Članek

Nasveti za vodje IT-ja: Kako poenostaviti učinkovito hibridno delo

Canon Camera

Prejšnje leto je bilo težavno za vodje IT povsod po svetu. Nihče ni mogel predvideti nenadnih in drastičnih sprememb IT-strategije, ki so jih morale uvesti organizacije. Medtem ko se je način našega dela spreminjal, je pandemija bistveno pospešila ta postopen razvoj. Kar bi lahko bil stabilen triletni načrt za napredovanje digitalne preobrazbe, je bilo nenadoma pospešeno na "zdaj".

V zadnjih 30 letih smo se poslovili od individualnih pisarn in namiznih pisarniških pregrad, nedavno pa tudi od dela od 9. do 17. ure in celo od zamisli o pisarni sploh. Že pred pandemijo je prišlo do pospešenega prizadevanja za delo od doma in mobilno delo, pri čemer so zaposleni želeli učinkovito delati ne glede na to, ali so v pisarni, skupnem prostoru, doma ali v drugi podružnici po državi. Toda po pandemiji sta se potreba po preobrazbi in njena hitrost še povečali, saj se številna podjetja zavezujejo dolgoročnim politikam dela na daljavo in porazdeljenega dela.

Zaradi teh sprememb se je vloga vodje IT razvila v tisto, čemur bi lahko rekli informacijski arhitekt. Zdaj odgovarjajo na zapletena vprašanja, kot so:
  • Kako se bodo informacije pretakale skozi poslovne procese in aplikacije, tudi če zaposleni delajo na različnih lokacijah? 
  • Kako lahko zagotovimo, da so papirnate informacije v pisarni digitalno dostopne zaposlenim, ki delajo na daljavo? 
  • Kako lahko zagotovimo, da so informacije dostopne in varno obdelane v delovnih prostorih zunaj sedeža podjetja?

Da bi podprli ta novi model mobilnega dela, so morale ekipe za IT znova preučiti tehnologijo, na kateri temelji njihovo vsakodnevno delo. Organizacije potrebujejo namestitev, ki podpira enostaven pretok informacij, ne glede na lokacijo. Za mnoge je to pomenilo popolno osvežitev, odmik od stare infrastrukture na kraju samem k programski opremi in storitvam v oblaku.

1. Ohranjanje preproste infrastrukture

V preteklosti ste kot ekipa za IT morda porabili veliko časa za upravljanje in vzdrževanje infrastrukture na kraju samem. Čeprav to ni bil dober izkoristek vašega časa, je bilo to značilno za številne organizacije. Posledice pandemije so mnoge vodje podjetij spodbudile k ponovnemu razmisleku o običajnih delovnih procesih, saj stalni obiski delovnih lokacij med ustavitvami javnega življenja niso le nepraktični, temveč tudi onemogočajo dolgoročno porazdeljeno ali hibridno delo. Zaradi teh izkušenj so se okrepili poslovni razlogi za zmanjšanje odvisnosti od infrastrukture na kraju samem, eno od področij, na katerem je pričakovati spremembe, pa je upravljanje gonilnikov.

Upravljanje gonilnikov ni široko obravnavana tema, vendar je dejstvo, da ekipam za IT predstavlja preglavice, tudi če so naprave in uporabniki na sedežu podjetja. Zaradi hibridnega dela pa je vse še bolj zapleteno. Delo v novih okoljih bo verjetno pomenilo vlaganje v nove naprave, ki so primernejše za oddaljene lokacije. Nove naprave pa pomenijo več dela za ekipe za IT, vključno z zagotavljanjem ustrezne programske opreme, gonilnikov in varnostnih nastavitev.

Zahteve uporabnikov se bodo razlikovale glede na njihovo vlogo, kar bo potem vplivalo na upravljanje gonilnikov. Zaradi večjega števila uporabnikov, ki želijo povezati svoje naprave, je pravilno upravljanje in uvajanje gonilnikov tiskalnikov še toliko bolj pomembno. Prehod k okolju v oblaku in brez gonilnikov vam ne prihrani le dragocenega časa pri nastavitvi ali posodabljanju oddaljenih naprav, temveč tudi zagotavlja, da vašemu podjetju ni treba pridobiti dodatne infrastrukture, namenjene za uporabo na kraju samem.

2.Centralizirano upravljanje skupin naprav

Prehod na upravljanje skupin naprav v oblaku ima tudi prednosti, ki vam ne omogočajo le tega, da je vaša infrastruktura bolj prijazna za oddaljene naprave, temveč vam prinaša tudi centralizirano upravljanje, s čimer boste lažje videli, upravljali in vzdrževali skupine tiskalnikov in skenerjev.

Za težave, kot so nizka raven tonerja, zastoji papirja in napake, morda ne boste izvedeli, dokler jih ne prijavijo zaposleni, takrat pa bodo te težave že upočasnjevale njihovo delo. Ko je naprava v domači pisarni zaposlenega 80 kilometrov stran od sedeža podjetja, je diagnosticiranje in odpravljanje težav še težje. To lahko celo pomeni, da naprava ne bo delovala dlje časa. Z orodji v oblaku lahko nadzirate skupine naprav in predvidevate težave, kot je zamenjava tonerja, s čimer skrajšate čas nedelovanja.

Centralno upravljanje omogoča tudi lažje upravljanje posodobitev. Če skupine naprav niso v istem prostoru, je nemogoče posodobiti vsako napravo posebej. S programsko opremo za upravljanje v oblaku lahko preprosto uvedete nove posodobitve ali funkcije v celotni skupini naprav, ne da bi zapustili svojo mizo. To je bolje tako za vas kot za zaposlene, ki prejmejo takojšen dostop do najnovejših različic brez zamud, kar je še posebej pomembno, kadar gre za varnost.

3.Varen in učinkovit pretok informacij

To nas pripelje do varnih in učinkovitih potekov dela. Ena stvar, o kateri se verjetno vsi strinjate, je, da je varnost najpomembnejša. Toda ekipe za IT morajo najti pravo ravnovesje med dostopnostjo in zaščito. Zaposleni bi morali imeti dostop do potrebnih dokumentov, ne da bi pri tem prišli v stik z dokumenti, ki jih ne potrebujejo. Poleg tega enostaven dostop za zaposlene ne bi smel omogočiti lahkega dostopa za vsakogar, vključno z zlonamerneži.

V tem primeru imajo sistemi v oblaku številne prednosti. Zaposlenim omogočajo enostaven, sočasen dostop do potrebnih dokumentov, ne glede na to, kje so. Vendar ekipam za IT omogočajo tudi lažje upravljanje varnosti tako, da lahko nastavijo pravila za odobritev in omejitev uporabnikovega dostopa do lokacij datotek v strežniku.

Upravljanje skupin naprav v oblaku pa vam omogoča tudi, da se tega lotite s tiskalniki in skenerji. Uporabniške profile in poteke dela lahko konfigurirate in upravljate centralizirano ter preprosto določite pravila za dostop in upravljanje informacij.

Z vstopom v novo dobo hibridnega dela se bodo ekipe za IT vse bolj znašle v vlogi informacijskega arhitekta. Ključno bo zagotavljanje orodij in tehnologije, ki omogočajo učinkovito in varno delo kjer koli. Vaša organizacija je morda že imela načrte za delo v oblaku, vendar bo to postalo bistvenega pomena, zlasti pri upravljanju skupin naprav. Pri tem ne gre le za nujnost, temveč tudi za priložnost izboljšanja upravljanja skupin naprav na splošno, kar vam pomaga povečati učinkovitost delovanja in poskrbi za varnost vaših zaposlenih.

Odkrijte več o tem, kako bo izgledala prihodnost IT čez 10 let.

Povezani izdelki in rešitve

Raziščite podrobneje

Niste prepričani, katere izdelke potrebujete za svoje podjetje?