Canon EOS 5D Mark IV with Dual Pixel RAW

Oblika RAW z dvojnimi slikovnimi pikami

Kaj je oblika zapisa RAW z dvojnimi slikovnimi pikami?

Oblika zapisa RAW z dvojnimi slikovnimi pikami je Canonova novost, ki v senzorju CMOS s samodejnim ostrenjem in dvojnimi slikovnimi pikami pri ločljivosti 30,4 milijona slikovnih pik fotoaparata EOS 5D Mark IV uporablja obe fotografski diodi.

Canon EOS 5D Mark IV sensor with Dual Pixel RAW

Kako deluje

Senzor za ostrenje z dvojnimi slikovnimi pikami je sestavljen iz dvojnih fotografskih diod. Zaradi takšne oblike lahko senzor prejme subjektova signala A in B ter med obema signaloma zazna razliko v fazi. Tako se slika izostri kot del sistema samodejnega ostrenja z dvojnimi pikami. Med fotografiranjem prejme senzor informacije o sliki prek združenih signalov A in B. Ta tehnologija omogoča ostrenje in fotografiranje z istim senzorjem. 


Med fotografiranjem v obliko zapisa RAW z dvojnimi slikovnimi pikami se v eno datoteko RAW shranita dve sliki. Ena slika je sestavljena iz združenih slikovnih podatkov A in B, druga pa le iz slikovnih podatkov A. To pomeni, da datoteka z obliko zapisa RAW z dvojnimi slikovnimi pikami vsebuje običajno sliko, vse druge izmerljive informacije o paralaksi in ekstrapolirane informacije o oddaljenosti subjekta. Ker datoteke v obliki RAW z dvojnimi slikovnimi pikami vsebujejo dve sliki, so dvakrat večje od običajnih slik RAW. 


Z uporabo optimizatorja oblike zapisa RAW z dvojnimi slikovnimi pikami v programu Digital Photo Professional lahko uporabniki podatke z dvojnimi slikovnimi pikami, shranjene v sliki RAW, uporabijo za podrobnejše prilagajanje položaja največje ostrine glede na informacije o globini, shranjene v datoteki.

Canon EOS 5D Mark IV sensor Dual Pixel RAW

Podrobno prilagajanje slike

Ko slika na določenem mestu ni dovolj ostra, na primer okoli subjektovih oči, lahko sliko prilagodite in želeni del ponovno izostrite.

Spreminjanje zameglitve

Z obliko zapisa RAW z dvojnimi slikovnimi pikami lahko prilagajate neizostrene ali zamegljene dele, s čimer kompozicijo izboljšate, na primer tako, da premaknete neizostren objekt, ki zakriva subjekt.

Zmanjšanje podvajanja slike

Za razliko od bleščanja, ki ga lahko včasih kreativno uporabimo za ustvarjanje nizkokontrastnih in meglenih slik, pa podvajanje slike ni zaželeno in kaže na notranji odsev objektiva. Podvajanje slike lahko upravljate z obliko zapisa RAW z dvojnimi slikovnimi pikami, njegov učinek pa zmanjšate s skrbnimi prilagoditvami.

Za najboljše rezultate

Da boste lahko obliko zapisa RAW z dvojnimi slikovnimi pikami čim bolje izkoristili, skrbno prilagodite nastavitve fotografiranja v fotoaparatu EOS 5D Mark IV. Za najboljše rezultate fotografirajte pri goriščni razdalji vsaj 50 mm in z zaslonko f/5.6 ali manj, tako da je vrednost ISO 1600 ali manj.

Učinki se lahko razlikujejo glede na to, ali fotografirate portrete ali navpično usmerjene slike, zato za najboljše rezultate fotografirajte znotraj navedenih parametrov:

Goriščna razdalja

Razdalja do predmeta

50 mm

1–10 m (3,3–32,8 čevlja)

100 mm

2–20 m (6,6–65,6 čevlja)

200 mm

4–40 m (13,1–131,2 čevlja)