see magic in the making

Ujemite trenutek z Gali Tibbon

Gali Tibbon
Gali Tibbon

Fotoreporterka


Fotoreporterka, dokumentarna fotografinja in Canonova raziskovalka Gali Tibbon je prepotovala svet in na poti dokumentirala najrazličnejša ljudstva in kulture. Nazadnje jo je pot pripeljala v Srbijo, v majhno zdraviliško mesto Vranjska Banja. Z njo smo poklepetali, da bi izvedeli več o njeni osebni fotografski filozofiji, o čarobnih trenutkih, ki jih odražajo njene evokativne fotografije, o čarobnem fotoaparatu EOS M5 ...

Na sledi čarovniji

Gali Tibbon med pogovorom o fotografiji pogosto uporabi besedo "čarovnija". Gali do fotografije goji neke vrste mistično strahospoštovanje že od svojega štirinajstega leta. Takrat je namreč na dedovi knjižni polici našla knjigo z naslovom Life Magazine Year Book of 1956, v njej pa črno-belo fotografijo, ki ji je spremenila življenje.

"Zagledala sem čudovito zrnato črno-belo fotografijo v gibanju. Do takrat nisem vedela, da je mogoče posneti fotografije, ki so drugačne od družinskih portretov s Kodakom ali fotografij pokrajin, ki jih posnameš na potovanjih. Ta je bila živa. Vau! To me je navdihnilo, da sem od drugega, morda celo od četrtega lastnika kupila svoj prvi analogni fotoaparat, Canon AE1. Prijavila sem se na fotografski tečaj v Izraelskem muzeju v Jeruzalemu, kjer sem se naučila obdelave in razvijanja negativov. Vso žepnino sem zapravila za filme in kemikalije in si doma ustvarila majhen laboratorij. Nikoli se nisem naveličala opazovati, kako se moje črno-bele fotografije čarobno razvijajo na pladnjih.

"Fotoaparat je kot čudežni kompas, ki me pelje naokoli. Gre, kamorkoli si želi, jaz pa mu sledim.""

Gali je sledenje čarovniji popeljalo na mnogo fotografskih potovanj okoli sveta, kjer je dokumentirala različna ljudstva, kulture in veroizpovedi. A pri dokumentarni fotografiji gre, kot pravi sama, za več kot le "snemanje lepih fotografij."

"Pri ustvarjanju dokumentarnih zgodb moraš realnost pretvoriti v dvodimenzionalne slike, kar ni enostavno. Bistvo je v svetlobi, vonju, zvokih; v čustvih, ki jih vidiš v človekovih očeh. Če želim posneti dobro fotografijo, moram vse te elemente združiti. Ko mi uspe, se zdi kot čarovnija, a ta čarovnija je tudi produkt trdega dela in miselnih izzivov. Pogosto sicer pri sporazumevanju z ljudmi naletim na jezikovno oviro, a nič zato, saj čutim njihovo pozitivno energijo in se z njimi sporazumevam s pomočjo nasmehov, kretenj in v polomljeni angleščini.

"To energijo moram prenesti v fotografije, da lahko z nekom, ki ga ni bilo z menoj, delim svoja doživetja.""

V trenutku

Če si ogledamo fotografije, ki jih je Gali posnela v Srbiji, kmalu postane jasno, da je to izmikajočo energijo ujela s čarobno spretnostjo – in to s fotoaparatom, s katerim sicer nima izkušenj. Zgodba, ki jo Gali pripoveduje skozi ulične, portretne in umetniške fotografije, razkriva intimne, neponovljive trenutke v življenjih meščanov. Po Galijini fotografski filozofiji se čarovnija skriva v teh trenutkih "tu in zdaj", a je ni tako enostavno doseči.

"Biti fotograf pomeni, da si tam in da ljudje s teboj za nekaj minut, ur ali dni delijo svoja življenja. Zamrzniti moraš trenutek, ki je tu in zdaj, v svetu, ki se spreminja; posneti moraš bežne trenutke, preden minejo. A najprej moraš premostiti tisto prisiljenost, značilno za družinske fotografije. Prisiljenost ljudi, ki se ob pogledu na fotoaparat nagonsko postavijo v pozo; se vzravnajo, potisnejo prsi navzven in si na obraz nadenejo prisiljen nasmešek. Tega so se naučili v otroštvu, ko je bilo treba najbolje izkoristiti vsak posnetek. Čeprav je to zadnja stvar, ki si je želim, vseeno pritisnem na sprožilec in s tem prebijem led. Preden lahko začneš zares fotografirati, moraš premostiti to oviro prisiljenosti.

"Ljudje mislijo, da vedo, kaj fotografiraš, a nimajo vpogleda v fotografove misli in njegove oči; ne vedo, na katero podrobnost ali trenutek čakam."

Dlje kot ostanem v določeni skupnosti, bolj so ljudje sproščeni, tako da lahko sčasoma začnem snemati fotografije, kakršne si želim. Vsi, ki sem jih spoznala v Vranjski Banji so bili tako zelo prijetni in prijazni in so z veseljem dovolili, da jih fotografiram, vključno z ovcami. Tako sem lahko v objektiv ujela nekaj pristnega."

"Takoj po dežju sem fotografirala pastirja: nekdanjega nogometnega igralca, ki sedaj ves dan preživi na travnikih, kjer prebira časopise in klepeta s svojimi ovcami. Svetloba je bila čudovita, a ovce so ves čas bežale stran. Pastir jim je ukazal, naj bodo pri miru in v trenutku so se vse ustavile, da sem lahko posnela fotografijo. Bilo je, kot bi v rokah držal daljinec."

Morda vam bo všeč tudi
GALI_TIBBON

"Ob reki sem naletela na uspešno skupnost, katere večino so sestavljali moški, ki so bili popolnoma brez zadržkov, takšni, kakršni so, s pristnim načinom razmišljanja "živi in pusti živeti". To se mi je zdelo čudovito. Oblečeni v kopalke so razkazovali svoja telesa, ne glede na njihovo formo. Igrali so domine, plavali in se sončili vse od poldneva do sončnega zahoda. Poleg tega so imeli odličen smisel za humor; ti žilavi fantje z doma narejenimi tetovažami so se med seboj ves čas dražili."

"Majhna velikost fotoaparata EOS M5 je bila kot nalašč za to priložnost, saj nisem izgledala kot nekakšen težko oborožen vojak. Tako je bilo name, kot fotografinjo, usmerjeno manj pozornosti, hkrati pa je bila za moje subjekte celotna izkušnja manj zastrašujoča. Medtem ko sem jaz preprosto uživala v vlogi osebe s fotoaparatom, se poigravala s svetlobo in ustvarjala umetnost, so oni spontano počeli vsakdanje stvari."

GALI_TIBBON

Za Gali se čarovnija skriva prav v teh trenutkih ustvarjalnosti.

"Ko se združijo vsi elementi, kompozicija, obrazne poteze, žarek svetlobe, ki se odbije na obrazu, jaz pa sem na pravem mestu s pravim objektivom v rokah, lahko z enim samim pritiskom sprožilca zajamem tisti delček trenutka, 1/60 sekunde. Ko se vse te stvari združijo v celoto, je to čarovnija.

"Lahko jo čutiš med fotografiranjem; intuitivno in čustveno. Ko kakšna stvar pritegne tvoj pogled, začneš okoli nje poplesavati kot čebela okoli cveta in skušaš zajeti njeno bistvo."

V iskanju popolnega posnameš več različnih fotografij; za razliko od analognih fotoaparatov, je z digitalnimi to mogoče. A nikoli ne vem, ali mi je uspelo, dokler rezultata ne vidim na velikem računalniškem zaslonu. Konec koncev je bistvo v postopku, ki ga razvijaš po svojem občutku. Čeprav je odlično, če so tvoje fotografije razstavljene v galerijah in muzejih in ljudje zbirajo tvoja dela, se prava čarovnija skriva v ustvarjalnem postopku tu in zdaj – in to je pomembnejše kot rezultat."

Kaj pa fotoaparat? Je šlo za ljubezen na prvi pogled?

Gali je bila sprva skeptična glede fotografiranja z brezzrcalnim fotoaparatom v Vranjski Banji, a ko je EOS M5 vzela v roke in ga začela uporabljati, je spremenila mnenje.

"Ko sem ga prvič videla, sem bila navdušena; videti je bilo, kot bi nekdo skrčil moj EOS 5D Mark III. Všeč sta mi bila njegov videz in kompaktnost. Prilegal se je moji dlani, vsi gumb in tipke pa so bili ravno na pravem mestu. Tega gotovo nisem pričakovala od brezzrcalnega fotoaparata, ki so običajno ploščati in tanki in nimajo držala ali iskala.

In uporaba je bila enostavna. Nastavila sem ga lahko z istimi funkcijami, kot jih uporabljam na svojem fotoaparatu 5D Mark III, zato sem se hitro počutila domače. Sledila sem občutku in se znašla ne da bi morala prekiniti moj ustvarjalni proces. Bila sem srečna, da je fotoaparat storil, kar sem želela.

GALI_TIBBON

Fotoaparat nudi izvrstno kakovost fotografij z bogatimi barvami in lepimi kožnimi odtenki. Čeprav je res majhen, lahko iz fotografij oblike JPEG ustvariš oglasne plakate, fotografiraš pa lahko tudi v obliki RAW. Tudi funkcija neprekinjenega fotografiranja je odlična in res posname 7 sličic na sekundo.

Še posebej mi je bila všeč idealno nameščena dodatna tipka za izravnavo osvetlitve, ki omogoča, da se lahko igram med fotografiranjem pri premočni ali prešibki osvetlitvi in ostanem zbrana, ne da bi umaknila oko od prizora. Zelo mi je všeč tudi elektronsko iskalo. Med fotografiranjem v pokončnem položaju se namreč zraven obrnejo tudi vsi podatki. Tako mi pri razbiranju osvetlitve ni treba škiliti kot po navadi."

Navdušena je bila tudi nad prilagodljivim okvirjanjem in številnimi možnostmi ostrenja, ki so ji na voljo z uporabo elektronskega iskala in vrtljivega zaslona na dotik: "Nikoli si nisem mislila, da bom kdaj za fotografiranje uporabila zaslon, a nagibni zaslon na dotik na EOS M5 nudi veliko več možnosti fotografiranja iz različnih kotov. Priročen je tudi za hitro premikanje po menijih. Da ne govorim o sistemu samodejnega ostrenja na zaslonu na dotik." Prizor enostavno uokvirim, nato pa s palcem povlečem območje ostrenja tja, kjer ga želim (medtem še vedno gledam skozi elektronsko iskalo). Tako mi ni treba ponovno postavljati prizora ali zaklepati ostrenja na enem mestu in nato premikati fotoaparata.

Gali je bila še posebej navdušena nad kompaktno velikostjo fotoaparata: "EOS M5 je majhen, a z njim se ni šaliti. Imeti nekaj kompaktnega, ne da bi za to žrtvoval kakovost, je osvežujoče. Nudi praktično enake rezultate, kot jih nudi moj EOS 5D Mark III in uporabljam lahko enake objektive, poleg tega pa je še zelo diskreten.

Vključitev tehnologije Bluetooth je bila prav tako pametna poteza. Na terenu ne potrebujem kablov ali računalnika, saj je fotoaparat povezan z mojim pametnim telefonom. Na delo se lahko odpravim le s telefonom in fotoaparatom v roki.

"To, da je na fotoaparatu elektronsko iskalo in zaslon, je odlično za fotografiranje portretov, saj lahko s palcem nadziram ostrenje in se hkrati pogovarjam s subjektom."

Dandanes si fotoreporterji ne smemo privoščiti, da bi bili kdaj brez fotoaparata in bi tako zamudili pomembne dogodke. EOS M5 je celo manjši od moje bliskavice, zato ga lahko enostavno vzamem s seboj, ko grem v kino ali na dopust. Tako povsod posnamem fotografije, primerne za moje delo. To je prenosni fotoaparat EOS, na katerega sem čakala."

"EOS M5 je zelo majhen, a nudi veliko."