A man, shot from the shoulders down, stands by a lake holding a Canon PowerShot G5 X Mark II in his hand.

POPOTNIŠKA FOTOGRAFIJA

Majhen in popolnoma oblikovan – odkrijte, zakaj je Canon PowerShot G5 X Mark II idealen sopotnik

Fotograf akcije in življenjskega sloga James North si je zgradil kariero potujoč po svetu, kjer je fotografiral visokooktanske pustolovščine, zato je z veseljem izkoristil priložnost, da obišče avstrijske Alpe in posname zelene pašnike, kristalno čista jezera in zasnežene vrhove.
James na potovanju ni želel imeti težke opreme, zato je svoj običajni DSLR – Canon EOS 5D Mark IV – zamenjal za nov, napreden kompaktni fotoaparat Canon PowerShot G5 X Mark II. Avstrija se je izkazala za idealno lokacijo za preskus zmogljivosti fotoaparata. "Bilo je bujno in zeleno," pravi. "Sonce je bilo res močno, a ko si se povzpel višje, je bil na nekaterih mestih še sneg. Pokrajina je imela čudovito barvno paleto ter zanimive odtenke in teksture, za vsakim vogalom se je skrival nov motiv."
James iz Londona, ki ima na svojem seznamu strank rolkarsko znamko Vans in sodeluje pri vodenju revije The Reason Snowboard Magazine, je temeljito preizkusil izjemno prenosen Canon PowerShot G5 X Mark II in eksperimentiral z njegovimi številnimi nastavitvami. Z vrhunskim širokokotnim objektivom s 5-kratno povečavo, izskočnim elektronskim iskalom (EVF), tipalom CMOS vrste 1.0 z 20,1 milijona slikovnih pik in drugimi lastnostmi ta fotoaparat odlikujejo veliko naprednejše specifikacije, kot bi jih pričakovali od fotoaparata s fiksnim objektivom. Tukaj James deli svoje namige in trike, kako kar najbolje izkoristiti funkcije fotoaparata.

1. Vklopite način makro za čiste bližinske posnetke

Približajte se motivom in razkrijte zanimive podrobnosti in teksture stvari, na katere naletite na potovanjih. Način makro, ki je zasnovan za zajem subjektov od blizu, je idealen za fotografiranje cvetlic in žuželk, izskočno iskalo EVF na fotoaparatu Canon PowerShot G5 X Mark II pa omogoča veliko preprostejše doseganje prave točke izostritve. James je najboljše rezultate dosegel tako, da je imel fotoaparat približno 20 cm od subjekta. Tako je posnel ostre in teksturirane bližinske posnetke ključavnic na mostu v Innsbrucku in barvito deteljo na polju.
"Na drobnih predmetih, ki bi bili premajhni za večino objektivov, zajamete neverjetne podrobnosti," pravi James. "Na tisoče evrov lahko porabite za makro objektive za DSLR-je, zato je funkcija makra v kompaktnem fotoaparatu neverjetna."

2. Izkoristite način panorame na odprtih prostranstvih

Ne glede na to, ali gledate zeleno pokrajino, razčlenjeno obalo ali bleščeče mesto, je način panorame fotoaparata Canon PowerShot G5 X Mark II idealen za slikovite posnetke širnih prizorov, na katere naletite na potovanju. Fotoaparat med obračanjem samodejno spaja slike, ne da bi jih zameglil. James je v tem načinu fotografiral avstrijske gorske vrhove v oblakih in opisal rezultat kot brezhiben.
Visokokakovosten objektiv s 5-kratno povečavo omogoča izjemne rezultate pri vseh goriščnih razdaljah, Jamesu pa se je zdel še posebej učinkovit pri zajemanju širokih kotov.

3. Zanesite se na HDR, ko je svetloba prava

Povezani članki
A woman wearing a red strapless dress crouches down to take a picture with a Canon EOS R10.

POPOTNIŠKA FOTOGRAFIJA

10 namigov za popotniško fotografijo

Fotografinja in blogerka Diana Millos deli najboljše namige za izjemne popotniške fotografije.

Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

POTOVALNI

Kako lahko najbolje izkoristite svoj fotoaparat med oddihom v mestu

11 nasvetov in namigov, ki vam bodo pomagali zajeti vzdušje urbane džungle

canon-get-inspired-best-camera-travel-photography-related3-185x94

FOTOGRAFIRANJE NA PROSTEM

Kako Munro Moonwalker fotografira gorske prizore

Od barvitih makrov do gorskih vrhov v meglici – oglejte si, kako Alan Rowan s Canonovim fotoaparatom SX740 HS ujame popoln prizor narave.

James je bil navdušen nad načinom visokega dinamičnega razpona (HDR) fotoaparata, ki isti prizor zajame pri različnih osvetlitvah in nato posnetke združi, da pridobi najboljše elemente vsakega – bogate podrobnosti iz temnih območij in žareče dele iz svetlih – ne da bi bila slika preveč izprana ali pretemna.
James je dosegel najboljše rezultate v načinu HDR, ko so bila svetla in temna območja najizrazitejša. "Način HDR pomeni, da lahko fotoaparat pravilno osvetli ta različna območja in na podlagi tega ustvari en sestavljen posnetek," je pojasnil.

4. Nagnite zaslon, da preskusite različne kote

Canon PowerShot G5 X Mark II je opremljen s 180-stopinjskim nagibnim LCD-zaslonom, ki je idealen za fotografiranje iz majhnih zornih kotov in za zajemanje selfijev. "Res je koristno imeti zaslon, ki se tako nagiba," pravi James. "Fotoaparat imate lahko visoko ali nizko in ustvarjalnejše uporabljate kote, pri tem pa ves čas jasno vidite, kaj počnete." James je tako uporabljal nagibni LCD-zaslon in nato preklopil na izskočno iskalo EVF OLED, ko se je moral osredotočiti na ustvarjalnost.
Na zaslonu na dotik fotoaparata Canon PowerShot G5 X Mark II lahko hitro in intuitivno prilagajate vse nastavitve, kot so zaslonka, hitrost zaklopa in ISO. "Če poskušate posneti zanimivo kompozicijo ali znano znamenitost z nenavadnega kota in je fotoaparat v malce nerodnem položaju, je lažje uporabiti LCD-zaslon kot gumbe," je pojasnil James.

5. Snemajte videoposnetke 4K za prilagodljivo naknadno obdelavo

Video 4K nudi štirikratno ločljivost polne visoke ločljivosti 1080p pri 3840 x 2160 slikovnih pikah. To pomeni, da lahko zajemate osupljive, skoraj dotakljive podrobnosti v ločljivosti 4K v primerjavi z videoposnetki polne visoke ločljivosti in brez obrezovanja, kar je idealno za snemanje orla, ki jadra na stebru toplega zraka, ali vašega prijatelja, ki se potapljanja v kristalno čisto jezero. Snemanje v ločljivosti 4K vam omogoča tudi do 200-odstotno povečavo, obračanje in obrezovanje posnetkov, pri čemer so filmi še vedno polne visoke ločljivosti.
James je s fotoaparatom Canon PowerShot G5 X Mark II naredil nekaj posnetkov rolkanja, da bi preveril kakovost. "Nastavitev za filme se je vsekakor izkazala za boljšo, kot sem pričakoval," pravi. "Iz zadnjega dela avtomobila sem snemal asistenta, ki je prihajal po cesti – ostrenje s sledenjem je delovalo zelo dobro. Navdušen sem bil nad videzom posnetka izven fotoaparata; barvni prehodi so kar dobro uravnoteženi."

6. Ne bojte se eksperimentirati

Oprema je ključnega pomena, a za odlične fotografije sveta, ki ga raziskujete, sta potrebna tudi znanje in ustvarjalnost. "Pri fotografiji uporabljate oko in fotoaparat kot orodje," pravi James. "K vsakemu fotoaparatu morate pristopiti enako, ne glede na to, ali fotografirate s telefonom ali s fotoaparatom DSLR. Način uporabe prilagodite razpoložljivim funkcijam."
Kako je James ocenil Canon PowerShot G5 X Mark II? "V kompaktnem fotoaparatu si ne morete želeti veliko več," pravi. "Res je dober za navdušence – za vsakogar, ki želi razviti svoje fotografske spretnosti in se hkrati poigravati z ustvarjalnim nadzorom."


Avtorica: Loren Cotter

Povezani izdelki

Povezani članki

Get Inspired je vaš glavni vir koristnih fotografskih namigov, nakupovalnih vodnikov in temeljitih intervjujev – tukaj so vse potrebne informacije, ko iščete najboljši fotoaparat ali najboljši tiskalnik in želite uresničiti svoje ustvarjalne ideje.

Nazaj na vse namige in tehnike