditev izostritve.” Četudi z objektivi EF “ne potrebujete sodelavca za ostrenje, ni vam treba uporabljati ločenega sistema za sledilno ostrenje. Upravljanje je lažje, delate lahko veliko hitreje.” Ko Newton pomisli na dneve videokamer DSLR, je zadovoljen, da sistem vidi v namenski filmski kameri. “Videokamere, kot je 7D Mk. II, imajo to že kar nekaj časa in sedaj je to lepo videti tudi v filmskih kamerah.”

Group of people laughing whilst pouring coloured powder on woman

Z optimirano postavitvijo upravljalnih elementov in povezljivostjo, ki sta združeni s poznanim sistemom menijev, so stvari preproste. “Vsi gumbi so na levi, vhodi na desni. Gumbi se ne nahajajo na nenavadnih mestih. Vsi so zbrani na enem mestu. Z njo lahko delaš zelo hitro in preprosto in vsakemu, ki je snemal s Canonovimi kamerami – DSLR ali Cinema EOS – , se bo zdela postavitev neverjetno znana. Meniji so postavljeni na isti način, gumbi so na istem mestu in označeni so na pravi način.”

Zaradi nekoliko nepredvidljive narave snemanja filma Uniči obleko, je Newton še posebej cenil kompaktnost videokamere C200. “Bila je stabilna na stabilizatorju Ronin in na spodnji strani DJI 1000 – pravzaprav na kardanskem stabilizatorju pod letalnikom – in odlično se je odrezala. Njena vsestranskost odpira ustvarjalne možnosti.”

S sodobnimi kamerami, ki nudijo visoko občutljivost, pogosto potrebujemo filtriranje nevtralne gostote, na kardanskem stabilizatorju ali letalniku pa sta masa in teža sončne zaslonke nepraktični, in Newton je cenil možnost vgrajenega filtra nevtralne gostote v 10 korakih. “Če boste snemali v obliki RAW in hočete najboljši dinamični razpon, potem hočete biti pri ISO 800. Z možnostjo uporabe 2, 4, 8 ali 10 korakov nevtralne gostote prihranimo veliko časa z nameščanjem dodatne opreme.”

ZELO SEM BIL NAVDUŠEN NAD NJO, KMALU BO V MOJI TORBI Z OPREMO

“Zelo sem bil navdušen nad njo” zaključi Newton in potrdi, da “bo kmalu v moji torbi z opremo. Bila je tako prijetna za uporabo in rezultati so bili tako dobri, da vam, če delate nekaj, ki upravičuje takšno kamero, pri delu z njo ni treba preveč razmišljati. Je najbolj vsestranska kamera v seriji Cinema EOS. Pri delu želite nekaj, kar se prilagodi vam, namesto da zahteva, da se prilagajate vi. Na snemanju se dogaja toliko, da če stvari lahko malo poenostavite, prihranite veliko časa. Čas pri produkciji je vedno pod pritiskom.”

Za vrnitev na pregled videokamere EOS C200 kliknite tukaj

Napisal James Bennett, Televisual Media UK Ltd


Povezano